VGF&HKL szaklap

Új fogalom az MBSZ tervezetében

Avagy fogyasztói veszélyeztetés a piaci érdekek érvényesítése érdekében

2017. június 2. | EMKÉSZ közlemény |  340 | |

Új fogalom az MBSZ tervezetében

Több évszázados hagyománya van annak, hogy mi, magyarok hajlamosak vagyunk átesni a ló másik oldalára. A jelenlegi MBSZ tervezetében ismét egy ilyen törekvésnek lehetünk tanúi, hiszen a javaslatból egyértelműen kiolvasható, hogy a profitmaximalizálás oltárán minden érvényben lévő műszaki előírás és szabályozás feláldozható. Nem kell mást tenni, mint egy merőben új, Európa és a világ egyetlen táján sem ismert fogalmat bevezetni („égéstermék-vezető”), és megalkotni a hozzá tartozó kivételeket.

Az alkotók számára közömbös, hogy mind a nemzeti, mind a honosított nemzeti és az európai szabványok, műszaki szabályozások egyformán használják az „égéstermék-elvezető”-t, mint fogalmat, minden olyan berendezésre, amelyeknek a tüzelőberendezésekben keletkezett égéstermék biztonságos(!) elvezetése a feladata. Ebből következik, hogy minden életvédelmi és biztonsági előírást eköré a fogalom köré rendeztek a felelős gondolkozású jogszabályalkotók.

De nézzük meg tüzetesen, hogy a 7/2016. (II. 22.) NGM rendelet részét képező Műszaki Biztonsági Szabályzat tervezett módosításainak bizonyos előírásai milyen módon sértik az üzleti és versenypiaci érdekeket, miért aggályosak műszaki szempontból, hogyan tudják lerombolni a rezsicsökkentés során elért eredményeket az égéstermék-elvezetőket használó magyar háztartások tekintetében, továbbá milyen módon okozhatnak közvetlen élet- és balesetveszélyt a lakosság számára, arról a nem műszaki tényről sem megfeledkezve, hogy az állam által ingyenessé tett kéményseprő-szolgáltatás köréből a piaci területre (gáztüzelő berendezés-karbantartás) terelné át a rendszerek ellenőrzését, műszaki átadását.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Új előfizetése mellé Siemens RDH100 szobatermosztátot kap, ha előfizet júniusban a VGF&HKL szaklapra.

MBSZ

Kapcsolódó