Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2018. október

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Gázkészülék tervköteles és egyszerűsített cseréje

Blazsovszky László |  1236
1 5 (1)

Érthetetlen és nehezen indokolható módon, eléggé felborzolta a gázszerelők kedélyét az a hír, hogy megváltoztak, illetve változni fognak a jogszabályok. Megjelent a „készülékcsere”, korábban az „egyszerűsített készülékcsere”, melyek mögöttes tartalmával kapcsolatban szóbeszédek, találgatások, mendemondák indultak meg szakmai körökben, amelyek esetleges félelemre, félreértésekre adtak okot.

A ló és a kantár esete

Alapfogalmakat egyértelműsít a Műszaki Biztonsági Szabályzat (MBSZ) 2018. évi revíziója

Blazsovszky László |  1133

A jogalkotók és a szakma közötti kommunikáció elengedhetetlen része egy piac hatékony és egyértelmű szabályzásának. Nincs ez másként a mi kis gázpiacunkon sem, ahol évek óta parázs viták, félreértelmezések kavalkádjába kerültek a résztvevők.

Wilo Stratos GIGA

Keringtetőszivattyúk IE5 hatásfokú motorral

Támogatott cikk |  8323

Az ErP direktivák bevezetése arra késztette a szivattyúgyártókat, hogy minél hatékonyabb szivattyúkat fejlesszenek ki, nemcsak a nedvestengelyű, hanem a száraztengelyű szivattyúk területén.

Kondenzvíz áztatta szét a falat

Kinek a felelőssége a kondenzátumelvezetés?

Lantos Tivadar Szemán Róbert |  1297

Ha egy épületgépészeti munkát a megrendelő szabályosan, számlákkal igazolva szeretne, megbízható, referenciákkal rendelkező kivitelezőkkel megvalósítani, akkor elvileg nem lehet baj. Hangsúlyozzuk: elvileg! A gyakorlatban viszont történhet súlyos baki, viszont a felelőst sokkal könnyebb megtalálni, nyomon követni.

Geberit Mapress présidom, ami milliárdszorosan bevált

Támogatott cikk |  1600
1 5 (1)

A csőszerelés minden területén elsődleges cél, hogy a kötések biztonságosak és tartósak legyenek. Ezenkívül a szerelő számára a gyors és egyszerű szerelhetőség is fontos. A Geberit Mapress préskötéses fém csővezetéki rendszer tökéletesen megfelel e követelményeknek.

Törvényi tiltás korszerűtlen gázkészülékekre

Szeptember 26. napját követően számos gázkazán és gázüzemű vízmelegítő nem lesz üzembe helyezhető

Fazekas Miklós |  1027

A cikk apropója, hogy a 65/2011. (IV. 15.) Korm. rendelet 10/A. §-ának (4) bekezdése szerint 2018. szeptember 26. napját követően, Magyarországon nem helyezhetők üzembe azok a 813/2013/EU rendelet hatálya alá tartozó gázkazánok és a 814/2013/EU rendelet hatálya alá tartozó gázüzemű vízmelegítők, amelyek nem teljesítik az EU rendeletekben 2018. szeptember 26. napját követő időszakra előírt maximum 56 mg/kWh égéshőre számolt nitrogén-oxid-kibocsátásra vonatkozó határértéket.

Ötrétegű csövek javítása univerzális idomokkal

Dávid Sándor |  4254
1 5 (1)

A friss ivóvíz elérhetősége vagy a felületfűtés kialakítása könnyen kivitelezhető megoldás a mai épületeknél, de nem volt ez mindig így. Már az ókorban is a vizet csatornahidakon, vízvezetékeken juttatták el a nagyobb településekre vagy a művelés alatt álló földekre a környező, magasabban fekvő területekről. Magyarországon a Római Birodalom területén elterjedt földfelszín feletti és alatti építmények maradványait számos helyen megtalálhatjuk.

Keringtetőszivattyú szünetmentesítése

Szünetmentes áramforrás otthoni környezetben

Czövek Endre, villamosmérnök, közgazdász |  8208

Manapság egyre gyakoribb a szünetmentes védelem kialakítása lakossági környezetben. Legtöbb esetben televíziók és informatikai eszközök elé helyeznek kisebb teljesítményű UPS-eket, rövid áramkimaradások és tranziens feszültségingadozások ellen. Ezek a készülékek plug & play vonali interaktív szünetmentesek, zömében torony vagy elosztósor kialakításban. Kiválasztásuk, beüzemelésük és működtetésük egyaránt nagyon egyszerű feladat.

Sötétsugárzók a nagy terek fűtésében

Lantos Tivadar |  993

A sugárzó fűtéseket kisebb fűtőteljesítményre lehet tervezni, mint a légfűtést vagy a konvekciós fűtést, ennélfogva gazdaságosabban üzemeltethetők. Elsősorban nagy létesítmények, ipari csarnokok, sportcsarnokok, hangárok kifűtésére használják ezeket a berendezéseket. Cikkünkben a sötétsugárzók gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit villantjuk fel, valamint egy teljesen magyar fejlesztésről, a hővisszanyerővel ellátott sötétsugárzókról is szót ejtünk.

Differenciál nyomásmérők

Áttekintő táblázat

VGF online |  7109

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget

Cirkulációs vezeték a légcsatornában

Tragédia vagy komédia?

Lantos Tivadar Bokor András |  3623
2 4.5 (2)

A szakmai ostobaságnak léteznek megmosolyogtató esetei is. A cikkben egy olyan esetet mutatunk be, amikor jóval egyszerűbb lett volna a tisztességes út, azonban a kivitelező mégis egy „nyaktörő” mutatvánnyal oldotta meg a munkát. Ami a szakmabélieknek komédia, az sajnos a megrendelőnek tragédia!

A fűtési keringtetőszivattyúk új generációja megérkezett

Támogatott cikk |  989
1

A Grundfos fűtési keringtetőszivattyúk megújultak. Az új funkciók nagyobb komfortot, nagyobb megtakarítást jelentenek mind a szerelőknek, mind a végfelhasználóknak.

Átalakuló cafeteria-rendszer

Bizonytalanság a béren kívüli juttatások terén

Kassai Eszter |  8293

A cafeteria-rendszer az elmúlt években a vállalatok egyik legjobb „barátja” lett annak ellenére, hogy folyamatos változásokon ment keresztül. Lehetőséget biztosít ugyanis arra, hogy viszonylag alacsony adóterhek mellett vegyünk ki pluszpénzt a vállalkozásunkból, hogy aztán azt a saját munkavállalóinknak juttassuk. Jelenleg azonban nagyon úgy tűnik, búcsút inthetünk a béren kívüli juttatások zömének.

Készüljünk fel a fűtési szezonra!

Mihályi András |  876

Az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is az első hideg napok beköszöntével kezdenek el a fogyasztók a gázkészülékükkel foglalkozni, azokat szakemberekkel átvizsgáltatni. Ez továbbra is óriási problémát jelent, hiszen ezeket a készülékeket napi rendszerességgel használják, nem csak a fűtési szezon megkezdésekor. Elengedhetetlen tehát a rendszeres és szakszerű karbantartás, ezzel megelőzve a nem kívánt eseményeket, mint például a túlzott gázfogyasztást, a CO-visszaáramlást vagy egy esetleges készülékmeghibásodást.

Saunier Duval hőszivattyúk

Támogatott cikk |  7791
1 4 (1)

Az épületek és lakóingatlanok karbon lábnyoma globálisan „forró téma” lesz az elkövetkező 2 évben, ezért GeniaAir és GeniaSet Split néven új termékcsalád forgalmazását kezdi meg a Vaillant Group magyarországi leányvállalata, a Vaillant Saunier Duval Kft.

A mosakodás eszközeinek fejlődése

Dr. Chappon Miklós |  980

Cikkünket indíthatnánk azzal a korabeli szokással, mely a Gangesban az évi egyszeri megmártózást jelentette, de ezt sem annak vallási tartalma, sem a terjedelmi korlátok miatt nem tesszük.

Klímatechnika vs. hűtéstechnika

Kezdjük a csövezéssel

Lantos Tivadar |  7571
1 5 (1)

A klímatechnika szemben áll a hűtéstechnikával? Elsősorban a csővezeték-kiépítés szempontjából vizsgálhatjuk meg a kérdést. Bár a klímatechnika is a hűtésről szól, mégis vannak különbségek, egyelőre a klímatechnika javára.

Energiahatékony szellőztetés

Nagykonyhai szellőztető rendszer

Kovács István |  1342

Az energia a világon mindenhol a jövő fő kérdése. Az egyre növekvő népesség és a technikai eszközök széles körű elterjedésével járó többletenergia-igény jelentős kihívás elé állít minket. 2030-ig az energiaigény növekedését 40%-ra jelzik előre.

Füstelszívó axiálventilátorok

Összehasonlító táblázat

VGF online |  6855

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Kompresszorok meghibásodásának leggyakoribb okai

Csizmazia Gábor |  1257

A meghibásodásokat leggyakrabban az elmulasztott szervizelések okozzák, mint például az elhanyagolt, koszos léghűtéses kondenzátorok, amik miatt durván megemelkedik a kondenzációs nyomás és hőmérséklet, amely extra terhelést ró a villamos betétmotorra (túlmelegszik).

Légkezelők direkt elpárologtatós hűtése és fűtése

Nagy Roland |  1029

A légkezelő berendezések direkt elpárologtatós hűtése és fűtése az inverteres kondenzátoregységekkel az utóbbi években népszerű megoldás lett mind a tervezők, mind a kivitelezők körében. Nézzük meg, hogy mi vezetett ennek a megoldásnak az elterjedéséhez!

Legionella baktérium jelentette egészségkockázat

Dr. Barna Zsófia |  1167

Még közel 3 évvel a vonatkozó rendelet megjelenése után is – ami gyakorlatilag a magánlakások/házak kivételével szinte valamennyi létesítményre kötelező – az első gondolat, ami valakinek a legionárius betegségről eszébe jut, hogy az a „légkondik” betegsége, holott egyéb épületgépészeti rendszerek (pl. a nedves hűtőtornyok, a hálózati víz és az egyes medencés fürdők) lényegesen nagyobb kockázatot jelenthetnek!

Folyamatos fűtés leolvasztás alatt?

Nagy Roland |  890

A direkt elpárologtatós kültéri egységekkel történő légkezelő fűtést a tervezők eddig nem szívesen preferálták, mert a kültéri egység a leolvasztási időszak alatt nem minden esetben tudja az állandó befújt hőmérsékletet tartani.

A levegő védelme és a háztartások

Szilágyi Zsombor |  1257

A légkörbe kerülő különböző gázok okozzák elsősorban a klímaváltozást. Nő a Föld átlaghőmérséklete, olvad a sarki jég, csökken a művelt földterület, népvándorlás indult el az élhetetlen térségekből. A világ minden országában elhárító, megelőző intézkedések léptek életbe a környezetünk védelmére. Országunk a klímavédelemre határozott lépéseket tervez tenni, összhangban az Európai Unió törekvéseivel. A hazai légkörvédelmi tervek végrehajtása nagymértékben függ a háztartások levegőszennyezésétől, aminek a kezelése nem látszik egyszerű dolognak.