Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ötrétegű csövek javítása univerzális idomokkal

2018/10. lapszám | Dávid Sándor |  1560 |

Ötrétegű csövek javítása univerzális idomokkal

A friss ivóvíz elérhetősége vagy a felületfűtés kialakítása könnyen kivitelezhető megoldás a mai épületeknél, de nem volt ez mindig így. Már az ókorban is a vizet csatornahidakon, vízvezetékeken juttatták el a nagyobb településekre vagy a művelés alatt álló földekre a környező, magasabban fekvő területekről. Magyarországon a Római Birodalom területén elterjedt földfelszín feletti és alatti építmények maradványait számos helyen megtalálhatjuk.

A történészek szerint padlófűtést 2000 évvel ezelőtt Ázsiában alkalmaztak először, mint sok helyen Európában, így hazánkban is az alapjait az ókori rómaiak rakták le, a tehetősebbek padlócsatornákban vezették a termálvizet és a meleg levegőt a kőpadlók alá. Az ipari forradalom új anyagokat, technológiákat és ezzel együtt új lehetőségeket hozott a gépészet területén is. Az 1900-as évek elején Angliában szabadalmaztatták a „krittal-fűtést”. Vastag falú acélcsöveket betonoztak a födémbe, így kaptak sugárzó fűtést. Ez azonban széles körben nem terjedt el. Ezek az acélcsőből készült műszaki megoldások nemcsak a korróziós problémák, hanem élettani hatásuk miatt is rövid élettartamúak voltak.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Mivel a hazai környezetben is egyre több padlófűtéssel szerelt lakás, ház, nyaraló és épület épül, így a hibák száma is növekedni fog. A felhasznált márkák különbözősége, az elveszett tervek vagy módosított kivitelezések miatt fontos szerepet játszhatnak a közeljövőben az univerzális javítóidomok. Használatukkal kisebb bontási munkával gyorsan és szakszerűen lehet megoldani a felmerülő problémákat. A kisebb felületű bontást olcsóbb és gyorsabb helyreállítani, így a javított rész esztétikusabb, nehezebben észrevehető „foltot” hagy a felületen.

ÉpületgépészetGeboGyártóSzerelvények