Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2022. október

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Közeleg a tél

Szilágyi László |  454

Nemcsak a szokásos hideggel, hanem a korábbinál jóval magasabb energiaszámlákkal köszöntött be az idei ősz. Költségei emelkedésére sok cég a leggyorsabb és legdrasztikusabb választ adta: bezárt. Szeptemberben minden napra jutott egy hír, hogy éppen melyik szálloda, étterem vagy cukrászda függeszti fel működését. Napi szinten kapunk megkereséseket cégektől, hogy segítsünk nekik gyors műszaki megoldást adni fűtési rendszerük elektrifikálására, energiatakarékosabbá alakítására, rekonstrukciójára.

Kihasználni a betonfödémet

Hogyan tudunk jól működő mennyezetfűtési, -hűtési rendszereket létrehozni? 2. rész

Kaszab Gergely |  485

A mennyezethűtési/-fűtési rendszerünk létrehozásához épületgépész tervezővel együttműködve, a helyiségek hőszükséglet-számításának, téli/nyári hőmérséklet-igényének, az előremenő és visszatérő vezetékünk hőmérsékletének és egy, más szakágakkal precízen egyeztetett mennyezettükörnek a birtokában elkezdhetjük átgondolni, hogy milyen típusú épülethez melyik rendszer az ideális.

Fűtéscsere

Szakmai átgondoltságra van szükség!

Lantos Tivadar |  554
1 5 (1)

Rengeteg hőszivattyút adtak el idén a kereskedésekben, hirtelen sokan akartak telepíteni új berendezéseket. Nem feltétlenül kellően átgondoltan és óvatosan! Ezek az adatok nem jelentik azt, hogy a gázfűtésnek vége lenne, mert sokan cseréltek idén gázkazánokat is. Csupán a szemlélet változik. Takarékosságra kényszerülnek a fogyasztók.

Fűtés alacsony hőmérséklettel

Erdősi Csaba |  1120
4 4.75 (4)

A régi, nagy vízterű, lomha radiátoros rendszerek már jó ideje kikoptak az új építésű ingatlanokból, helyüket a fürgébb reagálású, kevesebb vízzel és alacsonyabb előremenő hőmérséklettel működő rendszerek vették át. Ez nyilvánvalóan a kondenzációs kazánok megjelenésének köszönhető, hiszen bizonyos hőmérséklet fölött kondenzációról nem beszélhetünk. Egy másodlagos hasznuk, hogy most jól jöhetnek, ha valaki hőszivattyú telepítésén gondolkodik.

Hogyan takarékoskodjunk?

Szavazásra kértük online kiadásunk olvasóit

Erdősi Csaba |  556

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás, de épületgépészként talán úgy módosítanánk ezt, hogy ahány ház, annyi lehetőség az optimális fűtési rendszerre. Most, amikor sokan a bőrükön érzik, hogy fűtési rendszerük – vagy éppen a házuk – nem éppen optimális, kétségbeesetten igyekeznek valamilyen megoldást találni. Megkérdeztük lapunk online kiadásának olvasóit, ők milyen megoldást tartanak jónak a földgázfogyasztás csökkentésére. A többségük a gázkazán-hőszivattyú kombináció mellett tette le a voksát.

Személyi számítástechnika

Dr. Szánthó Zoltán |  437

Cikkünkben a hazai számítástechnika kezdeti korszakának egyes eszközeit mutatjuk be az Épületgépészeti Múzeum gyűjteményének darabjaival.

Okosgépház családi házaknak 6.

Energiahatékonyság növelése hőszivattyús-gázkazános rendszereknél

Dezső Péter |  445

A hőszivattyús-gázkazános hibrid rendszerek kialakításának megoldását előző cikkünkben ismertettük. Ezen rendszerek energiahatékonysága kiemelkedően fontos. Mi, szakemberek azon dolgozunk ma, hogy az ilyen hibrid rendszerek is minél jobb energiahatékonysággal tudjanak üzemelni amellett, hogy a felhasználói igényeket kielégítik. Vajon el lehet-e érni okosgépház-szabályozással, hogy a kialakított hőszivattyús-gázkazános hibrid rendszerek a lehető legalacsonyabb fogyasztással működjenek? Mit tegyünk, ha nem szeretnénk 18 °C-ban élni, de a rezsiszámlát is ki szeretnénk fizetni? Van-e alternatív megoldás a fűtési üzemeltetési költségek csökkentésére?

climaVAIR exclusive oldalfali split klímák

Támogatott cikk |  351

Az elmúlt időszakban az oldalfali split klímák – mint levegő/levegő típusú hőszivattyúk – újból reflektorfénybe kerültek a hosszú évek óta létező csökkentett díjszabású energiaár idei nyáron bejelentett megváltozott feltételrendszerei miatt.

Rezsicsökkentés klímával és hőszivattyúval

Támogatott cikk |  1565

A rezsiárak hirtelen és nagymértékű emelkedése komoly takarékoskodásra készteti a lakosságot. A legtöbb háztartás energiafelhasználásának 65-75%-a fűtésre, és további 10%-a használati melegvízkészítésre fordítódik. Célszerű tehát a megtakarításokat ezen a területen kezdeni nyílászáró cserével, az épület szigetelésével vagy a fűtési rendszer korszerűsítésével.

H tarifa és fűtőpatron

Erdősi Csaba |  1926
2 5 (2)

Komoly szakmai vitákat generál, hogy a kedvezményes H tarfiáról üzemeltethető-e a hőszivattyú fűtőpatronja. Mivel legalább kettő tökéletesen ellentétes, egymásnak ellentmondó állásponttal találkoztunk háttérbeszélgetéseink során, megkérdeztük a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalt (MEKH). Válaszuk szerint igen, de csak abban az esetben, ha a kiegészítő villamos fűtés csatlakozás szempontjából nem különválasztható, a hőszivattyú üzemeltetését közvetlenül szolgáló berendezésnek minősül, és a kiegészítő villamos fűtés villamosenergia-fogyasztását is figyelembe véve teljesül a szezonális fűtési jóságfokra vonatkozó kritérium.

Rezsiharc split klímával

Tényleg jó ötlet?

Támogatott cikk |  645

Napjaink egyik legforróbb szakmai témája, hogy mennyire segíthet egy egyszerű spli tklíma az egekbe ugró fűtési költségek kordában tartásában. Nos, a válasz egyértelmű: sokat! Ehhez azonban fontos, hogy jó kérdéseket tegyünk fel. Ha ugyanis a kérdés az, hogy miként valósítsuk meg a legkifinomultabb energiahatékony fűtési rendszer, biztos, nem a split klíma a válasz.

Spórolás elektromos termofejekkel

Erdősi Csaba |  911
1

Viszonylag olcsón, egyszerű, szaktudás nélkül is elvégezhető telepítéssel elég sokat spórolhatunk a gázfogyasztásunkon, ha manuális szeleppel szerelt radiátorainkat programozható, termosztatikus radiátorfejekkel szereljük fel. A fűtési rendszert nem kell megbontanunk hozzá, mert a legtöbb kézi állítású szelep szárára egy adapter segítségével könnyen illeszthető. Segítségükkel pontos hőmérsékletet tarthatunk a lakás helyiségeiben, igazodva a szokásainkhoz, életritmusunkhoz.

Radiátoros, programozható szelepfejek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  356

Táblázatunkban hat gyártó, a Danfoss, a Vaillant, a Herz, a Honeywell, az Oventrop és a Siemens termékeit hasonlítjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Reset, nagydolog, igényes, radiátor, fürdőszoba

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  840

Csak egy reset segít, nincs ennél jobb? Most fúrta át? Inkább nem itt, igényes, pontos munka, körbeülni a radiátort, amilyen a mosdó, olyan a törölköző... Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

Zellerin Mátyás-díj

Pályázati felhívás épületgépész kivitelezőknek

VGF&HKL online |  406

A Zellerin Mátyás-díj céljai, hogy az épületgépészet terén végzett értékteremtő, innovatív munka elismerésével a díjazott, mint példakép kiemelésével példát nyújtson a szakma résztvevői számára. Egyben Zellerin Mátyás kimagasló munkásságának emléket állítson egy olyan magas színvonalú díjjal, mely az adott év kiemelkedő épületgépészeti munkáját és kivitelezőjét díjazza.

Gree, Electrolux, Rehau, Rothenberger

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  312

Gree GMV rendszer a gyors és mérhető megtérülés jegyében, Electrolux inverteres konvektorok, újdonság a REHAU-tól, úJ, akkumulátoros orrfűrész a Rothenberger-től.

Találkozás a parton, verseny a vízen

A hagyományteremtés szándékával rendezték meg az első Épületgépész és közmű vitorláskupát

Támogatott cikk |  302

Egy vitorlásverseny még a profik között sem csupán verseny, hanem a sportág jellegénél, adottságainál és hagyományainál fogva egyben társadalmi esemény is. A vitorlázni szerető lelkes amatőrök körében még inkább így van ez. Egy szakma, egy ágazat képviselőinek versenyére vonatkozóan hatványozottan igaz a mondás, hogy nem a győzelem, hanem a részvétel, a megszokottól eltérő helyszínen való találkozások hozzáadott értéke a legfontosabb. Persze azért győztest is avattak...

Magas hőmérsékletű hőszivattyúk

Erdősi Csaba |  924

Tévhit, hogy a hőmérséklet csökkenésével a hőszivattyúk szezonális jóságfoka (SCOP, ez mutatja meg, hogy a készülék egy kWh villamos energia felhasználásával hány kWh hőt állít elő) olyan meredeken esik, hogy nagy felületű, sugárzó hőleadók nélkül nem érdemes hőszivattyús fűtésben gondolkodnunk. A legtöbb készülékre ez persze igaz, mint ahogy az is, hogy a levegő-vizes hőszivattyúk igazán jól legfeljebb 35 Celsius-fokos előremenő vízhőmérséklet mellett működnek a legoptimálisabban, a gyártók azonban mára olyan berendezéseket is piacra dobtak, amelyek viszonylag magas hőmérsékleten is hatékonyak, így bizonyos megkötések mellett alkalmasak.

Magas előremenő vízhőmérsékletű levegő-víz hőszivattyúk

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  486

Táblázatunkban hét gyártó, a CTC, a Daikin, a Fujitsu, a Galletti, az LG, az Unical és a Weishaupt készülékét hasonlítjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Hulladék hűtőközegek kezelése

Lantos Tivadar |  546

A hűtősök életében kiemelten fontos a veszélyes hulladékok kezelésének ismerete. Napjainkban erős hangsúlyt kapnak a klímagázok, a széndioxidegyenérték csökkentése. Az erre tett kísérletek következtében a hűtőközegek gyorsan változnak, ezért is fontos, hogy a szakemberek a már nem használatos gázokat megfelelő módon tudják kezelni.

Sevilla visszatér az „ókorba”

Erdősi Csaba |  566
1 4 (1)

Egy ősi, többezer éves módszerrel fogják csökkenti Sevilla utcáinak hőmérsékletét a legforróbb nyári napokban. Az úgynevezett Qanat technológia segítségével a rendszer környezetének hőmérséklete akár 8-10 Celsius-fokkal is mérsékelhető, amire szükség is van, hiszen enélkül a város lassan élhetetlenné válik, és a turisták is elkerülik majd a július-augusztusi időszakban.

Ismét pár szó a kompresszorokról 2.

Csizmazia Gábor |  484
1 5 (1)

Előző lapszámunkban kezdtük, s ebben be is fejezzük újabb cikksorozatunkat a klíma- és hűtéstechnikában használatos kompresszorokról. A múltkor a scroll kompresszorok tárgyalásának bevezető szakaszához érkeztünk, s ezt folytatjuk most a scrollok, majd a különböző csavar- és turbókompresszorok ismertetésével.

Hogyan kell konyhai szagelszívót tervezni?

Szinte mindenki elrontaná!

Lantos Tivadar Bokor András |  936
6 1 5 (5)

Konyhai elszívórendszer tervezése látszólag rutinfeladat, valójában gondos odafigyelést igényel, és nincs igazából erre vonatkozó magyar nyelvű szakirodalom, hogy hogyan. Az alábbiakban szakértői véleményen keresztül mutatjuk be több társasház hibás szellőzőrendszerét, valamint a helyes tervezés sarokpontjait.