Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetéséről

2017/6. lapszám | Blazsovszky László |  463 |

A gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetéséről

Hosszú ideje a különböző szakmai szervezetek, hatóságok eltérő módon értelmezik a gázfogyasztó készülékek légellátásával, szellőzésével, de különösen az égéstermék-elvezetésük módjával kapcsolatos szabályozásokat, és nem utolsó sorban maguk a felhasználók sem tanulnak a tragikus esetekből.

Szolgáljanak kiindulásul a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapjáról levett alábbi információk, a teljesség igénye nélkül.

Évente átlagosan 400 esetben riasztják a Katasztrófavédelem tűzoltóegységeit szén-monoxid-mérgezéssel összefüggő esethez. 2012-ben 192 riasztás érkezett a Katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba a 105-ös segélyhívó számon a „csendes gyilkossal” kapcsolatban, 235-en szenvedtek valamilyen mértékű mérgezést, és 14 ember vesztette életét. 2013-ban a szén-monoxid-mérgezésről vagy annak gyanújáról szóló bejelentések száma – az érzékelők egyre elterjedtebb használata miatt – 342-re emelkedett. 375-en szenvedtek valamilyen sérülést vagy enyhébb mérgezést, tizenhárom emberen pedig már nem lehetett segíteni. 2014-ben szén-monoxid miatt 430 esetben riasztották a tűzoltókat, 355-en szenvedtek mérgezést és tizenketten vesztették életüket.

Idén is több helyen is a szén-monoxid okozott gondot. 2017. január 11.: Egy újpesti lakásból és egy dögei családi házból is 2 embert szállítottak kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával. 2017. január 23.: A Heves megyei Apcról 4, a Csongrád megyei Apátfalváról 2, Debrecenből pedig 1 embert vittek kórházba vasárnap a mentők szén-monoxid-mérgezéssel, vagy annak gyanújával.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

MBSZ

Kapcsolódó