Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

Wilo Stratos GIGA

Keringtetőszivattyúk IE5 hatásfokú motorral

2018/10. lapszám | támogatott cikk |  514 |

Wilo Stratos GIGA

Az ErP direktivák bevezetése arra késztette a szivattyúgyártókat, hogy minél hatékonyabb szivattyúkat fejlesszenek ki, nemcsak a nedvestengelyű, hanem a száraztengelyű szivattyúk területén.

A Wilo fejlesztőmérnökei számára mindig is fontos volt a legújabb technológiák alkalmazásával élen járni a szivattyútechnikában, aminek következtében 2011-ben kifejlesztettük a Stratos GIGA szivattyúcsaládot. A fejlesztések során a legfontosabb szempontok az alacsony energiafelhasználás és a felhasználóbarát funkciók voltak. A Stratos GIGA szivattyúk a nedvestengelyű szivattyúkéhoz hasonló nagy hatásfokú EC, azaz állandó mágneses motorral szereltek, így már 2011-ben teljesítették a mai IE5 hatásfok követelményeit.

A legkorszerűbb motortechnológia segítségével az elektromos teljesítményfelvétel jelentősen csökkenthető, az üzemeltetési költségek alacsonyan tarthatók. Nem csak a motortechnológiában tartogat újdonságot a szivattyú, az optimalizált 3D járókerék kialakításának köszönhetően sikerült továbbnövelni a szivattyú hidraulikai hatásfokát is. Az új motor és hidraulika alkalmazásával lehetővé vált a szivattyú méretének és súlyának jelentős csökkentése a régi, nem EC motoros típusokhoz képest, amely a kivitelezőknek és a szervizben dolgozó kollégáknak jelent könnyebbséget.

A Stratos GIGA szivattyú a ráépített frekvenciaváltónak köszönhetően állandó nyomáskülönbség (Δp-c), arányos nyomáskülönbség (Δp-v), állandó fordulatszám (n=áll.) és PID szabályozási módokra képes. Az épületfelügyeletre való csatlakozást a gyárilag beépített hibajel, üzemjel, szivattyú indítás/leállás, 0–10 V, 4–20 mA és infravörös interfész lehetőségek biztosítják, melyek további kártyákkal (LON, PLR, CANopen, Modbus, BACnet) kiegészíthetők.

A szivattyú üzembe helyezését a nagy méretű kijelző és az egyszerűen kezelhető menürendszer könnyíti meg. A Stratos GIGA család in-line, iker (Stratos GIGA-D) és blokk (Stratos GIGA B) elrendezésben is elérhető. A következő számításban látható egy hagyományos Wilo IPn sorozatú szivattyú és egy Stratos GIGA szivattyú összehasonlítása ugyanarra a munkapontra „Kék Angyal” terheléseloszlás alapján, arányos nyomáskülönbség-tartásra. Az energetikai számítások alapján az éves energiafelhasználási különbség 8465 kWh, mely az aktuális áramdíjjal felszorozva és egy kedvezményes szivattyúárral számolva kb. 3-3,5 éves megtérülést jelent!

A nyereség értékelése, a költségek alakulása

Mi a Wilónál hiszünk abban, hogy a minőség az, amikor a vevő jön vissza, nem a termék. Nemcsak termékeket, hanem megoldásokat is szállítunk, ezért fejlesztettük ki ingyenes tanácsadási szolgáltatásunkat és a Wilo Service támogatást, amelyekről bővebb tájékoztatást a honlapunkon talál, vagy keresse kollégáinkat, akik készséggel állnak rendelkezésre, akár a régi szivattyúk felmérésében és az energetikai számítások elvégzésében!

Hegedűs Tamás

EnergiahatékonyságSzabályozásSzivattyú


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem