Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Megbízunk a műszerekben

2022/3. lapszám | Erdősi Csaba |  439 |

Megbízunk a műszerekben

Megnyugtató végeredménnyel zárult az a szavazásunk, amelyben arra voltunk kíváncsiak, hogy online kiadásunk olvasói mennyire elkötelezettek a műszeres vizsgálatok mellett, használják-e a modern méréstechnika nyújtotta lehetőségeket gázkészülékek karbantartása során. Nos, a válaszadók többsége igen.

Fórumokon, különböző gázkészülékes közösségi csoportokban nagy vitát váltott ki, hogy szükséges-e a készülékeket évenként műszerrel is ellenőrizni. Sajnos még egy repedt, korrodált konvektortest is lehet életveszélyes, amely egy egyszerű méréssel azonnal kideríthető.

Ma már elengedhetetlen

A mérés a műszaki ember mindennapjaihoz épp úgy hozzátartozik, mint az orvos gyógyításához a röntgen, a laborvizsgálatok, a CT. Ugyanis pontos képet a működésről, a készülék hibájáról csak műszeres vizsgálat során kaphatunk. A jó és kompakt műszerek nem olcsók, de sokszorosan megtérülnek a mindennapos munkavégzés során. Az értékeket kiolvasni, a készüléket használni alapfeltétel a pontos „diagnózis” felállításához. A pontos mérés feltétele ezen felül az is, hogy a mérőkészülék megfelelően karbantartott, a mérésre felkészített állapotban legyen. Erre a gyártók külön előírnak egy kalibrálási időpontot, ami szintén plusz költségként jelentkezik a szerelőknél, nem is beszélve a mérőcellacserékről. Mindazonáltal egy jó szerelő ismérve, hogy megfelelő szerszámozottsággal és megfelelő műszerezettséggel rendelkezik. Megkérdeztük olvasóinkat, ők hogyan állnak ehhez.

A kérdés a következő volt: Ön szerint szükséges a műszeres mérés gázkészülék-karbantartást követően?

A válaszok a következőképp alakultak:

  • 9% Évtizedek óta szerelem a készülékeket, nem igazán van szükségem a méregdrága mérőműszerekre
  • 8% Van lehetőség műszerbérlésre, nagyobb munkáknál inkább azt használom, kisebb munkáknál nem tartom szükségesnek
  • 20% Van saját műszerem, de főképp a beüzemeléseknél veszem hasznát, karbantartáskor nem szoktam használni
  • 52% A jó munka alapja a pontos mérés, mindenhol használom, ahol csak kell
  • 11% Nincs véleményem

Nos, a válaszok megnyugtatóak, talán egyedül azok aránya meglepő, akiknek nincs véleményük az ügyben. Pedig műszeres mérésre nem csupán a gázkészülék-szerelésekkor van szükség és lehetőség, és aki olvassa Appajánló sorozatunkat, azzal is tisztában lehet, hogy sok esetben nincs szükség drága és speciális műszerekre, egy ingyenes program és egy okostelefon segítségével is számos mérést elvégezhetünk – ha akarunk.

Szavazás

Kapcsolódó

Csere vagy javítás?

Csere vagy javítás?

Örök dilemma, mi legyen a meghibásodott vezérlőpanelekkel