Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Légtechnika

Komfortterek belső levegőminőség emisszió-forrásainak vizsgálata

2017/6. lapszám | VGF&HKL online |  737 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Komfortterek belső levegőminőség emisszió-forrásainak vizsgálata

Az emberiség napjainkban az élete közel 90%-át belső terekben, épületekben tölti. Az épületek az egyre magasabb színvonalú hőszigetelésnek és légzárásnak köszönhetően elszigetelődtek a külső tértől. A természetes légcsere jelentősen lecsökken, a belső levegő ennek következtében áporodottá, szennyezetté válik. A bent tartózkodók számára a rossz levegőminőség egészségügyi problémákat, szellemi fáradságot, rossz közérzetet eredményezhet. Az épületek belső levegőminősége ezért nemzetközi szinten egyre nagyobb jelentőséggel bír. Cikkünkben – mely a szerző doktori disszertációja alapján íródott – a belső levegő építőanyagokból származó szennyezőforrásait elemezzük.

A definíció értelmében a belső levegőminőség magába foglalja a komforttér levegőjének minden olyan nem termikus jellemzőjét, mely az ember közérzetét befolyásolja.

A ’80-as években az energiatakarékossági megfontolások miatt foglalkoztak az épületek légcseréjének csökkentésével. Ugyanakkor a helyiségek károsanyag-terhelése nem csökkent, sőt újabb burkoló- és építőanyagok alkalmazása miatt (pl. formaldehid) növekedett. A komfortterekben megszaporodtak a levegőminőség miatti panaszok: fejfájás, kábultság, fáradtság, koncentrációs zavarok, a szem és a felső légúti nyálkahártya izgalmi panaszai. A tünetek együttesen „Sick Building Syndrome” néven ismertek.

A felsorolt tünetekből is következik, hogy a problémakör vizsgálata orvosi, orvoshigiéniai, épületgépészeti stb. szakterületeket érint. Az elmúlt évek során sok kutató foglalkozott ezzel a témakörrel. A vizsgálatok tartalmaztak szubjektív és objektív mérési és vizsgálati módszereket, a témakör széles nemzetközi szakirodalommal rendelkezik. Ennek ellenére még nem állítható, hogy a probléma teljes körűen megoldott.

A cikk még 23 122 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés