Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Menetes csatlakozású golyós elzáró szerelvények

kiválasztásának szempontjai, buktatói

2017/6. lapszám | Ilyés Gábor |  385 |

Menetes csatlakozású golyós elzáró szerelvények

A golyóscsapok, más néven gömbcsapok a rendszer egyes szakaszainak, berendezéseinek kiszakaszolására, elzárásra, a szállított közegek áramlásának megállítására használatosak. Míg szelepekkel szabályozhatunk is, addig a gömbcsapokkal kizárólag a nyitás-zárást ajánlott üzemszerűen elvégezni (néhány gyártó engedi az ipari szerelvényét szabályozásra is beépíteni, de ez a ritkább eset).

Ennek a cikknek a célja az, hogy megismertessem röviden az olvasókkal a golyóscsapok legfontosabb kiviteleit, kiválasztásuk legfontosabb szempontjait, üzemeltetésük és használatuk néhány hasznos fortélyát. Nagyon fontos a gépészeti rendszerek tervezésekor odafigyelni a golyóscsapok megfelelő kiválasztására is, mert az még nem méretezés, hogy 1”-os BB-s csapot szeretnék. Ahogyan egy kabrió sportkocsival nem indulunk a Dakaron, vagy ha mégis, akkor csak kompromisszumokkal, ugyanúgy nem létezik univerzális golyóscsap, ami mindenhol megfelelően teljesít. Ez nem a csapok hibája, hanem a gépészeti szituációk sokszínűségének következménye. A körültekintő műszaki gondolkodás tehát egy ilyen egyszerűnek mondható szerelvény kiválasztásakor is elengedhetetlen.

A rendszerek által szállított közegek szerint megkülönböztetünk a teljesség igénye nélkül folyadék, gáz, szemcsés (por) és vegyes halmazállapotú közegeket. Ezeket a kategóriákat tovább oszthatjuk, a folyadékok közé sorolható az ivóvíz, fűtési víz, technológiai víz. Amit a technológiai víz kategóriába sorolhatunk, azt még felsorolni sem próbálom meg, mert nagyon terjedelmes lenne az ipari és egyéb felhasználások sokszínűsége miatt. A hétköznapok tipikus gépészeti feladatai során ivóvíz, fűtési, gázellátási, szolár és sűrített levegős hálózatokba kell megfelelő csapot kiválasztani a tervező és kivitelező kollégáknak. Összességében a garanciális évek száma, az NMÉ megléte már sokat sejtet egy termék minőségéről.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés