Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Technológia

Zöld energiából biogáz, áram és üzemanyag

2022/11. lapszám | Dr. Barcsik József |  430 |

Zöld energiából biogáz, áram és üzemanyag

A megújuló energiaforrások felhasználásában Németország messze előrébb jár, mint Magyarország. Bár idehaza is történtek komoly beruházások például a biológiai eredetű hulladékok feldolgozására, ezek összességében nem képviselnek jelentős volument. Németországban egy olyan farmon jártunk, amely komplex módon használja fel a szolárpanelek nyújtotta lehetőséget és a biogáztermelést, hogy a végeredménnyel autókat lehessen megtankolni környezetbarát üzemanyaggal.

A Német-Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara által szervezett, a megújuló energiák tanulmányozására szervezett európai körút egyik állomása a németországi Eutigen-Weitingben található Energiehof Weitenau (Weitenaui Energafarm) gazdaság volt. A település Baden-Würtenberg tartomány szívében, Stuttgartól délre fekszik.  A családi vállalkozás vezetője Winfried Vees (mezőgazdasági technikus, a biogázszövetség tanácsadó testületének tagja) és Juliane Vees (ökotropológus, mezőgazdasági termelő és járási tanácsos). 2002 tavaszáig lelkes tejtermelők és sertéstenyésztők voltak, majd úgy döntöttek, hogy egy másik működési pillért hoznak létre egy biogázüzem formájában. Ennek építése 2003-ban kezdődött. A gazdaság egy erjesztési melléktermékeket szárító berendezést és egy nyersgázkezelő-rendszert is üzemeltet, amelyhez egy biometán-töltőállomás csatlakozik.

A cikk még 6 169 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Megújulók