Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Blazsovszky László

gépészmérnök, gázszolgáltató szakmérnök, a Gázipari Műszaki Szakbizottság elnöke

 14 602 | |

Blazsovszky László cikkei

Blazsovszky László

Érdemi változások

A gázellátást szabályozó jogszabályok rendelkezéseiben, 2020. március 13. napjától

2020. március 5. |  10 554
7 1 4.67 (6)

A Magyar Közlöny 2020. évi 6. számában megjelent 3 új műszaki-biztonsági rendelet, vagyis kihirdették a régóta várt MBSZ-t. A műszaki-biztonsági hatósági felügyelet rendjéről kormányrendelet intézkedik, műszaki-biztonsági kérdéseket pedig miniszteri rendelet tárgyalja. 2020. március 13-án lép hatályba a gáz műszaki-biztonsági szabályzatot (GMBSZ) felváltó műszaki-biztonsági szabályzat (MBSZ), egyúttal hatályát veszti a 11/2013. (III. 21.) ITM rendelet. A jelenleg még hatályos szabályozáshoz képest az új rendelkezések nem tartalmaznak ajánlás jellegű, tehát nem kötelező előírásokat. Ezeket később egybegyűjtve, szakági műszaki előírások cím alatt lehet majd megtalálni az Innovációs és Technológiai Minisztérium honlapján. A témára a későbbiekben még több cikkben is visszatérünk, most szakértő szerzőnk vázlatszerűen szedte pontokba a legfontosabb tudnivalókat.

Blazsovszky László

A ló és a kantár esete

Alapfogalmakat egyértelműsít a Műszaki Biztonsági Szabályzat (MBSZ) 2018. évi revíziója

2018. október 20. |  895

A jogalkotók és a szakma közötti kommunikáció elengedhetetlen része egy piac hatékony és egyértelmű szabályzásának. Nincs ez másként a mi kis gázpiacunkon sem, ahol évek óta parázs viták, félreértelmezések kavalkádjába kerültek a résztvevők.

Blazsovszky László

Gázkészülék tervköteles és egyszerűsített cseréje

2018. október 20. |  968
1 5 (1)

Érthetetlen és nehezen indokolható módon, eléggé felborzolta a gázszerelők kedélyét az a hír, hogy megváltoztak, illetve változni fognak a jogszabályok. Megjelent a „készülékcsere”, korábban az „egyszerűsített készülékcsere”, melyek mögöttes tartalmával kapcsolatban szóbeszédek, találgatások, mendemondák indultak meg szakmai körökben, amelyek esetleges félelemre, félreértésekre adtak okot.

Blazsovszky László

Kazáncsere egyszerűbben

Értelmezzük az MBSZ-t!

2018. szeptember 18. |  17 111

Hónapok óta találgattak a szerelők, vajon mi változik? Kell-e mérnököt bevonni az egyszerűsített gázkészülék csere esetén? Készülékcserénél ki végzi a MEO-t? A jogszabályok tengerében hamar elveszünk, ha nem vagyunk elég figyelmesek. Cikkünk az alapvető kérdéseket, fogalmakat teszi helyre a Műszaki Biztonsági Szabályzatból. Az első részben fogalmakat tisztázunk, majd a második fejezet már a készülékcserékről szól. Végül a kéményseprő, gázkészülék szerelő örök vita is a helyére kerül, szigorúan a jogszabályok fényében.Blazsovszky László

Együtt-tanúsítás: a gázosok cáfolják a kéményseprőket

Reakció az „Együtt-tanúsítás kontra kéményseprőipar” című cikkre

2018. március 28. |  6080

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika Épületgépészeti Szaklap 2018. 3. számában „Együtt-tanúsítás kontra kéményseprőipar” címmel közölt cikk a tüzelőberendezések, ezen belül a gázfogyasztó készülékek égéstermékének elvezetését érintő kérdéskörrel foglalkozik. Számos, a témát érintő újságcikkben megjelent nyilatkozat késztetett arra, hogy az állításokat, vélt, vagy valós kifogásokat a gázipar oldaláról, mintegy fél évszázadra visszamenőlegesen elemezzem.

Blazsovszky László

A gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetéséről

2017. június 2. |  698

Hosszú ideje a különböző szakmai szervezetek, hatóságok eltérő módon értelmezik a gázfogyasztó készülékek légellátásával, szellőzésével, de különösen az égéstermék-elvezetésük módjával kapcsolatos szabályozásokat, és nem utolsó sorban maguk a felhasználók sem tanulnak a tragikus esetekből.

Meglévő gázfogyasztó készülék cseréje egyszerűsített eljárással

2014. június 3. |  14 795
1 5 (1)

A szakma egyfelől örömmel (a fekete szerelések számának várható csökkenése), másrészt kétkedéssel (vajon megfelelő lesz-e a műszaki biztonság?) fogadta nem olyan régen az egyszerűsített gázkészülék-csere bevezetését. Cikkünkben a csere menetét tekintjük át gyakorlati szempontból, valamint ismertetjük az eddigi tapasztalatokat.

Gáz csatlakozó vezetékek, berendezések felülvizsgálata

2014. március 4. |  7290
1 5 (1)

Szinte nem múlik el hét, hogy a média – különösen a fűtési idényben – ne adna hírt a földgázzal ellátott felhasználási helyeken bekövetkezett mérgezésekről, gázrobbanásokról, halálesetekről. A továbbiakban terjedelmi okok miatt a teljesség igénye nélkül, kiemelten az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók sajátos problémáival foglalkozom.