Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szakmakörnyezet

Mi lesz a földgáz jövője?

Szavazás

2022/7-8. lapszám | Erdősi Csaba |  355 |

Mi lesz a földgáz jövője?

Az utóbbi időben egyre-másra hallani a földgáz tüzelési és energetikai célú felhasználásának átalakulásáról. Egyrészt a klímasemlegesség, másrészt az ukrán-orosz konfliktus aspektusából. A sajtóban kész tényként jelennek meg pontos dátumok, hogy mikorra akarja kivezetni az EU a gázkészülékeket, ám ezek egyelőre csak felvetések és nem konkrét döntések. Internetes kiadásunk olvasóit arra kértük, szavazás formájában mondják el véleményüket, ismertessék velünk várakozásukat a tárgykör kapcsán.

A gáz tiszta, olcsó, könnyen szabályozható és nagy mennyiségben hozzáférhető energiahordozó. Szakemberek szerint a bolygó földgázraktárai belátható időn belül szinte kimeríthetetlenek. Mindezek ellenére az utóbbi években megjelentek ellenhangok is a földgázzal kapcsolatban, hangsúlyozva a gáz elégetésével keletkező CO2-kibocsájtást. A háztartásokban használatos kondenzációs kazánoknál ez az érték 56 mg/kWh, ami nagyon kevés. Azonban nagyságrendekkel több a kibocsájtásuk a szilárdtüzelésű kályháknak, kazánoknak, de jóval több szén-dioxidot termelnek a hagyományos készülékek is. Hazánkban a fűtőberendezések legalább 80 százaléka szorul cserére. Ezt figyelembe véve a kondenzációs gázkazánokra történő cserékkel a hazai széndioxid-kibocsájtás jelentős mértékben csökkenthető lenne. A jövőben a napelemtermeléssel előállított hidrogén hozzákeverése is szóba került, azonban ehhez elég jelentősen át kellene alakítani a gázhálózatot. Jelenleg mindössze 2 százalékban lehetséges a meglévő földgázhoz a hidrogén-hozzákeverés.

A kérdés, amit feltettünk, így szólt: Ön szerint mi a földgáz jövője?

A válaszok pedig így alakultak:

  • 34% A földgáz még hosszú ideig marad. Nincs rövid távon megtérülőbb, gazdaságosabb megoldás
  • 23% Nem tűnik el a földgáz, de a hidrogén-bekeverés valós lehetőség. A napenergia egy kiváló hasznosítási módja lehet a hidrogéntermelés
  • 27% Belátható időn belül a hőszivattyú lesz a jövő, egyre nagyobb teret kaphatnak a napelemekkel kombinált rendszerek, egyúttal a hűtés is megoldott
  • 10% Teljesen más vonalon kell a jövőben gondolkodni, gondolok itt többek között a passzív házakra
  • 6% Nem tudom, nincs véleményem

Nem állítjuk, hogy ezzel a szavazással bármit is eldöntöttünk volna, nem is állíthatjuk, hiszen csak egy szűk – igaz, szakmai – kört érünk el, tehát reprezentatív mintavételről szó sem lehet, másrészt úgysem az olvasóink döntik el, mit hoz a jövő. A tény ugyanakkor, hogy a válaszadók döntő többsége szerint marad a földgáz hosszú távon is, valószínűleg tükrözi a realitást. Mint ahogy az is, hogy a hőszivattyúk mind nagyobb szeletet hasítanak majd ki maguknak a fűtőberendezések piacán, főként az új építésű lakások esetén.

Ami a hidrogént illeti, a technológia gyors térnyerése nagyon kétséges. Egyfelől zöld hidrogénre lenne szükségünk, vagyis olyan gázra, amelynek előállítása nem jár CO2-kibocsátással vagy egyéb komolyabb környezeti teherrel. Ez technológiailag megoldható például szélerőművekben, vagy fotovoltaikus cellákban megtermelt áram segítségével, a mennyiség itt a kérdés. És az ár. Mindkét tekintetben beszédes, hogy jelenleg a piacon felhasznált hidrogén zömét földgázból vagy egyéb fosszilis energiahordozóval állítják elő egy nagy energiaigényű folyamat eredményeként, márpedig annak nem sok értelme lenne, ha erre alapozunk valamiféle tiszta stratégiát.

FöldgázSzavazásVGF&HKL szaklap

Kapcsolódó