Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Gázkészülék tervköteles és egyszerűsített cseréje

2018/10. lapszám | Blazsovszky László |  605 |

Gázkészülék tervköteles és egyszerűsített cseréje

Érthetetlen és nehezen indokolható módon, eléggé felborzolta a gázszerelők kedélyét az a hír, hogy megváltoztak, illetve változni fognak a jogszabályok. Megjelent a „készülékcsere”, korábban az „egyszerűsített készülékcsere”, melyek mögöttes tartalmával kapcsolatban szóbeszédek, találgatások, mendemondák indultak meg szakmai körökben, amelyek esetleges félelemre, félreértésekre adtak okot.

Mit kell érteni „készülékcsere” alatt, ki végzi majd a műszaki-biztonsági ellenőrzést (MEO-t), mikor kell a tervező közreműködése? Ezeket a kérdéseket kell egyszer és mindenkorra világossá tennünk, hogy az érintett szakmagyakorlók nyugodtan tudják végezni feladataikat.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Az MBSZ a gázfogyasztó készülék típusaitól függően szövegszerűen ma is egyértelműen azonosítja, hogy a telepítés tervén vagy az egyszerűsített készülékcsere során azonosított típusú gázfogyasztó készüléket a készüléktől független – nem annak részeként tanúsított – égéstermék-elvezetőhöz kell-e csatlakoztatni, vagy ilyen égéstermék-elvezető igénybevétele nem megengedett. 

ÉpületgépészetFűtési rendszerMűszaki Biztonsági SzabályzatSzabályozás