Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szakmakörnyezet

Szavazás a gyártói tanfolyamokról

2022/6. lapszám | Erdősi Csaba |  529 |

Szavazás a gyártói tanfolyamokról

A nagyobb épületgépészeti készülékgyártók, kazánosok, klímások, hőszivattyúsok minden évben tartanak olyan tanfolyamokat, amelyeken bemutatják az új készülékeiket, valamint a régebbi típusokról is információkat adnak. A szakemberek egy része hálás ezekért a szakmai napokért, más részüket hét lóval sem lehet elvontatni rájuk. Megkérdeztük lapunk online kiadásának olvasóit, ők hogyan állnak ehhez a kérdéshez. Íme az eredmény.

A szerelők többsége a gyakorlatban a gyártói alkalmakon találkozhat a legújabb készülékekkel, problémákkal – tét nélkül. Itt szét lehet szedni, meg lehet nézni az adott berendezést kvázi büntetlenül. A régebbi készülékek típushibáira is rávilágítanak a szervizes szakemberek, valamint a telepítés során felmerülő tapasztalatokról is informálódhatunk. Ezek az alkalmak általában fél- egy naposak, és legtöbbször a gyártók telephelyére szervezik őket. Tagadhatatlan, hogy ezek a napok a szakmavégzésből kiesésnek számítanak, azonban a sokasodó kérdésekre itt válaszokat kaphatunk a készülékek tekintetében.

Mindenki érdeke

A gyártók az általuk lebonyolított továbbképzési programokat természetesen hasznosnak tartják a maguk számára, hiszen a szerelők a szakmai készségeiket fejleszthetik és elsajátítják a legújabb technológiai újdonságokat. A továbbképzést fontos befektetésnek tekintik, mert ezáltal hozzáadott értéket hozunk létre: azokat a szerelő szakembereket támogatják, akik nap mint nap a termékeikkel dolgoznak. De vajon mit szólnak ehhez a szerelők? Lapunk online kiadásán szavazásra bocsátottuk a témát, a következő kérdést téve föl: „Önnek mi a tapasztalata, mennyire hasznosak a készülékgyártói tanfolyamok?” A válaszok pedig így alakultak:

  • 21% Nem szoktam elmenni, nincs időm, más módon szerzem be az új információkat
  • 25% Néha elmegyek, de a legtöbbet a gyakorlatból lehet tanulni
  • 25% Rendszeresen részt veszek ezeken a programokon, és az ott szerzett tapasztalatokkal felvértezve végzem a munkámat
  • 30% Szinte minden alkalmon ott vagyok, csak így lehet a megfelelő munkavégzést garantálni

Felemás végeredmény

A végeredményt látva tulajdonképpen megnyugodhatunk, hiszen a válaszadók 55 százaléka fontosnak tartja önmaga továbbképzését. Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy a válaszadók negyede csak néha, ímmel-ámmal vesz részt a gyártói továbbképzéseken, 21 százalékuk pedig távol marad az ilyen eseményektől. Kérdés, milyen más módon szerzik be a szakmájuk professzionális szinten történő műveléséhez szükséges információkat, ha a legautentikusabb forrástól, magától a gyártótól, a gyártó szakembereitől zárják el magukat.

SzavazásVGF&HKL szaklap

Kapcsolódó