Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Új fogalom az MBSZ tervezetében

Avagy fogyasztói veszélyeztetés a piaci érdekek érvényesítése érdekében

2017/6. lapszám | EMKÉSZ közlemény |  643 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Új fogalom az MBSZ tervezetében

Több évszázados hagyománya van annak, hogy mi, magyarok hajlamosak vagyunk átesni a ló másik oldalára. A jelenlegi MBSZ tervezetében ismét egy ilyen törekvésnek lehetünk tanúi, hiszen a javaslatból egyértelműen kiolvasható, hogy a profitmaximalizálás oltárán minden érvényben lévő műszaki előírás és szabályozás feláldozható. Nem kell mást tenni, mint egy merőben új, Európa és a világ egyetlen táján sem ismert fogalmat bevezetni („égéstermék-vezető”), és megalkotni a hozzá tartozó kivételeket.

Az alkotók számára közömbös, hogy mind a nemzeti, mind a honosított nemzeti és az európai szabványok, műszaki szabályozások egyformán használják az „égéstermék-elvezető”-t, mint fogalmat, minden olyan berendezésre, amelyeknek a tüzelőberendezésekben keletkezett égéstermék biztonságos(!) elvezetése a feladata. Ebből következik, hogy minden életvédelmi és biztonsági előírást eköré a fogalom köré rendeztek a felelős gondolkozású jogszabályalkotók.

De nézzük meg tüzetesen, hogy a 7/2016. (II. 22.) NGM rendelet részét képező Műszaki Biztonsági Szabályzat tervezett módosításainak bizonyos előírásai milyen módon sértik az üzleti és versenypiaci érdekeket, miért aggályosak műszaki szempontból, hogyan tudják lerombolni a rezsicsökkentés során elért eredményeket az égéstermék-elvezetőket használó magyar háztartások tekintetében, továbbá milyen módon okozhatnak közvetlen élet- és balesetveszélyt a lakosság számára, arról a nem műszaki tényről sem megfeledkezve, hogy az állam által ingyenessé tett kéményseprő-szolgáltatás köréből a piaci területre (gáztüzelő berendezés-karbantartás) terelné át a rendszerek ellenőrzését, műszaki átadását.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

MBSZ

Kapcsolódó