Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Tartunk a fatüzelés terjedésétől

2022/11. lapszám | Erdősi Csaba |  512 |

Tartunk a fatüzelés terjedésétől

Szokás szerint megszavaztattuk lapunk internetes kiadásának olvasóit; ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy mi a véleményük arról, hogy újra kezd elterjedni idehaza a fatüzelés. Nos, a válaszok alapján a szakmai közvéleményt megosztja ez a jelenség. Egynegyedük szerint a legszegényebbeknek nincs más választásuk, többségük szerint ugyanakkor nem ez a jó irány, környezetszennyezés és egészségkárosodás lesz a vége.

Aligha van olyan hírfogyasztó idehaza, aki ne hallotta volna, hogy a kormány szociális árú tűzifát biztosít mindenkinek legfeljebb tíz erdei köbméter erejéig. De egyéb hírek is jelzik, hogy a gázfogyasztás remélt csökkentése érdekében egyéb fűtési módok irányába fordulunk, így például egyes iskolák mellé pellettüzelésű konténerkazánokat fognak telepíteni.

Az épületgépész szakma felemás érzelmekkel viszonyul a fatüzelés újbóli térnyeréséhez, sokan visszalépésnek tartják. Nem is csoda, hiszen sok új építésű lakáshoz nem is épül kémény, ami nem jó, hiszen nincs lehetőség tartalékfűtés kiépítésére. Azonban most átestünk a ló túlsó oldalára, egyre többen gondolkodnak szilárd tüzelésben. A kályhák, vegyestüzelésű kazánok árai az egekbe emelkedtek, miközben a régi, elavult vasak is újra üzembe állnak. Természetesen a korszerű, modern szilárdtüzelésű berendezések, igényesen megépített kályhák károsanyag-kibocsájtása minimális, azonban nem ez a jellemző. Sokan úgy gondolják, hogy ez a folyamat visszalépés a korszerűsítés pályáján. Bizonyos területeken megülhet a füst, a tűzifaigény növekedése miatt pedig a rossz minőségű tüzelőanyag is bekerülhet a kályhákba, kazánokba.

Lapunk internetes kiadásában a következő kérdést tettük fel:

Ön mit gondol a szilárd tüzelés újbóli térhódításáról?

A válaszok így oszlottak meg:

  • 24% A legszegényebbeknek nincs más választása. Nekik minden olcsó megoldás jó irány.
  • 16% A szilárdtüzelés korszerű megoldás, csak megfelelően kell a berendezéseket kialakítani.
  • 22% Kiegészítő fűtésnek tökéletes, de nem gondolom, hogy egy modern lakásban ennek kellene a fő tüzelőberendezésnek lennie.
  • 36% Nem tartom jó iránynak, környezet- és egészségkárosodás lesz a vége. Bizonyos településeken lesznek szmogriadók.
  • 1% Nincs véleményem.

Nos, láthatjuk, hogy nem alakult ki igazán markáns véleménykülönbség, s jól is van ez így. Hiszen a fatüzelés nem kell, hogy környezetszennyező legyen, ha a tűzifa valóban tűzifa, s aminem elégetik, nem egy vasdoboz, hanem korszerű tüzelőberendezés. Mindazonáltal arányaiban a legtöbb szavazatot mégis csak az a válasz kapta, amely szerint a fatüzelés rossz irány, nem kellene elősegíteni a reneszánszát.

SzavazásSzilárd tüzelésVGF&HKL szaklap

Kapcsolódó