Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLHűtéstechnikaSzakmatörténet

Sevilla visszatér az „ókorba”

2022/10. lapszám | Erdősi Csaba |  252 |

Sevilla visszatér az „ókorba”

Egy ősi, többezer éves módszerrel fogják csökkenti Sevilla utcáinak hőmérsékletét a legforróbb nyári napokban. Az úgynevezett Qanat technológia segítségével a rendszer környezetének hőmérséklete akár 8-10 Celsius-fokkal is mérsékelhető, amire szükség is van, hiszen enélkül a város lassan élhetetlenné válik, és a turisták is elkerülik majd a július-augusztusi időszakban.

Spanyolország andalúziai vidékén korábban sem volt ritka, hogy az embereknek védekezniük kellett a hőség elől. Árnyékoló ernyők alatt, egymással beszélgetve vészelték a helybeliek a legforróbb délutáni napszakokat, az elmúlt néhány évben azonban már olyan magasra kúszik föl rendszeresen a hőmérő higanyszála, hogy „charlar al fresco”, vagyis a „hűvös beszélgetés” évszázados hagyományról is lemondanak az emberek, és a házukban, behajtott spaletták mögött húzzák ki a kora délutántól a naplementéig tartó időszakot.

A cikk még 6 216 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

HűtésNagyvilágTörténelem

Kapcsolódó