Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2022. november

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Szolidaritás

Szilágyi László |  291
1 5 (1)

Egy közösségen belül kölcsönös kötelesség- és segítségvállalásra, együttérzésre van szükség ahhoz, hogy az adott csoport nehézségei esetén kiutat találjunk. Ez a testvériség olyan dinamikát képes elindítani, ami hosszútávon az egyéni érdekek és a csoport érdekeit is szolgálja.

Préspofák és egyéb alkatrészek karbantartása

Székely Tamás |  588
3 5 (3)

Sokan tisztában vannak vele, hogy drága présszerszámukat, akár csak egy autót, rendszeresen kell szervizeltetni, különben megnő a meghibásodás kockázata, rosszabb esetben a berendezés javíthatatlanul tönkremegy. Arra már kevesebben ügyelnek, hogy nem csak magukat a présgépeket, hanem a préspofákat, gyűrűket, adapterpofákat is érdemes rendszeresen átnézetni. A szervizes tapasztalatok szerint ezek a részegységek már csak akkor kerülnek hozzájuk, amikor már nem működnek.

Szabályozás nem csak kondenzációs kazánoknak

Lantos Tivadar |  614
2 4 (2)

Múlt lapszámainkban írtunk arról, hogy a korszerű kondenzációs kazánok esetén mennyire fontos az üzembe helyezés után a fűtésrendszerhez és az elhelyezési körülményekhez történő igazítás, beállítás. Számos kihasználatlan funkció van, amely takarékosabb működést eredményezne, de nincsenek kihasználva. Régebbi készülékeknél is van mód takarékosabb beállításra, nézzük mit tudnak a hagyományos vagy turbós kazánt vezérlő panelek.

Így tedd tönkre a hőszivattyúd!

Erdősi Csaba |  845
6 4.8 (5)

Tombol a hőszivattyúláz, és ennek nyomán szinte biztos, hogy tömegesen fognak kibukni a telepítési, méretezési és egyéb hibák a közeljövőben. Nekünk máris sikerült belefutni egy szinte hihetetlen kudarcba, ahol a frissen telepített monoblokkos hőszivattyú úgy ment tönkre, hogy gyakorlatilag egy percig sem működött. A telepítő természetesen felszívódott, összesen 4,5 millió forint „ment a levesbe”.

Ilyet még nem láttunk: leolvadt hőcserélő

Lantos Tivadar |  693
3 5 (3)

Gázkészülék javításánál a szerelők néha találkoznak érdekes és különleges esetekkel, melyekre rémálmaikban sem gondoltak volna. A szétolvadt hőcserélő az egyik ilyen eset. Méregdrága laboratóriumi vizsgálatok nélkül szinte lehetetlen megállapítani, mi vezetett a rémisztő meghibásodáshoz, valószínűleg több tényező együttes hatása okozta az átégést.

Zöld energiából biogáz, áram és üzemanyag

Dr. Barcsik József |  405

A megújuló energiaforrások felhasználásában Németország messze előrébb jár, mint Magyarország. Bár idehaza is történtek komoly beruházások például a biológiai eredetű hulladékok feldolgozására, ezek összességében nem képviselnek jelentős volument. Németországban egy olyan farmon jártunk, amely komplex módon használja fel a szolárpanelek nyújtotta lehetőséget és a biogáztermelést, hogy a végeredménnyel autókat lehessen megtankolni környezetbarát üzemanyaggal.

Előzzük meg a bajt!

Itt a fűtési szezon, ismét kiemelt figyelmet kap a szén-monoxid elleni védekezés

Fodor Péter |  396

A gáz árának emelkedése miatt még többen fogják a fatüzelést választani a téli hónapokban. A kémények és fűtőkészülékek rendszeres karbantartása mellett továbbra is a legfontosabb védelem a megfelelő tanúsítványokkal rendelkező szénmonoxid-vészjelző telepítése! Figyelmeztesse ügyfeleit és ismerőseit, hogy feltétlenül telepítsenek tüzelőberendezésük mellé vészjelzőt! Olvassa el rövid írásunkat, hogy tájékozottan fogadhassa ügyfelei kérdéseit!

Földhő potenciálunk és kiaknázási lehetőségei 1.

Dr. Livó László |  406
3 5 (2)

Magyarország egyik haladó hagyománya a hévíz használata belneológiai, városfűtési és növénytermesztési célokra. A földhő energetikai alkalmazása azonban számos más lehetőséget is rejt, melyek a modern technológia eszközeivel gazdasági eredményt hozhatnak a lakossági felhasználók számára is. Ma e lehetőségünk 315 millió köbméter földgázt vált ki. Ám sokkal többre lenne képes. Akár évi néhány milliárd köbméter helyettesítésére is. Cikksorozatunk első része következik.

Felújítások, álmennyezeti rendszerek

Így tudunk jól működő mennyezetfűtési, -hűtési rendszereket létrehozni 3.

Kaszab Gergely |  675

A felújításoknál, vagy olyan új építéseknél, ahol álmennyezet kialakítása a legjobb megoldás, nem tudjuk a betonfödém alsó síkját hűtésre, fűtésre használni. A bebetonozható modulrendszer itt szóba se kerülhet, azonban léteznek megoldások arra, hogy mennyezethűtést/fűtést telepítsünk utólagosan a kész épületszerkezetre. Az előzetes tervezés, átgondolás itt talán még fontosabb, mint más esetekben.

Korszerűsítés a szakértő szemével

Épületek átvilágítása és átalakításuk lehetőségei

Bokor András Lantos Tivadar |  637
1

Az épületgépész szakértőket, igazságügyi szakértőket, mérnököket leginkább az energiatakarékossági lehetőség feltérképezése miatt keresik meg a magánszemélyek, cégek, társasházak. Sokan ráébredtek arra, hogy szakemberek bevonása nélkül nem lehet valódi spórolást, rezsicsökkentést elérni. Az alábbi cikkben átnézzük a mérnök szemével, milyen megoldások jöhetnek szóba.

Tartunk a fatüzelés terjedésétől

Erdősi Csaba |  476

Szokás szerint megszavaztattuk lapunk internetes kiadásának olvasóit; ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy mi a véleményük arról, hogy újra kezd elterjedni idehaza a fatüzelés. Nos, a válaszok alapján a szakmai közvéleményt megosztja ez a jelenség. Egynegyedük szerint a legszegényebbeknek nincs más választásuk, többségük szerint ugyanakkor nem ez a jó irány, környezetszennyezés és egészségkárosodás lesz a vége.

Colstok/zollstock

Molnár-Tarján Ervin |  806

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban ezúttal egy olyan „szerkezetet” mutatunk be, amely régebben nemcsak a gépészek, hanem minden szaki szerszámosládájában – farzsebében – ott lapult. Számos elnevezése használatos, hogy melyek ezek, egyebek mellett az derül majd ki ebből a cikkből.

10–25 kW-os háztartási pelletkazánok

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  289

Táblázatunkban hat gyártó, a Centrometal, a HERZ, a Hovalwerk, a Kazi, a Zsófi és a Celsius termékeit hasonlítjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Áttörés, bátor, rögzítés, tervezés, kazánház

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  711

Szellőzőáttörés, bátorság, rögzítéstechnika, eminens munka, kazánház, játékos megoldás, nem értjük. Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

Testo, Ariston, OMÉN

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  303

Promóciós testo 868s hőkamera, jelentős növekedés a magyar Aristonnál, novemberben jön az OMÉN.

Hő- és füstelvezetés a Lindabtól

Támogatott cikk |  466

A Lindab nagy hangsúlyt fektet a gépi hő- és füstelvezetés területére. Ezen termékcsoportunkban légcsatorna, füstcsappantyú, füstzsalu és hő- és füstelvezető ventilátor is megtalálható.

A szabályzó és biztonsági automatika elemei

Csizmazia Gábor |  409
2 5 (1)

Hűtőberendezéseink számos szabályzó és biztonsági automatika elemet tartalmaznak, melyek lehetővé teszik a készülékek pontos és biztonságos működését, és védelmét. Kétrészes cikksorozatunk első részében ezeket vesszük sorra.

Páramentesítők működése

Erdősi Csaba |  768
1 5 (1)

Dohos pincékben, párás fürdőszobákban vagy konyhákban jó szolgálatot tehet egy háztartási páramentesítő készülék. Használatával elkerülhető, hogy a hideg felületeken, például az ablakok üvegén vagy a tükrön kicsapódjon a pára, s megelőzhető a rosszul szigetelt falak, sarkok penészesedése. Ezek a berendezések alapjában véve éppen úgy működnek, mint a hőtőszekrények vagy a klímaberendezések.

Háztartási páramentesítő készülékek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  594
1

Táblázatunkban öt gyártó, az Ariston, a Delonghi, a Midea, a Master és a Trotec készülékeit hasonlítjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Jó ötlet eltakarni a kültéri egységet?

Erdősi Csaba |  1546
1

Megjelentek a piacon olyan dekorpanelek, amelyeket kifejezetten a klímaberendezések, hőszivattyúk kültéri egységeinek elrejtése céljából forgalmaznak. Rendkívül esztétikusak, viszont felmerül a kérdés, hogyan befolyásolják a kültéri egység működését. Állandó szakértő szerzőnket, Csizmazia Gábor kérdeztük meg erről; szerinte a gyártók nem véletlenül határozzák meg a telepítés helyére vonatkozó követelményeket. Ha ezeket nem tartjuk be, azzal akadályozzuk a berendezés optimális munkáját.

Az ideális komfort

Zuna László |  481

A hideg időszak legalább annyi kihívást szokott rejteni a vállatok számára, mint az év másik fele. Fontos, hogy a vállalat dolgozói és betérő ügyfelei számára megfelelő komfortot tudjanak nyújtani. Ne legyen se túl meleg, se túl hideg a helyiségekben.