Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tanulságos történetek

Így tedd tönkre a hőszivattyúd!

2022/11. lapszám | Erdősi Csaba |  741 |

Így tedd tönkre a hőszivattyúd!

Tombol a hőszivattyúláz, és ennek nyomán szinte biztos, hogy tömegesen fognak kibukni a telepítési, méretezési és egyéb hibák a közeljövőben. Nekünk máris sikerült belefutni egy szinte hihetetlen kudarcba, ahol a frissen telepített monoblokkos hőszivattyú úgy ment tönkre, hogy gyakorlatilag egy percig sem működött. A telepítő természetesen felszívódott, összesen 4,5 millió forint „ment a levesbe”.

Amikor nyár közepén kijöttek a sávos rezsiárak, nagyon gyorsan mindenki számára világossá vált, hogy az elektromos fűtési megoldások, azon belül is a hőszivattyús rendszerek irányába hat az áram és gáz tarifaszerkezete. Persze, hiszen amíg a támogatott sávon felül egy köbméter földgáz ára a hétszeresére, az áramé a duplájára emelkedett, a hőszivattyúk fűtési üzemére igénybe vehető H tarifa maradt 23 forint kilowattóránként, így gyorsan megtérül a még oly drága hőszivattyús beruházás is.

A cikk még 4 135 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Hőszivattyú