Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

A ló és a kantár esete

Alapfogalmakat egyértelműsít a Műszaki Biztonsági Szabályzat (MBSZ) 2018. évi revíziója

2018/10. lapszám | Blazsovszky László |  940 |

A ló és a kantár esete

A jogalkotók és a szakma közötti kommunikáció elengedhetetlen része egy piac hatékony és egyértelmű szabályzásának. Nincs ez másként a mi kis gázpiacunkon sem, ahol évek óta parázs viták, félreértelmezések kavalkádjába kerültek a résztvevők.

A gázszerelőktől egészen a kéményseprőipari tevékenységet ellátókig, hatóságokig, látszólag egyértelmű kifejezéseket és téziseket teljesen más jogkörnyezetre hivatkozva sajátosan értelmeznek. Hiába van központi és látszólag egységes szabályzás, a határterületek vonatkozásában mindenki a maga számára kedvezőbb értelmezés szerint alkalmazza a rendeleteket, és még a hatóságok, szolgáltatók, engedélyesek is területileg más eljárási folyamatokat követelnek meg ugyanarra a paragrafusra hivatkozva. Vitatott helyzetben, nem egyértelmű szabályozásnál a vélemények, állásfoglalások kérésre történő megadásakor a hatóság mindenkor hangsúlyozza, hogy a „kifejtett véleménye”, „állásfoglalása” az Alkotmánybíróság gyakorlata alapján a bíróságok és a hatóságok előtti eljárásban nem bír kötelező erővel.

A cikk még 22 234 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Az októberi számunk első két cikkében igyekeztünk közérthetően összefoglalni a szakszerű gázszereléshez szükséges ismeretanyagot, a Műszaki Biztonsági Szabályzat legfontosabb, és a szakmát érintő tervezett változásait. Honlapunkon egy sokkal bővebb, a pontos jogszabályi hivatkozásokat is tartalmazó, kibővített anyaggal találkozhatnak olvasóink, amely részletekbe menően tisztázza a fogalmakat és a hozzá kapcsolódó gyakorlatot. 

EngedélyÉpületgépészetJogszabályokSzabályozás