VGF szaklap

Legutóbbi három lapszámunk tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

VGF szaklap 2017. január-február

 • Épületgépészeti szakoktatási tényfeltárás és cselekvési koncepció

  Az alábbiakban az „Épületgépészeti Szakoktatási Kerekasztal” munkacsoportjainak a 2016 őszén elvégzett munkájából olvashatnak egy szerkesztett kivonatot, illetve egy az ezek alapján összeállított cselekvési tervet.

 • Nagy sikert hozott az I. VGF Épületgépész Forma-1

  Az épületgépészeti szakoktatás egyik fő jövőbeli feladata, hogy a diákok a hagyományostól eltérően egy élményközpontúbb, az érdeklődésüket, kreativitásukat jobban felkeltő képzést kapjanak. Hogy ez mennyire lehet sikeres, arra remek példa volt az I. Épületgépészeti Forma-1.

 • ELCO egy új mérföldkő az ipari fűtéstechnikában PR

  Az Ariston Thermo Hungária Kft. 2017 januárjában egy újabb termékcsoporttal jelenik meg a magyar fűtéstechnikai piacon. Az ELCO márkanév védjegye alatt 70 és 1870 kW közötti egységteljesítménnyel, kaszkádba kapcsolva akár több MW összteljesítményű melegvizes fűtési rendszereket tudunk kínálni az építőipari piac számára.

 • Riasztott a CO-jelző, fordulj szakemberhez!

  A híradásokban most már szinte naponta lehet hallani szén-monoxid-mérgezésekről, és sajnálatos módon halálozásokról is. Pedig odafigyeléssel a tragédiák megelőzhetők lennének. A legjobb megoldás a tüzelőberendezések cseréje lenne zárt égésterű készülékre, de erre az esetek többségében nincs mód. A szén-monoxid-riasztó nyílt égésterű kazánoknál ma már elengedhetetlen.

 • Lakossági fogyasztók

  Amit a földgázfogyasztókról tudni érdemes I.

  2015 végén 3 233 000 lakossági földgázfogyasztó volt az országban. Ebből 405 ezer fogyasztónál nem volt gázmérő, főleg távfűtött panellakások ezek. 2015-ben bekapcsoltak 12 ezer új háztartási fogyasztót, és visszakapcsoltak 42 ezer korábban kikapcsoltat. 2015-ben lényegesen lecsökkent a háztartási fogyasztóvesztés.

 • BIASI TURBO: I love gyűjtőkémény! PR

  Környező uniós országokban, ahol az ErP szent tehene szintén érvénybe lépett, igen furcsa reakciók láttak napvilágot.

 • Csődöt mondott a szolár

  ám fény derült egy 40 éves problémára

  A főváros egyik négyemeletes, 60 lakásos panelházát korszerűsítették. A ház új szigetelést, festést kapott, a nyílászárókat kicserélték, a régi, elavult kazánokat az épület tetején lévő kazánházba két korszerű kondenzációs hőtermelőre cserélték. Szerepet kapott a megújuló energia is, napkollektoros HMV rendszert építettek ki. Mindenki elégedett lehetne, azonban a kívánt és elvárt megtakarítás elmaradt, a gázszámla még mindig magas. Bokor András épületgépész, igazságügyi szakértő adott magyarázatot a miértekre.

 • Hódít a villamos fűtés?

  Kolléga jelezte, hogy tapasztalata szerint sok, az elmúlt évekhez képest megtöbbszöröződött számú lakástulajdonos gondolkodik a gáz villanyra cserélésében. És itt nem hőszivattyúra kell gondolni.

 • Találkoztunk idén is! PR

  A XXI. Magyar Épületgépészek Napját, 2016. december 1-jén és 2-án, a hagyományok tisztelete és a folyamatos megújulás jegyében rendeztük meg. A kétnapos rendezvénysorozat a BME K, D és R épületeiben, illetve a K épület melletti szabadtéren került megrendezésre.

 • Berobbanunk a köztudatba II.

  MSZ EN 60079-0-Robbanóképes közegek, gyártmányokra vonatkozó általános követelmények

  Amikor jelentkeztem a robbanásbiztos berendezések kezelője tanfolyamra, kicsit aggódtam, hogy száraz lesz az anyag, de tévedtem. Érdekes volt az égésről, robbanásról tanulni, ebből a sajátos szemszögből. Itt tényleg minden órán és egyéni felkészülés alkalmával csak a felismerés nőtt, hogy mennyi mindent kéne erről tudni.

 • A Bosch Magyarország legjobb fűtésszerelőjét kereste PR

  A Bosch Magyarország Termotechnika üzletága második alkalommal rendezett országos versenyt a fűtésszerelő szakma képviselői számára. A résztvevők idén még többen voltak, 1100 szakember szállt ringbe a megtisztelő címért. A tét óriási volt, az ország legügyesebb és legfelkészültebb szerelője egy haszongépjármű boldog tulajdonosa lehetett. A döntő a Bosch budapesti székházában zajlott.

 • Sarokszelepek és sarokcsapok

  Áttekintő táblázat

  A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

 • Vajon a mi munkánkhoz is szükséges tűzvédelmi szakvizsga? PR

  Ki ne szembesülne nap mint nap azzal, hogy tevékenységét milyen sok jogszabály terelgeti? Hiába próbálunk jogkövetően tevékenykedni, előfordul, hogy egy ránk is vonatkozó előírással szinte csak „véletlenül” szembesülünk. Leginkább azon követelmények esetében jellemző ez, melyeket csak bizonyos esetekben kell(ene) alkalmaznunk. Részben ide tartoznak a tűzvédelmi jogszabályok egyes követelményei is.

 • Sarokszelepek és sarokcsapok a magyar piacon

  Azt kell mondanunk, hogy még a szerelői fejekben sincsen mindig rend a címben szereplő két fogalommal kapcsolatban.

 • Hol terem a kőolaj és a földgáz?

  Fejezetek a gázszolgáltatás történetéből XXIII.

  Bizonyára hosszú idő fog még eltelni, mire a jövő embere kimondhatja majd elfogulatlan ítéletét abban a korántsem egyszerű kérdésben, amelynek középpontjában a másfél évszázada a politikai és gazdasági vetélkedés tárgyául szolgáló ásványi kincsek legértékesebbike áll, melyre számos szerző mutat rá, mint Eris almájára, s amelynek neve: petróleum vagy kőolaj.

 • A hűtéstechnika buktatói

  HKL

  Több partnerünk is megkérdezte már, hogy létezik az, hogy mikor több cégtől is bekértek ajánlatot ugyanarra a projektre, durva árkülönbségeket találtak az egyes ajánlatok között. Ezek a különbségek több okra is visszavezethetők.

 • Az egészségünk legfőbb ellensége, a kvázi-energiatakarékosság

  HKL

  A szmog elől bemenekülünk a lakásokba, de azt nem gondolnánk, hogy itt rosszabb levegőnk lesz, mint odakint. Autót ma már nem nagyon kapunk pollenszűrő nélkül, a lakásokban, munkahelyeken, iskolákban viszont még azt a kevés, szennyezett levegőt is elhasználtan lélegezzük be. Ideje tudatosítani, hogy megfelelő gépi szellőztetés nélkül nemcsak energiát, de akár éveket is kidobunk az ablakon.

 • Folyadékhűtők

  HKL

  Kb. 400 kW fűtőteljesítményű, Eurovent-minősített, scroll kompresszoros, gázoldali folyamatmegfordítású víz-víz folyadékhűtők áttekintő táblázata

  A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

 • Víz-víz folyadékhűtők

  HKL

  400 kW fűtőteljesítményű, scroll kompresszoros, gázoldali folyamatmegfordítású víz-víz folyadékhűtők

  Egy ilyen teljesítményű folyadékhűtővel (hőszivattyúval) kapcsolatosan több fontos követelményt is meg lehet fogalmazni, ugyanis az ilyen berendezések általában már önállóan látják el egy épület teljes hűtési, fűtési és hmv igényét.

 • Óvatosan a fagyállóval!

  HKL

  Leggyakrabban a monoetilén-, illetve a monopropilén-glikolt használják fagyálló közvetítőközegként a gyakorlatban. Azonban létezik más, alternatív, szerves eredetű fagyálló is, amely eredményesen használható, de környezetkímélőbb, és kedvezőbb paraméterekkel rendelkezik.

 • Több ezer éves a legrégibb légkondicionáló

  HKL

  Irodát, lakást, autót már nehezen tudunk elképzelni légkondicionáló nélkül. Az éven belüli elektromos energia-csúcsfogyasztás már nem télre, hanem a nyári kánikula idejére is esett, jelezve, hogy egyre többen használnak valamilyen légkondicionáló berendezést. Az éghajlat egyre melegebb, és aggódunk, hogy mi lesz öt-tíz év múlva, de akárcsak jövőre is. Hogy is bírták ki eleink a nyári forróságot? Hát, klímáztak.

 • Nagy hűtősök kis vállalkozása

  HKL

  Cikkünkben ez alkalommal egy újabb hűtős céget mutatunk be, a Bakonyi Hűtő- és Klímatechnika kft.-t, melynek alapítójával, Bakonyi Zoltánnal beszélgettünk. A szakember 1995 óta foglalkozik hűtéstechnikával, manapság elsősorban nagyobb méretű ipari létesítmények, hűtőkamrák kivitelezését, hőszivattyúk telepítését vállalják.

 • Bemutatkozott az R455A, azaz a szuperpropán

  HKL

  A hagyományos hűtőközegek árai meredeken emelkednek a kvótarendszer miatt, ezért egyre többet kell beszélnünk a kiváltásról, helyettesítésről. A gyártók újabb és újabb anyagokat helyeznek forgalomba, és nem könnyű eligazodni a hűtőközegek tengerében.