Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Víz-víz folyadékhűtők

400 kW fűtőteljesítményű, scroll kompresszoros, gázoldali folyamatmegfordítású víz-víz folyadékhűtők

2017/1-2. lapszám | Varga Csaba |  1325 |

Víz-víz folyadékhűtők

Egy ilyen teljesítményű folyadékhűtővel (hőszivattyúval) kapcsolatosan több fontos követelményt is meg lehet fogalmazni, ugyanis az ilyen berendezések általában már önállóan látják el egy épület teljes hűtési, fűtési és hmv igényét.

Ugyan a cím megfogalmazásában víz/víz üzemű folyadékhűtő áll, ez azonban forrásoldalon többféle variációra ad lehetőséget; a leggyakoribb a szondás primer kör, majd a kútvizes, esetleg a technológiai hulladékhő következik, de lehet a hőforrás elfolyó termálvíz, szennyvíz és bármi, aminek elegendő hőtartalma van, hogy a működés biztosítva legyen. A forrásoldal kiválasztása általában a helyi adottságok mérlegelésével lehetséges, és fontos, hogy jól döntsünk, mert ez kihatással van a folyadékhűtő biztonságos üzemelésére, gazdaságosságára.

Szondák esetében szélsőséges alkalmakkor előfordulhat, hogy a primer oldali kör nagyon lehűl, ezért fontos, hogy negatív hőmérséklettartományban is működjön a berendezés, az épület ne maradjon ilyenkor sem fűtés nélkül.

A gázoldali átváltás azt jelenti, hogy a primer köri víz-glikol oldat nem vegyül a szekunder oldali vízzel, nem kell vízoldali átváltó szelepeket kiépíteni, sokkal egyszerűbb a gépházi kivitelezés, és a telepítés is kevesebb helyet igényel. A berendezés a hűtőközeg irányát megfordítva, egy a kompresszor nyomóoldalán lévő, speciális négyutú váltószeleppel fel tudja cserélni a kondenzátort az elpárologtatóval, vagyis az épületet nyáron hűti, télen meg fűti.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés