Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tanulságos történetek

Korszerűsítés a szakértő szemével

Épületek átvilágítása és átalakításuk lehetőségei

2022/11. lapszám | Bokor András Lantos Tivadar |  701 |

Korszerűsítés a szakértő szemével

Az épületgépész szakértőket, igazságügyi szakértőket, mérnököket leginkább az energiatakarékossági lehetőség feltérképezése miatt keresik meg a magánszemélyek, cégek, társasházak. Sokan ráébredtek arra, hogy szakemberek bevonása nélkül nem lehet valódi spórolást, rezsicsökkentést elérni. Az alábbi cikkben átnézzük a mérnök szemével, milyen megoldások jöhetnek szóba.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Az energiamegtakarítást is célszerű rendszerben vizsgálni, így alapvetően két különböző rendszert különböztethetünk meg, jelesül az aktív épületgépészeti rendszereket, valamint a passzív épületszerkezeti jellemzőket. A gépészmérnökök munkájához tartozik a passzív megtakarítások vizsgálata is, így a nyílászárók, az épületszigetelés, a hőtechnikai tulajdonságok vizsgálatával kell kezdeni az épületek átvilágítását, ugyanis ezek a paraméterek alapvetően határozzák meg a beépítendő berendezések teljesítményeit. Az utólagos épületszerkezeti javítások feleslegesen nagy berendezések beépítését okozzák, amely felesleges kiadásokhoz, a megtérülések idejének kitolódásához vezethet. Tehát a sorrendiséget célszerű betartani. A mérnök szakemberek csupán az irányt tudják megmutatni, hogy miben célszerű gondolkozni, de ami nagyon fontos, hogy a költségvetést, a megtérülés idejét is meg tudják mutatni.  A döntést az építtetőnek kell meghozni, amit nagymértékben befolyásolnak anyagi lehetőségei.

A cikk még 7 981 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Bokor AndrásTanulságos

Kapcsolódó