Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A ló és a kantár esete

Alapfogalmakat egyértelműsít a Műszaki Biztonsági Szabályzat (MBSZ) 2018. évi revíziója

2018/10. lapszám | Blazsovszky László |  562 |

A ló és a kantár esete

A jogalkotók és a szakma közötti kommunikáció elengedhetetlen része egy piac hatékony és egyértelmű szabályzásának. Nincs ez másként a mi kis gázpiacunkon sem, ahol évek óta parázs viták, félreértelmezések kavalkádjába kerültek a résztvevők.

A gázszerelőktől egészen a kéményseprőipari tevékenységet ellátókig, hatóságokig, látszólag egyértelmű kifejezéseket és téziseket teljesen más jogkörnyezetre hivatkozva sajátosan értelmeznek. Hiába van központi és látszólag egységes szabályzás, a határterületek vonatkozásában mindenki a maga számára kedvezőbb értelmezés szerint alkalmazza a rendeleteket, és még a hatóságok, szolgáltatók, engedélyesek is területileg más eljárási folyamatokat követelnek meg ugyanarra a paragrafusra hivatkozva. Vitatott helyzetben, nem egyértelmű szabályozásnál a vélemények, állásfoglalások kérésre történő megadásakor a hatóság mindenkor hangsúlyozza, hogy a „kifejtett véleménye”, „állásfoglalása” az Alkotmánybíróság gyakorlata alapján a bíróságok és a hatóságok előtti eljárásban nem bír kötelező erővel.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Az októberi számunk első két cikkében igyekeztünk közérthetően összefoglalni a szakszerű gázszereléshez szükséges ismeretanyagot, a Műszaki Biztonsági Szabályzat legfontosabb, és a szakmát érintő tervezett változásait. Honlapunkon egy sokkal bővebb, a pontos jogszabályi hivatkozásokat is tartalmazó, kibővített anyaggal találkozhatnak olvasóink, amely részletekbe menően tisztázza a fogalmakat és a hozzá kapcsolódó gyakorlatot. 

EngedélyÉpületgépészetJogszabályokSzabályozás