Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Összefogás a szakképzésért Miskolcon

2017/6. lapszám | VGF&HKL online |  561 |

Összefogás a szakképzésért Miskolcon

A szakoktatás mára nehéz helyzetbe került. Kevesen választják hivatásuknak a kétkezi munkát, ennek hatására az iparban jelentős a szakemberhiány. A kooperációs képzés hazánkban még gyerekcipőben jár, ám vannak olyan cégek, akik nagy hangsúlyt fektetnek a tudás átadására. Egy követendő kelet-magyarországi példa.

Lassan, de biztos léptekkel

Sokan tudják, hogy mi lenne a megoldás a helyenként már-már katasztrofális méreteket öltő szakemberhiányra, azonban a hangjuk nem mindig jut el a megfelelő „fülekbe”. A legnagyobb baj talán az, hogy nincs a kétkezi munkának megbecsültsége, és sokan még a régi sztereotípiákat hangoztatják: diploma kell, mindegy, hogy milyen! Pedig igenis a szakma tanulása aránylag kiszámítható, stabil életpályát biztosít annak, aki becsülettel – műveli.

– A 2003-as esztendőtől folyamatosan vettünk fel végzős diákokat több-kevesebb sikerrel – vannak, akik a mai napig nálunk dolgoznak. Aztán két évvel ezelőtt megfogalmazódott bennem, hogy nyissunk hatékonyabban a szakképzés felé. Először a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) és két szakiskola segítségével elindítottunk egy nyári szakmai gyakorlat, ami nagyon jól sikerült. Innen nőtte ki magát a szakmai gyakorlati képzés, amelyet először a Miskolci Szakképzési Centrum Fazola Henrik Szakképző Iskolájával közösen hoztunk létre. Ennek folyományaként három tanulóval beneveztünk az SZKTV versenyre, és elhoztuk a 3. és 4. helyet, illetve a középdöntőből a 6. helyet. Az utóbbi sikert elérő kolléga még mindig nálunk dolgozik. Tavaly nyáron ismét volt szakmai gyakorlat, akkor már a Miskolci Szakképzési Centrum Kós Károly Építőipari Szakgimnázium tanulói is bekapcsolódtak, így 17 főre nőtt a tanulók száma – mondta el Petercsák Máté, a PM-Energo Kft. ügyvezetője. A sikereken és a tapasztalatokon felbuzdulva a folyamat nem állt meg; a cég még szorosabbra fűzte az iskolákkal való kooperációt, sőt az általános iskolások felé is nyitott.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Képzés