Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Légtechnika

A félig centralizált rendszer

Új megoldás a lakótér-szellőztetésben

2017/6. lapszám | Kapitány Gellért |  647 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A félig centralizált rendszer

Az épületek egyre jobban hőszigeteltek, és az ablakok is kiválóan zárnak a több rétegű üvegezésnek köszönhetően. Ebből logikusan következik, hogy a természetes légcsere napjainkban már nem tud végbemenni. Emiatt a lakóterekben magas páratartalom jön létre, magas szén-dioxid-koncentrációval. Annak érdekében, hogy a negatív egészségügyi vonzatok és az épület állagának romlása elkerülhetők legyen, egyre fontosabbá válik a kontrollált lakótér-szellőztetés.

A lakóterek szellőztetésére szolgáló készülékek gyártói már most reagálnak az ügyfelek részéről érkező magasabb elvárásokra, és egyre több egyedi megoldást kínálnak fel. Míg korábban a kontrollált lakótér-szellőztetésre az egyedüli lehetőség a központi szellőztető rendszer volt, addig napjainkra már az alternatívák egészen széles palettája érhető el. Az aktív és passzív központi szellőztetők mellett a piacon megtalálhatók az egyhelyiséges szellőztetők rekuperatív hőcserélővel, a decentralizált szellőztető rendszerek regeneratív hőcserélővel, és most már az úgynevezett „félig centralizált“ szellőztető készülékek rekuperatív hőcserélővel is felkerültek erre a listára. A lakótér-szellőztetés ezen új módját kívánjuk ebben a cikkben bemutatni. Ehhez az eleddig szűk piaci szegmens egyik készülékét választottuk ki, és vizsgáltuk meg működését.

A cikk még 3 896 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés