Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tanulságos történetek

Ilyet még nem láttunk: leolvadt hőcserélő

2022/11. lapszám | Lantos Tivadar |  697 |

Ilyet még nem láttunk: leolvadt hőcserélő

Gázkészülék javításánál a szerelők néha találkoznak érdekes és különleges esetekkel, melyekre rémálmaikban sem gondoltak volna. A szétolvadt hőcserélő az egyik ilyen eset. Méregdrága laboratóriumi vizsgálatok nélkül szinte lehetetlen megállapítani, mi vezetett a rémisztő meghibásodáshoz, valószínűleg több tényező együttes hatása okozta az átégést.

Egy kertvárosi családi ház kazánja állt meg a minap, a füstgázszonda hibáját jelezve. A készüléket az alagsorban helyezték el, a kombi cirkó kazán egy nagy, 200 literes tárolóban állítja elő a használati meleg vizet. A családi ház három szintes, közel 150 négyzetméter alapterületű. A kondenzációs gázkészülék osztott kéményrendszerre dolgozik, az égéstermék-elvezető jó 10 méter magas. Az égéshez szükséges levegőt a homlokzati kivezetésen keresztül veszi a készülék.

A füstgázszonda (NTC) cseréjét igénylő meghibásodás nem ritka ezeknél a készülékeknél, azonban, ha az NTC tönkremegy, azt is érdemes megvizsgálni, hogy ennek mi volt az oka. Tehát alaposabban utána kell járni, mi lehet az NTC tönkremenetelének a hátterében. Sok esetben csak anyagfáradás történik, de más alkatrészek meghibásodására is utalhat, mint jelen problémánk összefüggésében.

A cikk még 6 485 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Kazán