Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hűtéstechnika

Gondolatok a nyomáspróbáról és a vákuumolásról

2017/6. lapszám | Csizmazia Gábor |  1173 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Gondolatok a nyomáspróbáról és a vákuumolásról

A hűtőrendszerek első, illetve javítás utáni újbóli üzembe helyezésének két sarkalatos pontja a rendszer gáztömörségének ellenőrzése, illetve a nyomáspróba után és a hűtőközeggel való feltöltés előtt a berendezésből az idegen gázok és a nedvesség eltávolítása, tehát a vákuumolás.

Mi a nyomáspróba célja? A berendezés gáztömörségének ellenőrzése. Több okból sem szerencsés, ha a hűtőközeg szökik a gépünkből. Először is környezetvédelmileg nem engedhető meg, hogy üvegházhatást okozó anyagok távozzanak berendezéseinkből a légkörbe. Másodszor, a hűtőközeg pótlása felesleges anyagi terhet ró a megrendelőre vagy a telepítőre, ha a berendezés még garanciális.

A berendezés működésére is kedvezőtlen hatással van a hűtőközeg mennyiségének csökkenése, például ezáltal csökken a berendezés teljesítménye, durván megnövekszik az üzemidő, ami többlet villamosenergia-fogyasztást fog okozni. Miután a kompresszorok betétmotorjának a hűtését a szívott vagy a nyomott gázok adják, a megemelkedett túlhevítés miatt a motorok is jobban fognak melegedni, rossz esetben akár le is éghetnek. Ha a magas túlhevítés miatt eleve meleg gőzöket szív vissza a kompresszor, ennek okán a kompresszió-véghőmérséklet is magasabb lesz a kívánt értéknél. Ez a tény ismét több problémát fog felvetni.

Mint tudjuk, a rendszerben a hűtőközeggel együtt olaj is áramlik. Ha a nyomógáz hőmérséklete meghalad egy bizonyos értéket, megindulhat az olaj kokszosodása, és az egész rendszert el fogja fertőzni égéstermékkel. A koksz, mint tudjuk, egy szilárd szénbázisú anyag. Ha a koksz bekerül a kompresszorban a szelepülék és a szeleptányér közé, akkor a szelep nem fog tudni tökéletesen lezárni, lecsökken vagy teljesen megszűnik a kompresszió, nem lesz hűtőközeg-szállítás. Félhermetikus kompresszorok esetében lehetőség van a közdarab vagy a szelepezés cseréjére, de hermetikus kompresszornál csak egy lehetőség marad, és ez a kuka.

A megnövekedett kompresszió-véghőmérséklet károsítani fogja magát a hűtőközeget is, hiszen a hűtőközeg fel fog bomlani alkotóelemeire, és hiába hűl vissza, a rendszerben maradó anyag már nem hűtőközeg lesz; mivel már nem lehet cseppfolyósítani, elpárologtatni, idegen gázként fog keringeni a rendszerben, aminek semmi hasznát nem lehet venni. Viszont a nem kondenzálódó idegen gáz kompressziója közben a kompresszió-végnyomás is jól meg fog emelkedni, ami többletterhet fog jelenteni a kompresszor számára, túlmelegedést, illetve leégést eredményez.

Hát ezért fontos elvégezni a nyomáspróbát. Ámbár néha hallok olyan hangokat, hogy a „kollégák” azért nem fordítanak figyelmet erre a tevékenységre, mert akkor nem tudnak napi tíz készüléket telepíteni, ami anyagi hátrányt jelent számukra!

A cikk még 15 781 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés