Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Hogyan takarékoskodjunk?

Szavazásra kértük online kiadásunk olvasóit

2022/10. lapszám | Erdősi Csaba |  558 |

Hogyan takarékoskodjunk?

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás, de épületgépészként talán úgy módosítanánk ezt, hogy ahány ház, annyi lehetőség az optimális fűtési rendszerre. Most, amikor sokan a bőrükön érzik, hogy fűtési rendszerük – vagy éppen a házuk – nem éppen optimális, kétségbeesetten igyekeznek valamilyen megoldást találni. Megkérdeztük lapunk online kiadásának olvasóit, ők milyen megoldást tartanak jónak a földgázfogyasztás csökkentésére. A többségük a gázkazán-hőszivattyú kombináció mellett tette le a voksát.

Az új rezsiszabályok bejelentése óta az egész ország lázban ég, számolgatunk, fogyasztási jelleggörbéket elemzünk, gondolkozunk az alternatív lehetőségeken. Néhányan – akik megengedhetik maguknak – napelemes rendszerük mellé, vagy csak úgy magában monoblokkos hőszivattyút telepíttetnek, bízva a H-tarifás 23 Ft/kWh kedvezményes árban. (Mellesleg, így még COP 1-es üzemmódban, azaz villanykazánként is megéri üzemeltetni a hőszivattyút. Vagy nem, ennek tisztázására kísérletet teszünk egy másik cikkben.) Mások a fatüzelést hozzák vissza otthonukba. A többség azonban egyszerűbb módszerekben gondolkodik, radiátoraikra termofejet szereltetnek, termosztátot cseréltetnek stb. A hirtelen változó energiapiaci környezet még a szakemberek számára is folyamatos bizonytalanságot tartogat. Nem igazán tudunk jó szívvel és felelősséggel ajánlani egy módszert sem. De ötleteink, elképzeléseink lehetnek.

Megkérdeztük olvasóinkat

Régi szokásunk, hogy egy-egy fontos kérdésben kikérjük online kiadásunk olvasóinak véleményét. Ezúttal is így tettünk. A kérdés a következő volt: Ön szerint mi most a legcélravezetőbb takarékoskodás?

A válaszok így alakultak:

  • 11% – Minél előbb ki kell vezetni a gázt, ezért a fűtési módot meg kell változtatni.
  • 25% – A gáz biztosan marad, és normalizálódni fog az ára. Ezért kevesebb gázfogyasztás lesz a cél, optimális beállításokkal, termosztáttal, karbantartással, rendszertisztítással.
  • 41% – Marad a gázkazán, de a hőszivattyú, a szilárd tüzelésű kazán is bekerül a képbe.
  • 17% – Még több napelem, és a cél a teljes villamos fűtési energia megtermelése.
  • 6% – Teljesen más irányokban gondolkodom.

Kapaszkodunk a gázba

Igazán kár, hogy nem tudjuk, hogy a válaszadók azon 6 százaléka, amelyik „teljesen más irányba gondolkodik”, miben töri a fejét, de az világosan látszik, hogy a válaszadók többsége szerint a jelen helyzetben egy hibrid megoldás lehet a legcélravezetőbb. Logikus is, hiszen a fűtési rendszer adott, miért dobnánk ki. Kérdés azonban így is bőven marad, méghozzá műszaki jellegű. Tényleg alkalmas a radiátoros rendszerünk a részben hőszivattyús üzemre? Biztosan meg tudunk tervezni egy olyan rendszert, ami úgy és akkor vált a hőtermelők között, ahogyan és amikor arra szükség van? Átlátjuk-e egy ilyen hibrid rendszer összes kihívását? Ha a válasz magabiztos igen, akkor hajrá, bizonytalanság esetén azonban szakemberként se ódzkodjunk attól, hogy minél több információt, tudást szedjünk össze a tárgykörben, akár a szakirodalmat forgatva, akár más, tapasztaltabb kollégák véleményét kikérve. Hiszen ügyfelünk spórolni szeretne, ebben kell segítenünk.

SzavazásVGF&HKL szaklap

Kapcsolódó