Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLKlímatechnika

Hulladék hűtőközegek kezelése

2022/10. lapszám | Lantos Tivadar |  264 |

Hulladék hűtőközegek kezelése

A hűtősök életében kiemelten fontos a veszélyes hulladékok kezelésének ismerete. Napjainkban erős hangsúlyt kapnak a klímagázok, a széndioxidegyenérték csökkentése. Az erre tett kísérletek következtében a hűtőközegek gyorsan változnak, ezért is fontos, hogy a szakemberek a már nem használatos gázokat megfelelő módon tudják kezelni.

Alapvetően négy beavatkozás esetén van szükséges a veszélyes hulladékkezelési ismeretekre a hűtős szakmában: a javítás és karbantartás, a berendezés átállítása másik hűtőközegre, a hűtőberendezés megszüntetése, valamint a hűtőközeg minőségének romlásakor bekövetkező lefejtés esetén. A legjelentősebb hulladékmennyiség a hűtőkör felszámolásakor keletkezik. Ebben az esetben hulladéknak minősül a berendezés, a benne található anyagok (pl.: kompresszor, olaj, csövek stb.), s a maradék klímagáz. Karbantartásnál és javításnál a lefejtett kompresszorolaj, a lefejtett hűtőközeg, a tisztítószerek számítanak veszélyes hulladéknak.  Az új hűtőközegekre történő átállás egyre több berendezésnél kívánatos a régi, elavult gázok költségei miatt.

A cikk még 5 842 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Hűtőközeg

Kapcsolódó