Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Több ezer éves a legrégibb légkondicionáló

2017/1-2. lapszám | VGF&HKL online |  3961 |

Több ezer éves a legrégibb légkondicionáló

Irodát, lakást, autót már nehezen tudunk elképzelni légkondicionáló nélkül. Az éven belüli elektromos energia-csúcsfogyasztás már nem télre, hanem a nyári kánikula idejére is esett, jelezve, hogy egyre többen használnak valamilyen légkondicionáló berendezést. Az éghajlat egyre melegebb, és aggódunk, hogy mi lesz öt-tíz év múlva, de akárcsak jövőre is. Hogy is bírták ki eleink a nyári forróságot? Hát, klímáztak.

A több ezer éves perzsa építészeti kultúra egyik fő eredménye, hogy a forró sivatagi körülmények között is megfelelő klimatikus viszonyokat tudtak elérni a belső terekben. Mindezt úgy valósították meg, hogy a mai napig működő, tehát bizonyítottan fenntartható, megújuló energiára támaszkodó, tetszetős, „berendezéseket” építettek. De hogy is néz ki és hogy működött ez a klímaberendezés, amelyet lakóépületekhez, ciszternákhoz és mecsetekhez is használtak?

Olyanok, mint valami nagy kémények az ősi iráni városok sziluettjében. A tornyok tetején lévő függőleges tengelyű nyílások vezetik be a szelet a belső terekbe, hogy biztosítsák a kellemes belső komfortot. Ez az építészeti elem jól illusztrálja a kompatibilitást az építészeti tervezés és a természeti környezet között, prezentálja a megújuló energia és funkció alapján a fenntarthatósági elveket.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Történelem