Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tanulságos történetek

Amikor a gépházat imaszobára cserélik...

2022/9. lapszám | Lantos Tivadar Bokor András |  936 |

Amikor a gépházat imaszobára cserélik...

Ha egy megrendelő elképzelése folyamatosan változik, és ötleteit mindenáron meg is akarja valósíttatni a kivitelezőkkel, akkor abból előbb-utóbb jelentős eltérés lesz az eredeti tervekhez képest. Ha pedig az eredeti tervek is hibásak voltak, akkor garantált a káosz és a milliárdos kár.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Képzeljük el, hogy már javában zajlik a kivitelezés, megvannak a gépészeti tervek (olyanok, amilyenek), de a megrendelő fejéből sorra pattannak elő a jobbnál jobb ötletek. „Ezt a falat helyezzék át, ott legyen még egy fürdőszoba, WC, a hőszivattyús gépház jobb lenne inkább imaszobának…!” A kivitelező ilyenkor persze kapkodva szerel, megpróbál teljesíteni, nem mond nemet, de már rég nem azoknak a terveknek megfelelően dolgozik, amelyekről egyébként a felelős műszaki vezető állapította meg írásban, hogy kivitelezésre alkalmatlanok, megvalósíthatatlanok. A pénz azonban csábító, esetünkben 1,3 milliárd forintról van szó, hát jöjjön, aminek jönnie kell. És nem maradt el a kudarc. Az építkezés jelenleg is áll, bár a lakásokat már rég értékesítették, valószínűleg még 1,5-2 év kell az átépítéshez, a teljes befejezéshez. A beruházó közjegyző előtt próbálja keresni az igazát a kivitelezővel szemben, több-kevesebb sikerrel. Hamarosan bíróság előtt fog landolni az átgondolatlan építkezés ügye.

A cikk még 11 361 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Bokor AndrásTanulságos

Kapcsolódó