Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

Menetes csatlakozású golyós elzáró szerelvények

kiválasztásának szempontjai, buktatói

2017/6. lapszám | Ilyés Gábor |  571 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Menetes csatlakozású golyós elzáró szerelvények

A golyóscsapok, más néven gömbcsapok a rendszer egyes szakaszainak, berendezéseinek kiszakaszolására, elzárásra, a szállított közegek áramlásának megállítására használatosak. Míg szelepekkel szabályozhatunk is, addig a gömbcsapokkal kizárólag a nyitás-zárást ajánlott üzemszerűen elvégezni (néhány gyártó engedi az ipari szerelvényét szabályozásra is beépíteni, de ez a ritkább eset).

Ennek a cikknek a célja az, hogy megismertessem röviden az olvasókkal a golyóscsapok legfontosabb kiviteleit, kiválasztásuk legfontosabb szempontjait, üzemeltetésük és használatuk néhány hasznos fortélyát. Nagyon fontos a gépészeti rendszerek tervezésekor odafigyelni a golyóscsapok megfelelő kiválasztására is, mert az még nem méretezés, hogy 1”-os BB-s csapot szeretnék. Ahogyan egy kabrió sportkocsival nem indulunk a Dakaron, vagy ha mégis, akkor csak kompromisszumokkal, ugyanúgy nem létezik univerzális golyóscsap, ami mindenhol megfelelően teljesít. Ez nem a csapok hibája, hanem a gépészeti szituációk sokszínűségének következménye. A körültekintő műszaki gondolkodás tehát egy ilyen egyszerűnek mondható szerelvény kiválasztásakor is elengedhetetlen.

A rendszerek által szállított közegek szerint megkülönböztetünk a teljesség igénye nélkül folyadék, gáz, szemcsés (por) és vegyes halmazállapotú közegeket. Ezeket a kategóriákat tovább oszthatjuk, a folyadékok közé sorolható az ivóvíz, fűtési víz, technológiai víz. Amit a technológiai víz kategóriába sorolhatunk, azt még felsorolni sem próbálom meg, mert nagyon terjedelmes lenne az ipari és egyéb felhasználások sokszínűsége miatt. A hétköznapok tipikus gépészeti feladatai során ivóvíz, fűtési, gázellátási, szolár és sűrített levegős hálózatokba kell megfelelő csapot kiválasztani a tervező és kivitelező kollégáknak. Összességében a garanciális évek száma, az NMÉ megléte már sokat sejtet egy termék minőségéről.

A cikk még 11 799 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés