Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Energiahatékony szellőztetés

Nagykonyhai szellőztető rendszer

2018/10. lapszám | Kovács István |  1348 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Energiahatékony szellőztetés

Az energia a világon mindenhol a jövő fő kérdése. Az egyre növekvő népesség és a technikai eszközök széles körű elterjedésével járó többletenergia-igény jelentős kihívás elé állít minket. 2030-ig az energiaigény növekedését 40%-ra jelzik előre.

A szellőztetésben hatalmas megtakarítási lehetőség rejlik, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk rá. A megbízott EU-bizottság szerint Európában a ventilátorok évente 410 TWh energiát fogyasztanak. Ez egy olyan szám, amely hatalmas potenciált kínál az ökodesign irányelv céljainak eléréséhez: kerek 16 millió tonnával kevesebb CO2-kibocsátást és az áramfogyasztás 34 TWh-val történő csökkenését.

A Helios mint az egyik vezető európai ventilátorgyártó, az élen járva kínál az EC hajtástechnikával ellátott teljes típusválasztékot. Az elektronikusan kommutált ventilátormotorokkal (EC) szabályozott üzemben, akár 70% körüli energiamegtakarítás is elérhető.

  EC AC
üzemeltetési költség (villamos fogyasztás) alacsony magas
zajszint alacsony magas
hatásfok magas alacsony
élettartam magas alacsony
szabályozhatóság egyszerű, olcsó bonyolult és drága (pl. frekvenciaváltó)

Nagykonyhai szellőztető rendszer – kimagasló hatásfokú EC hajtástechnikával

  • A Helios MegaBox EC radiális ventilátorok kiemelkedő tulajdonságai:
  • Zajtompított házú, nagy teljesítményű radiális ventilátor.
  • Kihajtható, ajtóba integrált ventilátoregység, az egyszerű tisztításhoz és karbantartáshoz.
  • Energiatakarékos, állítható fordulatszámú EC motorok, amelyek a térfogatáramon kívül helyezkednek el, valamint integrált elektronikus hőmérséklet-felügyelettel rendelkeznek.
  • Szériakivitelben kondenzátumlefolyóval és cseppvédelemmel ellátottak nyitott ajtónál.
  •  Magas összhatásfok és kis áramfogyasztás, valamint alacsony zajszint, hála a szabadon futó nagy teljesítményű radiális járókeréknek.
  • Alacsony költségű fokozatmentes szabályozás potméteres vezérlő segítségével (külön tartozék).

Ezeket az előnyös tulajdonságokat az egymáshoz illesztett radiális járókerék, ventilátorház és motor kombinációja eredményezi, mely által a rendszer költségei is kedvezőek.

A MegaBox EC ventilátorok ezáltal a legmagasabb elvárásokat is teljesítik, különös tekintettel az energiahatékonyságra és a nehéz üzemi körülmények közti használatra.

Tipikus alkalmazási terület a piszkos, zsíros, olajos forró levegő (akár 120 °C tartósan) szállítása nagy nyomásigényű ipari és kereskedelmi légtechnikai rendszerekben. Különösen ajánlott berendezés nagykonyhák elszívó ernyőihez, kialakítása megfelel a VDI 2052 szigorú higiéniás követelményeinek.

www.helios.hu
facebook.com/heliosventilatorok
Tel.: +36 (1) 425-3288
Kamleithner Budapest Kft. – A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

HeliosVentilátor