VGF&HKL szaklap

A Ferencvárosi Stadion gyepfűtése

2014. június 3. | Révai Mária |  2693 | |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az új Fradi pálya esetében összetett funkciókat kielégítő létesítményről van szó, a speciális megoldások nem egy konkrét részfeladat megoldását jelentik, hanem építészek, belsőépítészek, kerttervezők, beruházók, kivitelezők és még számos további résztvevő bevonásával megvalósuló komplex együttműködés eredményei.

Miközben szem előtt kell tartani a műszaki előírásokat, a funkcionalitást és minőséget, nem felejthetjük el a gazdaságosságot, a környezetvédelmet, az energetikai és vízgazdálkodási szempontokat sem.

Ez a gondolatsor erősen meghatározta a Ferencvárosi Stadion építését is, ahol előírás volt, hogy a lebontott épületből minél több bontási hulladék beépítésre kerüljön az új csarnokban, illetve a lebontott elemek újra-felhasználásra kerüljenek. Így került be például a régi lámpák egy része is a frissen épült stadionba.

Ahhoz, hogy egy pálya megfeleljen az előírásoknak, alapfeltétel, hogy a pálya gyeppel borított felülete fagypont alatti hőmérséklet esetén is megőrizze funkcionalitását. Ez azt jelenti, hogy a pálya felületét fagy-, és amennyire lehetséges, hómentesen kell tartani.

Az új gyepfűtési rendszer egy több elemből felépülő komplett megoldás. Mivel a fűtésnek köszönhetően a talaj vízáteresztő marad, a fagymentes pálya lehetővé teszi a drénrend-szer folyamatos működését, azaz lehetőség nyílik a csapadék elszikkasztására, így a talaj-előkészítés után először a drénrendszer lefektetése történt meg. A rendszer kialakításának első lépéseként a talaj felső rétegét le kellett hordani a pályáról. Ezután történt meg a dréncsövek megfelelő lejtéssel történő elhelyezése. A pálya körül a vizet össze kell gyűjteni, és az elvezető csöveknek megfelelő lejtést adva tovább kell vinni a pálya sarkaiba, ahol gyűjtőaknák kialakítására került sor. Az itt öszszegyűlt vízzel száraz időben locsolni lehet. Ezek a revíziós pontok lehetővé teszik a későbbi ellenőrzést is. A víz innen egy főtárolóba kerül. A dréncsöveket ezután befedték, és elkezdődött a fűtési rendszer kialakítása.

Ennek első lépéseként, még a dréncsövek fektetésével párhuzamosan, a pálya hosszanti oldala mentén kerültek lefektetésre a gyepfűtés Tichelmann-rendszerű osztó-gyűjtő csövei. A több mint 300 m szigetelt osztócsőnek különösen nagy jelentősége van, hiszen ahhoz, hogy a pálya minden körébe megfelelő hőmérsékletű víz jusson, a hőveszteséget a csövek mentén lehetőleg el kell kerülni. Szigeteletlen cső esetében a hőveszteségek kompenzálása miatt magasabbra kell választani az előremenő hőmérsékleteket, ami az üzemeltetésben jelentkező jelentős többletköltséget okoz.

 

 

Pontos bemérés után elhelyezésre kerültek a csöveket rögzítő sínek, majd elkezdődött a körök kialakítása. A talaj egyenletes átfűtéséhez a csőfektetést gondosan kellett kivitelezni. Mivel a gyártó pontosan az adott pálya méretéhez, a körhosszaknak megfelelően, individuálisan legyártott csőtekercseket szállított – ami különösen fontos akkor, amikor 26 000 méternél is több csövet kell megmozgatni , a fektetés a csőtekercselő segítségével nagyon gyorsan, problémamentesen zajlott. Fektetéskor mindig csak az adott kör csövét kellett mozgatni, a csövek lábbal bepattinthatók voltak a tartósínbe, ezért nem kellett a csőrögzítéshez minden alkalommal lehajolni vagy egyéb segédeszközt alkalmazni.

A körök lefektetése közben el lehetett kezdeni az osztócsőhöz történő csatlakoztatást is. Itt a toldóhüvelyes kötéstechnika bizonyította, hogy mekkora előnyt jelent az O-gyűrű nélküli, magával a csőanyaggal tömítő, optikailag is ellenőrizhető, gyorsan és biztonságosan szerelhető kötés.

A teljes rendszer elkészülte után újabb nyomáspróba következett, majd megkezdődhetett a csövek befedése és a talajelőkészítés, illetve az öntözőfejek integrálása. Ezt követi a gyephordó réteg felvitele és a gyep elvetése. A továbbiakban már csak a folyamatos locsolásról és trágyázásról kell gondoskodni!

A fűtőregiszterek téli üzemszünetbeli fagymentességét víz/glikol fagyálló oldattal -20 °C-ig biztosítjuk. A gyepfűtés a gyep felületi hőmérsékletét 0…+2 °C tartományban tartja. A pillanatnyi időjárási viszonyok és a talaj nedvességtartalmának függvényében adódik a gyepfűtés pillanatnyi fűtőteljesítménye.

Annak érdekében, hogy az élő fű a túl magas hőmérséklettől ne károsodjék, a gyökérhőmérsékletet egy beépített hőmérő segítségével folyamatosan mérjük. Ha a gyökérhőmérséklet +20 °C fölé megy, az előremenő hőmérsékletet azonnal csökkentjük. Ez abban az esetben is feltétlenül megtörténik, ha a fűtőteljesítmény pillanatnyi értéke nem elegendő a pályán található nagyobb mennyiségű hó leolvasztásához. Ilyen esetben a hó eltávolítása hagyományos, mechanikus módon történik. A gyepfűtésnek nem feladata a pályára már leesett hó olvasztása, azt továbbra is mechanikus módon kell eltávolítani. A fűtési teljesítményét mégis úgy kell meghatározni, hogy a röviddel a mérkőzés előtt lehullott vagy a mérkőzés alatt eső havat el tudja olvasztani. Minden gyepfűtést a stadion adottságait és a helyi klimatikai viszonyokat figyelembe véve kell megtervezni.

A fajlagos teljesítmény szélcsendben, -10 °C-os hőmérsékletig, normál időjárási viszonyok mellett biztosítja a kívánt felületi hőmérsékletet. Ebben a fajlagos teljesítményben -4 és -6 °C között akkora fűtőteljesítmény-tartalék van, ami a sűrűségétől függően kb. 2 cm vastag hó elolvasztásához elegendő. Ha a hó mennyisége ennél nagyobb, a gyep kímélése miatt a hó mechanikus eltávolítását kell választanunk, a tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a hó olvasztásakor boltívesedés lép fel: ha a hó alsó rétegét már elolvasztottuk, a fűszálak apró oszlopokként működnek, és kialakul a talaj és a hóréteg között egy boltíves légrés. Ebben a légrésben termikus egyensúly alakul ki, amely a hó további olvadását meggátolja. Ilyenkor a hóolvadás folyamatossága érdekében szükség van a maradék hó lenyomására.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem