Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A hűtéstechnika buktatói

2017/1-2. lapszám | Csizmazia Gábor |  1353 |

A hűtéstechnika buktatói

Több partnerünk is megkérdezte már, hogy létezik az, hogy mikor több cégtől is bekértek ajánlatot ugyanarra a projektre, durva árkülönbségeket találtak az egyes ajánlatok között. Ezek a különbségek több okra is visszavezethetők.

Információk

A megrendelők ritkán kérnek konkrét géptípusra ajánlatot, jellemzően közlik a kívánalmaikat, azaz hogy milyen paraméterekkel rendelkezik a hűteni kívánt helyiség; a kamra méreteit, a betárolt áru mennyiségét, a napi árumozgást, a kívánt hőmérsékletet. Az ajánlatadó ezekből kiszámolja a berendezés szükséges teljesítményét. Az ajánlatkérésnél aztán általában utólag derül ki az, hogy az aggregát egy nem igazán szellőztethető, lapos tetős épületben kerül majd elhelyezésre, kb. 35 méterre az elpárologtatótól. Miért okoz ez problémát? Mindenki előtt világos, hogy egy adott aggregát leadott teljesítménye függ a kondenzációs hőmérséklettől, a csövezés hosszától, és még ezer dologtól, amelyekről adatot a megrendelő általában nem, vagy csak későn szokott közölni. Belátható, hogy egy 35 °C környezeti hőmérsékletre és 5 m-es csövezésre tervezett berendezés nem fogja leadni az elvárt hűtőteljesítményt abban az esetben, ha a gépházban 40-45 °C van, és az áthidalandó távolság 20-30 méter. Ebben a felállásban ugyebár sokkal nagyobb teljesítményű berendezésre van szükség, hogy a megmaradó gépteljesítmény fedezni tudja a szükséges hűtési igényt.

Berendezések

További árdifferenciákat eredményezhet az aggregát típusa. Vannak ugye kevésbé megbízható, de olcsó berendezések, illetve megbízható, csendes, de drágább készülékek. A berendezések felszereltsége is jelentősen tudja befolyásolni a projekt árát. A gyártók – az árverseny miatt – jellemzően lecsupaszított berendezéseket ajánlanak, minden kiegészítő, biztonsági elem opcionálisan van szerepeltetve az árlistákban. Nyilván, egy mindennel felszerelt berendezés nem tud versenyezni egy a működésképtelenség határáig lecsupaszított készülékkel. Az árdifferencia persze a későbbiek folyamán csökkeni fog, mikor a megrendelő rájön, hogy az olcsón megvásárolt berendezéshez bizony ez-az még kelleni fog a biztonságos működés érdekében, de addigra már megrendelte, és esetleg ki is fizette az olcsóbb, butább készüléket.

Mire gondolok, mikor a felszereltségről beszélek? Nagyon sok gyártó nem szereli be a nyomó- és a szívóoldali biztonsági presszosztátokat, amelyek hiányában a berendezés hibás működés esetén a leégésig üzemelni fog. Jó esetben a klixon leállítja a berendezést, ha nincs áthidalva. Jellemzően kihagyják a flexibilis csőszakaszokat, ami viszont csőtörésekhez vezethet. Az igényesebb berendezések fel vannak szerelve folyadékszűrővel, indikátoros nézőüveggel, mágnesszeleppel. Az olcsóbbakba ezeket utólag kell beszerelni, de nemes egyszerűséggel ki is lehet hagyni – így olcsóbb lesz, de nem biztos, hogy az üzembiztonság és a megbízhatóság szintje növekszik.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Tanulságos