Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Jégkrém a hűtőgépek előtt

Qanat, yakhchal, faloodeh

2021. július 22. | Papp Tibor |  1980 |

Jégkrém a hűtőgépek előtt

Kr. e. 400-ra a perzsák kifejlesztettek egy rendszert a téli jégkészítésre és a jég nyári, forró sivatagi éghajlaton történő tárolására.

Az ókori perzsák már kidolgozták, hogyan lehet passzívan hűteni az épületeket (erről 2017. január-februári számunkban írtunk). A népi problémamegoldás zsenialitását mutatja a jég előállítása, tárolása és felhasználása is a forró, sivatagi éghajlaton.

A perzsa városokat földalatti csatornarendszer, a qanat látta el:

Télen az ezekből a qanatokból származó vizet csatornákba vezették, és hagyták megfagyni. Magas falak árnyékolták ezeket a csatornákat a déli és gyakran a keleti és nyugati naptól is. A falak a csatornákat a széltől is védték, hogy megkönnyítsék a fagyasztást. A jeget több estén át rétegesen készítették, és amikor már körülbelül 50 cm vastag volt, tömbökre vágták, és a kupolás yakhchāl épületben tárolták. Az ajtót egy különleges szertartás alkalmával lezárták, és nyáron egy másik alkalommal kinyitották.

Yakhchal, Yazd tartomány

A jégraktárt úgy tervezték, hogy a jeget a lehető legtovább fagyasztva tartsa, és ezt többféle módon érték el.

 1. Hőtömeg
  A metszet két részt mutat – a kupolát és az alatta lévő gödröt. A melegebb levegő a kupola tetején emelkedett fel és távozott, míg a hideg levegő a föld alatti részben maradt, amelyet a talaj már szigetelt. A gödör akár 5000 m3 is lehetett, a kupola fesztávolsága pedig elérte a 11 métert.

 2. Szigetelés
  A kupola falai legalább két méter vastagok voltak az alapnál, és vályogtéglából készültek, amelyet homokból, agyagból, tojásfehérjéből, mészből, kecskeszőrből és hamuból álló speciális vízszigetelő vakolattal vontak be. Ez a habarcs kiváló szigetelő tulajdonságokkal rendelkezett.
 3. Párologtató (?) hűtés
  Erről eltérő beszámolók vannak. Több helyen említik, hogy a víz spirálisan lefelé csordogál a kupola oldalán, de nem jellemző a kupolák külsejének spirális kialakítása. A boltozatokat lépcsőzetesre építették, ami megkönnyítette, hogy a külső kérget náddal, szalmával fedjék be, hogy megvédjék a csapadéktól, naptól és a légköri változásoktól. E lépcsők közé kisebb lépcsőket építettek, hogy a munkások könnyen karbantarthassák vagy javíthassák őket. Valószínűleg a szalmát éjszaka eltávolították, hogy megkönnyítsék a kupola éjszakai sugárzó hűtését.

Abban az értelemben, hogy a yakhchāl a csúcsidőn kívüli energiát jég formájában történő energiatárolásra használja, a mai hőenergia-tároló rendszerek előfutára. Az előállított jeget nyáron italok hűtésére is és a faloodeh, faludeh vagy fālūde (perzsa: فالوده) nevű perzsa hidegdesszert készítéséhez is használták.

Faloodeh

A faloodeh az egyik legkorábbi (kb. Kr. E. 400) ismert fagyasztott perzsa desszert. Kukoricakeményítőből készült vékony vermicelli tésztából áll, amelyet cukorból és rózsavízből álló félig fagyasztott szirupba kevernek, és gyakran lime-lével és néha őrölt pisztáciával tálalják.

Ha megkóstolná, az alábbi recept szereint könnyen elkészítheti. Ez egy olyan változat, amely a legegyszerűbben elkészíthető egy forró nyári napon. Ügyeljen arra, hogy a faloodeh-t friss lime-lével vagy lime-okkal tálalja (a citrom is működik), amelyek kiegyensúlyozzák a jég virágos, édes ízét. A meggy vagy a meggyszirup szintén nagyon ajánlott, csakúgy, mint más hagyományos köretek, mint a pisztácia és a menta.

Hozzávalók:

 • 1 csésze cukor
 • 1 csésze víz
 • 1 evőkanál rózsavíz
 • Kb. 30 g pálca- vagy cérnametélt
 • Friss lime leve vagy lime darabok
 • Opcionális köretek: meggy, meggyszirup, bogyók (eper, szeder, málna), pisztácia, menta

Elkészítés:

 1. Keverje össze a cukrot és a vizet egy kis lábosban. Párolja közepes lángon, amíg a cukor fel nem oldódik. Vegye le a tűzről, és keverjen hozzá rózsavizet. Hagyja a szirupot teljesen kihűlni.
 2. Helyezzen tésztát egy hőálló tálba. Adjon hozzá annyi forrásban lévő vizet, hogy ellepje, és hagyja állni öt percig, vagy amíg meg nem puhul. Csepegtesse le és öblítse le hideg víz alatt. Vágja vagy tépje a tésztát rövid darabokra.
 3. Keverje össze a tésztát és a szirupot és töltse egy sekély üveg vagy fém edénybe. Tegye fagyasztóba.
 4. Egy óra múlva vegye ki a fagyasztóból, és villával keverje meg. Tegye vissza egy órára fagyasztóba.
 5. A 4. lépést párszor ismételje, míg a massza el nem éri a kívánt állagot.
 6. Tálalja friss lime-lével vagy lime-okkal. Ízletes meggy vagy meggyszirup, friss bogyós gyümölcsök, pisztácia vagy menta feltéttel is finom.

Képek forrása: Wikipédia

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

HűtésNagyvilágTörténelem

Kapcsolódó