Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Sarokszelepek és sarokcsapok a magyar piacon

2017/1-2. lapszám | Ilyés Gábor |  1271 |

Sarokszelepek és sarokcsapok a magyar piacon

Azt kell mondanunk, hogy még a szerelői fejekben sincsen mindig rend a címben szereplő két fogalommal kapcsolatban.

Az összefoglaló nevük a csaptelepek, bojlerek, vízfogyasztó berendezések bekötésére és kiszakaszolására használt elzáró szerelvényeknek a „sarokszelepek”, viszont ha a megnevezésben a működési elvre is ki akarunk térni, akkor megkülönböztetünk sarokcsapokat, amiket ¼ vagy ½ fordulattal lehet elzárni, illetve orsós sarokszelepeket, amikkel kb. 3-4 teljes fordulattal lehet elzárni a vizet.

A csapoknak az előnye a nyitás-zárás gyorsasága, illetve a ránézésre mindenki számára egyértelmű áteresztőképesség megléte. A sarokszelepeknek a vízáram szabályozásának a lehetőségét lehet felhozni előnyükként. Míg a csappal csak szigorúan nyitunk-zárunk, addig a szelepekkel szabályozni is lehet, bár ezt a legtöbb felhasználó nem használja ki. A csapok javára írható továbbá az is, hogy a szerelvényre rátekintve egyből világos mindenki számára, hogy a szerelvény milyen állásban van.

A régebben gyártott sarokcsapokkal voltak problémák, mert a réz elzáróelemes kiviteleket kemény víz és hosszú, megmozdítás nélküli üzem esetén a vízkő lerakódása miatt nem lehetett elzárni, de mára már a piacvezető sarokcsapgyártók némelyike kiküszöbölte ezt a problémát korszerű és időtálló, vízkőmentes, teflonos polimer elzárógolyó, valamint fém mozgatógomb alkalmazásával.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Kereskedelem