Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLKlímatechnika

Óvatosan a fagyállóval!

2017/1-2. lapszám | Lantos Tivadar |  12 458 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Óvatosan a fagyállóval!

Leggyakrabban a monoetilén-, illetve a monopropilén-glikolt használják fagyálló közvetítőközegként a gyakorlatban. Azonban létezik más, alternatív, szerves eredetű fagyálló is, amely eredményesen használható, de környezetkímélőbb, és kedvezőbb paraméterekkel rendelkezik.

Magyarországon a legelterjedtebb fagyálló közvetítőközeg a monoetilén-glikol (etilén), amiben jelentős szerepet játszik az a tény, hogy ez a legolcsóbb anyag a piacon. A fagyálló folyadék – a névadó molekula mellett – különböző adalékanyagot is tartalmaz a törvényi, szabványi előírásoknak megfelelő százalékban. Éppen ezért minden közvetítőközeg-gyártónak az anyag kereskedelmi forgalomba hozatala előtt el kell készítenie a termék biztonságtechnikai adatlapját. Ez a leírás a szabvány szerint 16 pontot tartalmaz, melyek az összetételre, veszélyességi besorolásra, tárolásra, kezelésre stb. vonatkoznak. Cikkünkben a bevezetőben felsorolt három különböző közvetítőközeget vesszük górcső alá a biztonságtechnikai leírás néhány pontja alapján.

A cikk még 6 261 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

KlímaÜzemeltetés