Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Berobbanunk a köztudatba II.

MSZ EN 60079-0-Robbanóképes közegek, gyártmányokra vonatkozó általános követelmények

2017/1-2. lapszám | Rátai Attila |  1017 |

Berobbanunk a köztudatba II.

Amikor jelentkeztem a robbanásbiztos berendezések kezelője tanfolyamra, kicsit aggódtam, hogy száraz lesz az anyag, de tévedtem. Érdekes volt az égésről, robbanásról tanulni, ebből a sajátos szemszögből. Itt tényleg minden órán és egyéni felkészülés alkalmával csak a felismerés nőtt, hogy mennyi mindent kéne erről tudni.

Egy olyan átlagos halandó, mint én, nem sokszor jut ilyen létesítmények közelébe. Villamos sorstársaimmal beszélgetve gyakran felmerült az igény ismeretfelújító, továbbképző programok iránt. Azonban a tankönyv is több évtizedes, kicsit idejétmúlt, és köszönőviszonyban sincs a legújabb szabványokkal. Azonban a szabványok és eléggé érdeklődő személyek továbbra is elérhetők, rájuk támaszkodva folytatjuk ennek a nagyon érdekes, de napi szinten csak kevesek által gyakorolt terület feltárását. Tovább robbangatunk, ahogy ígértem, a robbanóképes közegekkel foglalkozó szabványok fejtegetésével, hogy újabb szakmai kincsekre leljünk. Nézzük akkor a szabvány alkalmazási területét. Előre mondom, nem lesz egyszerű.

Alkalmazási terület

A szabvány ezen része  a robbanóképes közegben használandó villamos gyártmányokkal és EX alkatrészek kialakításával, vizsgálatával és megjelölésével foglalkozik, illetve az ezekkel kapcsolatos követelményeket határozza meg.

Először is tisztázza, hogy milyen körülményű robbanásveszélyes terekben használhatók az e szabvány tárgyát képező gyártmányok. Röviden fogalmazva, ha más kiegészítő szabvány eltérően nem rendelkezik, akkor normál légköri viszonyokra kell gondolni, amelyek a következők:

  • a hőmérséklet -20 és +60 °C közötti,
  • a nyomás 0,8 bar és 1,1 bar közötti,
  • a levegő normál oxigéntartalommal rendelkezik, jellemzően 21 térfogatszázalékkal.

Ha a villamos gyártmány ezen meghatározott tartományokon kívül kerül alkalmazásra, akkor nem elegendők ezen szabvány előírásai – további megfontolásra, értékelésre vizsgálatra van szükség.

Fontos megemlíteni még, hogy a szabvány csak a robbanás közvetlen kockázatával foglalkozik. Nem vesz figyelembe olyan más gyújtóforrásokat, mint például adiabatikus kompresszió, lökéshullámok, exoterm kémiai reakciók, por öngyulladása, nyílt láng, forró gázok/folyadékok. (Biztos vagyok benne, hogy valaki elmagyarázza nekem, mit is jelentenek ezek a fogalmak.)

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés