Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

MegújulókTechnológia

Földhő potenciálunk és kiaknázási lehetőségei 1.

2022/11. lapszám | Dr. Livó László |  279 |

Földhő potenciálunk és kiaknázási lehetőségei 1.

Magyarország egyik haladó hagyománya a hévíz használata belneológiai, városfűtési és növénytermesztési célokra. A földhő energetikai alkalmazása azonban számos más lehetőséget is rejt, melyek a modern technológia eszközeivel gazdasági eredményt hozhatnak a lakossági felhasználók számára is. Ma e lehetőségünk 315 millió köbméter földgázt vált ki. Ám sokkal többre lenne képes. Akár évi néhány milliárd köbméter helyettesítésére is. Cikksorozatunk első része következik.

Geotermikus energia vagy szép magyar nyelven szólva, földünk hőenergiája az a hőmennyiség, amit pillanatnyi tartózkodási helyünk szünet nélkül felkínál számunkra. A föld mélyéből feltartóztathatatlanul áramlik a felszín felé a mélységben tárolt és folyamatosan keletkező, utánpótlódó meleg. Mértéke télen és nyáron, minden évszakban egyforma.

A geotermikus energia (földhő) kutatását egy hazánkfia, dr. Boldizsár Tibor, a Miskolci Egyetem professzora alapozta meg a múlt század 60-as éveiben.  Bányamérnökként országunk bányáiban járva ő vette észre, hogy különböző mélységekben különböző kőzetviszonyok mellett, a vártnál eltérőbb a hőmérséklet. Tapasztalatai alapján tervszerű méréseket végzett. Eredményeit nyilvánosságra hozva, megindította a földhő kutatását. Tudását a világ több országában, így Magyarországon is felhasználták. Személyét ma is tisztelet övezi, olyannyira, hogy az USA-ban a „Geotermia Atyja”-ként emlegetik.

A cikk még 18 648 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

GeotermiaMegújulók

Kapcsolódó

Kihasználni a föld hőjét

Kihasználni a föld hőjét

A rezsipánik hatására jelentősen megnő a geotermikus energia alkalmazása