Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Csődöt mondott a szolár

ám fény derült egy 40 éves problémára

2017/1-2. lapszám | Bokor András |  2216 |

Csődöt mondott a szolár

A főváros egyik négyemeletes, 60 lakásos panelházát korszerűsítették. A ház új szigetelést, festést kapott, a nyílászárókat kicserélték, a régi, elavult kazánokat az épület tetején lévő kazánházba két korszerű kondenzációs hőtermelőre cserélték. Szerepet kapott a megújuló energia is, napkollektoros HMV rendszert építettek ki. Mindenki elégedett lehetne, azonban a kívánt és elvárt megtakarítás elmaradt, a gázszámla még mindig magas. Bokor András épületgépész, igazságügyi szakértő adott magyarázatot a miértekre.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Hiába vártak költségcsökkenést

Az idestova 40 éves épület megérett a felújításra. A munkálatokat pályázati pénzből és önerőből valósították meg a lakók. A kivitelezés végén joggal várták a megtérülést, amely elsősorban a számlák csökkenésében mutatkozhat meg. Nyáron egyéb hőfogyasztása nincs az épületnek, csak a HMV készítés. A szerződésben a kivitelező vállalta – a bevett gyakorlat szerint –, hogy éves szinten a napkollektoroknak köszönhetően a vízmelegítésre szánt hőenergia 50 százalékkal fog csökkenni az eredeti állapothoz képest. Az építés elnyerése érdekében a pályázaton jó minőségű német napkollektorokat jelölt meg, végül kicsit keletebbről (távol-keletebbről), a „szokásos” kategória került beépítésre.

De sajnos nem ez volt a fő probléma a szolárrendszerrel. Elmaradt a tervezés, nem volt műszaki ellenőrzés, és a kivitelező elméleti hibákat is vétett, ami a gyakorlatban megbosszulta magát. A társasház 3 millió forintot tartott vissza, amit nem akarnak kifizetni a kivitelezőnek, mert sokallják a gázszámlát. Legszívesebben lebontatnák és újraépíttetnék az egész szolár rendszert. Ebben az időpillanatban tűnt fel a színen az igazságügyi szakértő, akitől elvárták, hogy hideg gépész fejjel, objektíven állapítsa meg, mi lehet a hiba.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Bokor AndrásNapenergiaTanulságosÜzemeltetés