Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

MegújulókTanulságos történetek

Csődöt mondott a szolár

ám fény derült egy 40 éves problémára

2017/1-2. lapszám | Bokor András |  2632 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Csődöt mondott a szolár

A főváros egyik négyemeletes, 60 lakásos panelházát korszerűsítették. A ház új szigetelést, festést kapott, a nyílászárókat kicserélték, a régi, elavult kazánokat az épület tetején lévő kazánházba két korszerű kondenzációs hőtermelőre cserélték. Szerepet kapott a megújuló energia is, napkollektoros HMV rendszert építettek ki. Mindenki elégedett lehetne, azonban a kívánt és elvárt megtakarítás elmaradt, a gázszámla még mindig magas. Bokor András épületgépész, igazságügyi szakértő adott magyarázatot a miértekre.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Hiába vártak költségcsökkenést

Az idestova 40 éves épület megérett a felújításra. A munkálatokat pályázati pénzből és önerőből valósították meg a lakók. A kivitelezés végén joggal várták a megtérülést, amely elsősorban a számlák csökkenésében mutatkozhat meg. Nyáron egyéb hőfogyasztása nincs az épületnek, csak a HMV készítés. A szerződésben a kivitelező vállalta – a bevett gyakorlat szerint –, hogy éves szinten a napkollektoroknak köszönhetően a vízmelegítésre szánt hőenergia 50 százalékkal fog csökkenni az eredeti állapothoz képest. Az építés elnyerése érdekében a pályázaton jó minőségű német napkollektorokat jelölt meg, végül kicsit keletebbről (távol-keletebbről), a „szokásos” kategória került beépítésre.

De sajnos nem ez volt a fő probléma a szolárrendszerrel. Elmaradt a tervezés, nem volt műszaki ellenőrzés, és a kivitelező elméleti hibákat is vétett, ami a gyakorlatban megbosszulta magát. A társasház 3 millió forintot tartott vissza, amit nem akarnak kifizetni a kivitelezőnek, mert sokallják a gázszámlát. Legszívesebben lebontatnák és újraépíttetnék az egész szolár rendszert. Ebben az időpillanatban tűnt fel a színen az igazságügyi szakértő, akitől elvárták, hogy hideg gépész fejjel, objektíven állapítsa meg, mi lehet a hiba.

A cikk még 11 240 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Bokor AndrásNapenergiaTanulságosÜzemeltetés