VGF&HKL szaklap

Blazsovszky László

gépészmérnök, gázszolgáltató szakmérnök

 162 | |

Blazsovszky László cikkei

Blazsovszky László

A ló és a kantár esete

Alapfogalmakat egyértelműsít a Műszaki Biztonsági Szabályzat (MBSZ) 2018. évi revíziója

2018. október 20. |  286

A jogalkotók és a szakma közötti kommunikáció elengedhetetlen része egy piac hatékony és egyértelmű szabályzásának. Nincs ez másként a mi kis gázpiacunkon sem, ahol évek óta parázs viták, félreértelmezések kavalkádjába kerültek a résztvevők.

Blazsovszky László

Gázkészülék tervköteles és egyszerűsített cseréje

2018. október 20. |  297

Érthetetlen és nehezen indokolható módon, eléggé felborzolta a gázszerelők kedélyét az a hír, hogy megváltoztak, illetve változni fognak a jogszabályok. Megjelent a „készülékcsere”, korábban az „egyszerűsített készülékcsere”, melyek mögöttes tartalmával kapcsolatban szóbeszédek, találgatások, mendemondák indultak meg szakmai körökben, amelyek esetleges félelemre, félreértésekre adtak okot.

Blazsovszky László

Kazáncsere egyszerűbben

Értelmezzük az MBSZ-t!

2018. szeptember 18. |  10 365

Hónapok óta találgattak a szerelők, vajon mi változik? Kell-e mérnököt bevonni az egyszerűsített gázkészülék csere esetén? Készülékcserénél ki végzi a MEO-t? A jogszabályok tengerében hamar elveszünk, ha nem vagyunk elég figyelmesek. Cikkünk az alapvető kérdéseket, fogalmakat teszi helyre a Műszaki Biztonsági Szabályzatból. Az első részben fogalmakat tisztázunk, majd a második fejezet már a készülékcserékről szól. Végül a kéményseprő, gázkészülék szerelő örök vita is a helyére kerül, szigorúan a jogszabályok fényében.

Blazsovszky László

Együtt-tanúsítás: a gázosok cáfolják a kéményseprőket

Reakció az „Együtt-tanúsítás kontra kéményseprőipar” című cikkre

2018. március 28. |  4683

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika Épületgépészeti Szaklap 2018. 3. számában „Együtt-tanúsítás kontra kéményseprőipar” címmel közölt cikk a tüzelőberendezések, ezen belül a gázfogyasztó készülékek égéstermékének elvezetését érintő kérdéskörrel foglalkozik. Számos, a témát érintő újságcikkben megjelent nyilatkozat késztetett arra, hogy az állításokat, vélt, vagy valós kifogásokat a gázipar oldaláról, mintegy fél évszázadra visszamenőlegesen elemezzem.

Blazsovszky László

A gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetéséről

2017. június 2. |  293

Hosszú ideje a különböző szakmai szervezetek, hatóságok eltérő módon értelmezik a gázfogyasztó készülékek légellátásával, szellőzésével, de különösen az égéstermék-elvezetésük módjával kapcsolatos szabályozásokat, és nem utolsó sorban maguk a felhasználók sem tanulnak a tragikus esetekből.

Meglévő gázfogyasztó készülék cseréje egyszerűsített eljárással

2014. június 3. |  11 032
1 5 (1)

A szakma egyfelől örömmel (a fekete szerelések számának várható csökkenése), másrészt kétkedéssel (vajon megfelelő lesz-e a műszaki biztonság?) fogadta nem olyan régen az egyszerűsített gázkészülék-csere bevezetését. Cikkünkben a csere menetét tekintjük át gyakorlati szempontból, valamint ismertetjük az eddigi tapasztalatokat.

Gáz csatlakozó vezetékek, berendezések felülvizsgálata

2014. március 4. |  4613

Szinte nem múlik el hét, hogy a média – különösen a fűtési idényben – ne adna hírt a földgázzal ellátott felhasználási helyeken bekövetkezett mérgezésekről, gázrobbanásokról, halálesetekről. A továbbiakban terjedelmi okok miatt a teljesség igénye nélkül, kiemelten az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók sajátos problémáival foglalkozom.