Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hódít a villamos fűtés?

2017/1-2. lapszám | VGF&HKL online |  6394 |

Hódít a villamos fűtés?

Kolléga jelezte, hogy tapasztalata szerint sok, az elmúlt évekhez képest megtöbbszöröződött számú lakástulajdonos gondolkodik a gáz villanyra cserélésében. És itt nem hőszivattyúra kell gondolni.

Új lakásnál, háznál az egy az egyben hőenergiává alakított áram ugye szóba sem jöhet, mert a primerenergia-tényező (2,5-ös szorzó) miatt a villamos fűtés csak FF minősítést kaphat, és napelemmel is csak CC-t. Nincs lakhatási engedély! Mégis, úgy tűnik, sokan próbálkoznak ezzel, és a tervezés, sőt kivitelezés, rosszabb esetben átadás bizonyos fázisaiban szembesülnek a keserű valóval.

A felújításnál már megvalósítható a fűtési mód-váltás. Hozzánk, szerkesztőségünkhöz is érkezett több érdeklődő. Az egyik például az ún. nagyfrekvenciás indukciós kazánról érdeklődött – elmondása szerint azért szeretne váltani nyílt égésterű gáz falikazánjáról, mert függetlenedni szeretne a gáztól, kéménytől, illetve az ezekhez tartozó bürokráciától. A nagyfrekvenciás indukciós kazán beszerzése olcsó, a kereskedő szerint üzemeltetése is gazdaságos, és bürokrácia-mentes. Az úriember napelemmel szándékozott biztosítani az indukciós kazán áramellátását.

Napelem

Hőszivattyú

Ionkazán

Elektromos padlófűtés (fűtőfilm)

Elektromos padlófűtés (fűtőszőnyeg)

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Elektromos fűtésTanulságos