Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Légtechnika

Páramentesítők működése

2022/11. lapszám | Erdősi Csaba |  811 |

Páramentesítők működése

Dohos pincékben, párás fürdőszobákban vagy konyhákban jó szolgálatot tehet egy háztartási páramentesítő készülék. Használatával elkerülhető, hogy a hideg felületeken, például az ablakok üvegén vagy a tükrön kicsapódjon a pára, s megelőzhető a rosszul szigetelt falak, sarkok penészesedése. Ezek a berendezések alapjában véve éppen úgy működnek, mint a hőtőszekrények vagy a klímaberendezések.

A mennyezeti felületfűtő- és hűtőrendszerek üzemeltetése során fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy hűtési üzemmódban a hőmérséklet ne érje el a harmatpontot. Hogy ez hol van, az a hőmérséklet és a páratartalom függvénye. Éppen ezért nem lehet előre beállított hőmérsékletekkel dolgozni, hanem az aktuális légállapot függvényében egy műszer, a harmatpont-érzékelő látja el a szabályozás feladatát. Ennek megfelelően előállhatnak olyan állapotok, és a tapasztalat alapján ezek a nyár legfülledtebb részén rendszeresen elő is állnak, hogy hiába a hűtés, a magas relatív beltéri páratartalom miatt a bent tartózkodók hőérzete nem megfelelő, fülledtségre panaszkodnak. Ez orvosolható egy páramentesítő funkcióval rendelkező nagy hatékonyságú, hővisszanyerővel is felszerelt központi szellőztető berendezéssel, de ez, főként, ha utólag kell kiépíteni, meglehetősen drága megoldás. Ehelyett sokan inkább egy egyszerű split klíma felszerelése mellett döntenek, hiszen ezek – amint a megjelenő kondenzvíz bizonyítja –, hűtési üzemben szárítják a levegőt. De mi a helyzet akkor, ha fűtési üzemben lép fel, akár csak bizonyos helyiségekben, például a konyhában, a fürdőszobában vagy az alagsorban tartós vagy átmeneti páramentesítési igény? Nyilván nem fogunk split klímázni ilyenkor, viszont bevethetünk egy bárhol felállítható berendezést, amely nagyon hasonlóan működik, mint a klímánk.

A cikk még 3 846 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Légkezelés

Kapcsolódó