Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Klímatechnika

climaVAIR exclusive oldalfali split klímák

2022/10. lapszám | támogatott cikk |  155 |

climaVAIR exclusive oldalfali split klímák

Az elmúlt időszakban az oldalfali split klímák – mint levegő/levegő típusú hőszivattyúk – újból reflektorfénybe kerültek a hosszú évek óta létező csökkentett díjszabású energiaár idei nyáron bejelentett megváltozott feltételrendszerei miatt.

A kormányzati tájékoztatás szerint (jelen pillanatban) kizárólag a hazai átlagot meghaladó földgáz- és áramfogyasztás mellett érvényes az energiahordozók eddig ismert díjszabása, amely alól kivételt képez a hőszivattyús üzemű berendezések speciális tarifája. Az európai energiaváltság miatt kialakult helyzet következtében a földgáz üzemű tüzelőberendezések mellett (természetesen a H tarifás díjszabás esetén) adott esetben a climaVAIR exclusive termékek is jó kiegészítői lehetnek a meglévő vizes fűtési rendszereknek.

Sokan vannak, akik a split rendszerű oldalfali klímát korábban kizárólag lakóingatlanuk hűtésére használták a túlzott nyári felmelegedés ellen. Ezek a berendezések – tudatos használat, valamint rendszeres és szakszerű karbantartás mellett – alapvetően nem okoznak egészségkárosodást, de tudomásul kell venni a működés sajátosságait, ugyanis a nyári „klímázást” is túlzásba lehet vinni. A függőleges és vízszintes irányban is beállítható lamellák segítenek a kívánt hőmérsékletű légáramlat optimális terelésében, az aktív ionizálás funkcióval pedig a beltéri levegő szag-, baktérium- illetve penészgombamentes lesz.

A készülékek gyári tartozéka az infravörös távirányító, amelyben az „I Feel” beállítás segíti az érintett helyiségben a kívánt beltéri hőmérséklet elérését, így ezzel is javítva a lakótér komfortját. Az alvási üzemmód (3 különböző opció) úgy állítja be az éjszakai órákban a hőmérsékletet, hogy az energiafogyasztás alacsony legyen. A 8/27 °C-os funkció szintén az energiatakarékosságot és ezzel a környezet kímélését szolgálja: fűtési üzemmódban (–15 °C-os környezeti léghőmérsékletig), ha a ház belső léghőmérséklete 8 °C alá csökken, akkor bekapcsol az egység, hogy elkerülhető legyen a lakóingatlan túlzott mértékű lehűlése. Ezzel szemben hűtési üzemmódban a készülék 27 °C alatti hőmérsékletet tart, hogy megelőzze a ház túlzott mértékű felmelegedését.

Az úgynevezett H tarifás díjszabás alapvető feltétele, hogy az érintett levegő-levegő hőszivattyú SCOP-értéke (fűtési üzemben) legalább 3,4 legyen, amit a climaVAIR exclusive termékcsalád bármelyik típusa bőven meghalad. Ezek a Vaillant márkajelzésű és 2018 óta elérhető oldalfali split klímák mono és multi split kombinációkban rendelhetőek, egészen a 8 kW-os névleges teljesítményhatárig. Ez a légkondicionáló készülékpaletta természetesen az R32-es hűtőközeget használja, ami magasabb hatásfokot és alacsonyabb környezetkárosítást (GWP (globális melegítési potenciál) = 675) garantál, valamint kevesebb töltet-mennyiséget is igényel az R410A hűtőközeget használó légkondicionáló berendezésekhez képest. Az R32-es hűtőközeg alkalmazásának köszönhetően a climaVAIR exclusive oldalfali légkondicionálók már most teljesítik azt a 2015-ben elfogadott, a fluor tartalmú gázok használatával kapcsolatos EU-s előírást, amely szerint 2025-től tilos a 3 kg alatti hűtőközeg töltettel ellátott lakossági légkondicionáló készülékeket használni GWP = 750 felett.

Vaillant