Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

A Bosch Magyarország legjobb fűtésszerelőjét kereste

2017/1-2. lapszám | támogatott cikk |  2103 |

Figylem! Ez a cikk 7 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A Bosch Magyarország legjobb fűtésszerelőjét kereste

A Bosch Magyarország Termotechnika üzletága második alkalommal rendezett országos versenyt a fűtésszerelő szakma képviselői számára. A résztvevők idén még többen voltak, 1100 szakember szállt ringbe a megtisztelő címért. A tét óriási volt, az ország legügyesebb és legfelkészültebb szerelője egy haszongépjármű boldog tulajdonosa lehetett. A döntő a Bosch budapesti székházában zajlott.

A verseny egyre népszerűbb, a szerelők visszajelzései alapján elmondható, hogy mind nagyobb megbecsülésnek örvend a Bosch által szervezett megmérettetés. Budapest mellett a legtöbben Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből jelentkeztek. A verseny ötletét a magyarországi Bosch Termotechnika találta ki, de mivel egy régióban működnek Romániával, Bulgáriával, Szerbiával, Görögországgal és Horvátországgal, így az összes többi régiós ország is átvette a kezdeményezést.

A versenyről szólva Gáspár Szandra, a Robert Bosch Kft. Termotechnika üzletágának marketingmunkatársa elmondta, az első forduló hasonló volt a tavalyihoz. A tesztet az épületgépész kereskedésekben és online, a www.legjobbszerelo.hu weboldalon is ki lehetett tölteni. Idén az első fordulóban legjobban teljesítő 50 versenyző bejutott egy második fordulóba. Itt a teszt már jóval nehezebb volt, elsősorban elméleti kérdéseket tartalmazott, és sokkal inkább a tervezésről, mintsem a mindennapi gyakorlatról szólt. Ezek alapján választották ki a legjobb 20 résztvevőt. Mind az első, és második forduló kérdéseit a Bosch műszaki kollégái állították össze. Bár a verseny a fűtési szezon kellős közepén került megrendezésre, mégis szép számban vettek részt rajta a kivitelezők.

1. kép: Megkezdődött a gyakorlati forduló

 

4. kép: Teljes csendben zajlik a verseny. A szigorú zsűri a pulpitusról figyel a rendre.

 

5. kép: A lelkes kis szurkolótábor Liva Józsefet, „apát” biztatja, aki bejutott a legjobb hat közé.

A döntő már a Bosch budapesti székhelyén zajlott. Délelőtt négy, elméleti és gyakorlati feladatokat egyaránt tartalmazó fordulóban válogatták ki a legjobb hat szerelőt a délutáni döntőre, ahol már egy két fűtőkörös hőközpont kialakítása volt a fő feladat. A zsűritagok Gulyás Gyula szakoktató a Szily Kálmán Szakközépiskolából és Kovács Gábor épületgépész mérnök a Robert Bosch Kft.-től voltak, akik 25-30, előre meghatározott értékelési szempont alapján pontozták az elkészült szereléseket.

Fajsúlyos feladatok

A verseny egyes fordulói közötti szünetben megkérdeztük a kivitelezőket is a feladatokról. Liva József népes szurkolótáborral érkezett. Elkísérte felesége és két szép kislánya, akik az első forduló alatt „Hajrá Apa” feliratú táblákat rajzoltak. – 22 éve foglalkozom a szakmával, most 35 éves vagyok. Egy tesztet kellett megírnunk az egyik épületgépészeti áruházban, utána a második körben 10 kérdést kellett megválaszolni interneten keresztül. Mindkettő jól sikerült, mert utána értesítettek, hogy bejutottam. Sokat készültem a mostani versenyre is, két éjszakám ment rá, és jó eredményre számítok.  Nagyon jó, hogy itt lehet a családom is, külön köszönet a Boschnak, hogy a kicsik is bejöhettek.

Kristóf János véleményét is megkérdeztük az elméleti forduló után. – Ez az első alkalom, hogy részt veszek a versenyen. Az első kör nem volt túl nehéz, ellenben a második, no az már igen. Az itteni elméleti fordulót nem éreztem annyira nehéznek. 27 éve vagyok a szakmában, ennyi idő alatt azért sok mindent meg lehet és kell tapasztalni. Rangos esemény a Bosch által szervezett verseny, már csak ezért is érdemes volt részt venni rajta. Egyre kevesebb a jó szakember, hiányzik az utánpótlás.

A bajnok folyamatosan tanul

A verseny győztese végül Révész Zoltán lett, aki lapunknak elárulta, hogy számára is a selejtező második fordulója volt a legnehezebb, ahol online tesztet kellett kitölteni. A versenyzőknek 13 perc állt a rendelkezésre a feladatok teljesítéséhez, így lehetetlen volt az internetböngészők segítségül hívása. – A döntő már nem volt annyira fogós, mert hiszen ebben élünk, nap mint nap ezt csináljuk. A gyakorlati fordulóra azért rá kellett készülni. Számított a sebesség és a rutin. Egy fűtési kört kellett megvalósítani, rendelkezésre állt egy gázkészülék, egy tároló, és egy kevert kört kellett megvalósítani, padlófűtéssel. Az alkatrészeket előre kirakták, így már az elméleti fordulóban át lehetett gondolni, mit szeretnének a szervezők. Volt külön taktikám is, gondoltam, hogy kevert, direkt kört kell megépíteni, a fejemben már volt egy rendszer, amit meg akartam valósítani. Így ezen nem kellett gondolkodni külön, hanem csak lépésről lépésre végrehajtani az elképzelést – mondta Révész Zoltán, Magyarország legjobb fűtésszerelője. A szakember elárulta, hogy szoros volt a verseny, nagyon jók, ügyesek voltak az ellenfelek is. Akik a hajrá hatos csoportjába bekerültek, azok már kimagasló szaktudással rendelkeztek. Révész Zoltán 25 éves szakmai múlttal rendelkezik, jelenleg a Fégtherm Partner Pest-Buda Kft.-nél dolgozik. – Voltam néhány évig egyéni vállalkozó is, de később újra visszajöttem a régi munkahelyemre. A jó szakembernek folyamatosan képeznie kell önmagát, figyelni az újdonságokat, a technológiai változásokat, és megpróbálni azokat használni. Ehhez igénybe lehet venni az internet nyújtotta lehetőségeket, a szaklapokat és szakkönyveket, de a gyártók ajánlásait is. Betérve egy-egy épületgépész kereskedésbe, ha meglátok valami újdonságot, akkor annak biztos, hogy utána érdeklődöm az eladóknál és a gyártónál. Ha hasznos, akkor legközelebb biztos, hogy be fogom építeni a munkám során. Kísérletezni is kell, de nem szabad leragadni egy-egy megoldás mellett – teszi hozzá Révész Zoltán.

A rangos cím elnyerőjét az utánpótlásról is megkérdeztük. – A fiatal és tehetséges szakemberek száma nagyon kevés. Nekem is van tanítványom, akit a szakiskolából helyeztek mellém. Ő technikusképzésen vesz részt, és nagyon jól dolgozik. Sajnos sok tanulót nem érdekel a szakma, csak a papír megszerzése. Kevés az olyan gyerek, akiben az érdeklődés is megvan. Az utánpótlással hosszú távon ezért lesznek problémák – teszi hozzá a szakember.

2. kép: A győztes átveszi megérdemelt jutalmát, egy haszongépjárművet, amely jó szolgálatot fog tenni neki az elkövetkezendő néhány évben.

 

3. kép: Csak egy maradhat. Bár a legjobb 20 versenyző mindegyike kimagasló szakember a maga területén, a fődíjat, egy autót, csak egy versenyző vihette el.

Esemény