Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2014. június

Meglévő gázfogyasztó készülék cseréje egyszerűsített eljárással

Blazsovszky László |  14 950
1 5 (1)

A szakma egyfelől örömmel (a fekete szerelések számának várható csökkenése), másrészt kétkedéssel (vajon megfelelő lesz-e a műszaki biztonság?) fogadta nem olyan régen az egyszerűsített gázkészülék-csere bevezetését. Cikkünkben a csere menetét tekintjük át gyakorlati szempontból, valamint ismertetjük az eddigi tapasztalatokat.

A ház mindent visz!

Egy különös per

Fábián Attila |  5323

Először egy szivattyú romlott el, majd kilyukadt egy kazán, aztán még kettő egy társasházban. Az érintettek nem tudtak megegyezni egymással, ezért perre vitték az ügyet, ahol a bíróság és az illetékes szakértő szerint a hibákat a vízlágyító, iszapleválasztó és hőcserélő hiánya okozta, tehát a kivitelezőt tették felelőssé a történtekért.

Lakossági fali kifolyószerelvények kiválasztása és üzemeltetése

Ilyés Gábor |  4467
1

A kerti csapok legjellemzőbb felhasználási területei a különféle öntözéstechnikák, a mosógépek és fűtési rendszerek töltőcsapjai, az ipari mintavételi csapok, továbbá kültéri kézmosásra vagy például zöldségek, gyümölcsök tisztításának megoldásai. Elterjedt tévhit, miszerint a kerti kifolyók fagyállósága függ azok minőségétől.

Rezsicsökkentés - Kondenzációs gázkazánok I.

Chiovini György |  5076
1 5 (1)

Rezsicsökkentés épületgépészeti eszközökkel Kondenzációs gázkazánok I. A rezsiköltségek között az egyik jelentős tétel a fűtési költség. Bár terjed a fatüzelés és a hőszivattyú, azonban meghatározó a földgáz használata. Az energiatakarékosság egyik feltétele, hogy kedvező hatásfokú berendezéseket használjunk, és a kondenzációs gázkazánokat jogosan tartjuk ilyeneknek.

A Ferencvárosi Stadion gyepfűtése

Révai Mária |  3390

Az új Fradi pálya esetében összetett funkciókat kielégítő létesítményről van szó, a speciális megoldások nem egy konkrét részfeladat megoldását jelentik, hanem építészek, belsőépítészek, kerttervezők, beruházók, kivitelezők és még számos további résztvevő bevonásával megvalósuló komplex együttműködés eredményei.

A polipropilén csőrendszerek

Kaszab Gergely |  5992
1 5 (1)

A polipropilén csőrendszerek hosszirányú hőtágulásának ellensúlyozása és szerelésének kérdései. Cikksorozatunk előző részében részletesen áttekintettük a polipropilén csőrendszerek legfontosabb minőségi kritériumait, alapanyagaik különbségeit, és az ezzel összefüggő főkérdést, hogy melyik hegeszthető össze a másikkal, és mire kell ügyeljünk ezzel kapcsolatban.

Az MSZ EN ISO 50001:2012

Molnár Boglárka |  3996
1

Energiairányítási szabvány követelményei az energiatervezés szempontjából II. - Az MSZ EN ISO 50001:2012. A cikksorozat előző részében röviden bemutattuk az MSZ EN ISO 50001:2012 Energiairányítási szabvány alkalmazási területeit, az energiapolitika és az energiatervezés főbb előírásait. Az eredményes Energiairányítási Rendszer bevezetéséhez és működtetéséhez fontos kritérium, hogy az energiapolitikában meghatározottak összhangban legyenek az energiatervezéssel.

Klímával fűteni?!

Balajti Zsolt |  17 494
1 5 (1)

A közelmúlt változásaival ez a lehetőség reálissá lett, de vajon rentábilissá is vált-e? Erre keresi cikkünk a választ.

CO-mérgezés: gyártói felelősség is lehet

|  2511

Történetünkben a felperes, nevezzük Szerelő Szilárdnak, 1996 februárjában egyéni vállalkozóként gázszerelési munkákat végzett egy családi házban, és ennek során beszerelte az alperes által gyártott és tőle vásárolt gázkazánt. A családi ház lakóterébe 1996. február 28-áról 29-ére virradó éjszaka szén-monoxid szivárgott be, amely az ott tartózkodó héttagú családból négy személynek a halálát, további háromnak a súlyos mérgezését okozta.

Egykaros mosdócsaptelepek

|  3277
1

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat

Kád-zuhanycsapok

|  2914

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat