Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Előzzük meg a bajt!

Itt a fűtési szezon, ismét kiemelt figyelmet kap a szén-monoxid elleni védekezés

2022/11. lapszám | Fodor Péter |  411 |

Előzzük meg a bajt!

A gáz árának emelkedése miatt még többen fogják a fatüzelést választani a téli hónapokban. A kémények és fűtőkészülékek rendszeres karbantartása mellett továbbra is a legfontosabb védelem a megfelelő tanúsítványokkal rendelkező szénmonoxid-vészjelző telepítése! Figyelmeztesse ügyfeleit és ismerőseit, hogy feltétlenül telepítsenek tüzelőberendezésük mellé vészjelzőt! Olvassa el rövid írásunkat, hogy tájékozottan fogadhassa ügyfelei kérdéseit!

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, erősen mérgező gáz, amit belélegezve az élő szervezet oxigén-hiányos állapotba kerülhet, mely szélsőséges esetben akár halálos mértékű is lehet. Ezért néma gyilkosnak is nevezik, hiszen nem látjuk, nem érezzük jelenlétét a levegőben. A mérgezés bárkivel, bármilyen zárt térben megtörténhet, ráadásul a kezdeti tünetei hasonlítanak az influenza tüneteihez, könnyű összetéveszteni vele.

Veszélyforrások

Szén-monoxid mindenhol keletkezhet, ahol valamilyen égési folyamat zajlik. Szinte minden háztartásban vannak olyan eszközök, amelyek használata során keletkezhet szén-monoxid és okozhatnak problémát. Ilyenek például: a vízmelegítő, a kémény, egy tüzelőberendezés, a zárt térben főző-sütő berendezés, a konyhai főzőlap, a gáz vagy olaj tüzelésű hősugárzók, a garázsban keletkezett kipufogógáz. Zárt égésterű kazánok esetében is ajánlott a telepítésük, hiszen az emberi vagy készülékben keletkezett hiba miatt még ilyen fűtőberendezés esetében is felléphet szén-monoxid szivárgás.

A mérgezés tünetei

Az enyhe szén-monoxid mérgezés leggyakoribb tünetei: a fejfájás, a hányinger és hasi fájdalmak, az émelygés, a szédülés, az egyensúlyvesztés. Minél tovább lélegezzük be a szén-monoxidot, annál erősebbek lesznek a tünetek: egyensúlyvesztés, látászavar, memóriazavar, végül akár eszméletvesztés.

A szén-monoxid mérgezés megelőzésére javasolt szén-monoxid vészjelző telepítése. Egy megfelelően működő és megfelelő helyre felszerelt vészjelző telepítésével még azelőtt értesülünk a szén-monoxid jelenlétéről, hogy az bármilyen egészségügyi tüneteket okozna.

Milyen vészjelzőt válasszunk?

A szabványoknak megfelelő vészjelzőket a katasztrófavédelem pozitív listája is tartalmazza. A legjobb berendezések 10 év élettartamot és 10 év teljeskörű garanciát, és a magyar és európai szabványoknak való teljes megfelelőséget nyújtanak. Kapható a piacon IP44-es védettséggel rendelkező berendezések is, amelyek használhatók fürdőszobákban is, ahol a leggyakoribbak a szén-monoxid mérgezéses esetek. Kapható beépített rádiófrekvenciás kommunikációs egységgel szerelt készülék is, az ilyenek helyi hálózatba köthetők egymással – ha az egyik készülék riaszt, a többi a hálózatban található készülék is hangjelzést ad. Így biztosan minden, az ingatlanban tartózkodó személy értesül a veszélyről.

Mit tegyek, ha megszólal a vészjelző?

Minden esetben, amikor a szén-monoxid vészjelző riaszt, szén-monoxid van jelen a levegőben. Ilyenkor azonnal szellőztessen, majd hagyja el a házat és hívja a tűzoltóságot a 112-es segélyhívó számon. Családtagjai mentése közben ön is rosszul lehet, így elsőként mindig hívjon szakszerű segítséget!

COCO-érzékelőSzénmonoxid

Kapcsolódó