VGF&HKL szaklap

Az egészségünk legfőbb ellensége, a kvázi-energiatakarékosság

2017. január 27. | VGF&HKL online |  891 | |

Az egészségünk legfőbb ellensége, a kvázi-energiatakarékosság

A szmog elől bemenekülünk a lakásokba, de azt nem gondolnánk, hogy itt rosszabb levegőnk lesz, mint odakint. Autót ma már nem nagyon kapunk pollenszűrő nélkül, a lakásokban, munkahelyeken, iskolákban viszont még azt a kevés, szennyezett levegőt is elhasználtan lélegezzük be. Ideje tudatosítani, hogy megfelelő gépi szellőztetés nélkül nemcsak energiát, de akár éveket is kidobunk az ablakon.

Por és egyebek

Sokkoló hírek jelentek meg a légszennyezettségről az elmúlt hónapokban. Vannak országok, amelyek sokkal régebb óta foglalkoznak ezzel a kérdéssel, de nagyon sok európai uniós országban ez még ma sem stratégiai kérdés. A kibocsátási kvóták csak szén-dioxid-kibocsátásra vonatkoznak, de a levegő minősége nem csak ezen múlik. Nem a szén-dioxidtól betegszenek meg az emberek, hanem az egyéb szennyező anyagoktól.

Egy átlagos városlakó ember az életének nagy részét zárt térben tölti. Elmegy ugyan vásárolni, meg dolgozni, de ott is zárt térben van, ahogy otthon is. Ha elégtelen módon kezeli lakásának szellőzését – és ez az elmúlt 30-50 évben így volt –, akkor otthon nem jobb levegő lesz, mint az utcán, hanem rosszabb. Sajnos ez jellemzően ma is így van.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Szmog