Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk április 6-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2015. május

Félreértések és tévhitek a HMV cirkulációs hálózatok körül

Félreértések és tévhitek a HMV cirkulációs hálózatok körül

Székely Tamás |  12 129
2 5 (1)

Az utóbbi időben több cikk is megjelent különböző épületgépész médiákban a HMV (használati meleg víz) cirkuláció témájában. Ez egyrészt üdvözlendő, hisz azt jelenti, egyre többen látják a téma fontosságát, ugyanakkor több olyan dologgal is találkoztam, ami kiegészítést, illetve némi korrekciót igényel. Itt most nem szeretném ismételten leírni (kicsit más szavakkal), mi is a HMV cirkuláció és annak szabályozásának módjai, sokkal inkább koncentrálnék néhány olyan részletre, amelyek általában nincsenek kifejtve, vagy félreértést okoz(hat)nak. A témát elsősorban hidraulikai, illetve energia-megtakarítási szempontból járom körül.

Körút az atomvárosban

Körút az atomvárosban

 2029
1

Ez alkalommal Paksra látogattunk el, hogy az épületgépészeti üzleteket teszteljük. Négy szaküzletet látogattunk meg, és vegyes tapasztalatokkal távoztunk. Volt jól, és kevésbé jól teljesítő kereskedés, azonban egyik sem volt ez alkalommal kifogástalan.

Fair Billing Közérthető számlázás

Fair Billing Közérthető számlázás

Schalbert Erik |  1882

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter február végi, a Főgáz számlázási rendszerével kapcsolatos nyilatkozata ráirányította a figyelmet a közművek és a fogyasztók közötti elszámolás metódusára. A politikus szerint nem megfelelő módon zajlott a fogyasztások megállapítása, több ponton is tisztázatlan a rendszer, és nem kizárható hasonló gyakorlat más szolgáltatók esetében sem. A jelentés ismeretének hiányában a kijelentés valóságtartalmáról nehéz volna biztosat mondani, azonban a miniszter úr szavai egyvalamire biztosan rámutatnak: szükség van a jelenlegi elszámolási rendszer átláthatóbbá és közérthetőbbé tételére!

Megnéztem az energiaszámláimat

Megnéztem az energiaszámláimat

Baliko Sándor |  2699

A Nemzeti Közüzemi Szolgáltató beindulásával érdemes áttekinteni a jelenlegi gyakorlatot, a szolgáltató és a lakossági fogyasztó kommunikációját, az energiaszámlák tartalmát. Megállapítható, hogy még a részletező számla is számos követhetetlen adatot tartalmaz, ami miatt (csak a számla adatai alapján) a fogyasztó nem tudja a számítás helyességét ellenőrizni, vagy – ami még rosszabb – lemérve a saját fogyasztását, nem tudja kiszámítani, mennyi lesz a költsége. Ráadásul a számlán szereplő fogyasztások közül is jó néhány adat a szolgáltató becslése.

Átvállalja az anyagi felelősséget a biztosító

Átvállalja az anyagi felelősséget a biztosító

Lantos Tivadar |  1406

Egy vállalkozás a vagyoni kockázatok mellett a gazdálkodási, működési körében bekövetkezett, nem várt események miatt kártérítési felelősséggel is tartozhat. Egy károkozás a legnagyobb gondosság mellett sem zárható ki teljes biztonsággal, ilyen esetben a károkozót akár több millió forintos kártérítési kötelezettség is terhelheti. Éppen ezért kötelezik a gázszolgáltatók szerződött partnereiket (egyszerűsített gázkészülékcsere) arra, hogy biztosítást kössenek.

Robbanó vízteres cserépkályha

Robbanó vízteres cserépkályha

Ligeti László épületgépész mérnök, víz-, gáz-, központifűtés-szerelő mester, energetikai |  8459
1 5 (1)

Történetünk egy görcsönydobokai családi ház központi fűtésének magánúton megrendelt felülvizsgálatáról szól. Ami érdekes, hogy az épületgépészek számára nyilvánvaló dolgok mennyire az újdonság erejével hatnak a felhasználókra. Nem ártana talán az iskolában a háztartástan tantárgyon belül néhány gépész vendégelőadót is hívni…

Kondenzál a kondenzációs  kazán?

Kondenzál a kondenzációs kazán?

 8836
2 5 (2)

Megállapítás: Ha valahol egy kondenzációs kazánt telepítenek, de nem teremtik meg a szükséges feltételeket, vagy azok időközben megváltoznak, a kazán nem fog kondenzációs kazánként működni. Ezt a témát jártuk körbe épületgépész tervezők és kivitelezők segítségével.

A közelmúlt

A közelmúlt

Fejezetek a gázszolgáltatás történetéből VII.

Dobai Gábor |  3253

A magyar gázellátás régmúltjánál talán csak a közelmúltja és jelene érdekesebb.

Gyártói és forgalmazói kötelezettségek

Gyártói és forgalmazói kötelezettségek

Fördős Norbert |  1415

Az ErP-vel kapcsolatos kommunikáció fókuszában gyakran csak maga a termék áll, így kevesebb hangsúlyt kap a rendszercsomag fogalma, illetve az ehhez kapcsolódó gyártói/kereskedői kötelezettség. A márciusi lapszámban megjelent cikkünk második, befejező részében most ennek hátterére szeretnénk kicsit alaposabban rávilágítani.

Üzemlátogatás a Budapesti Központi Szennyvíztisztító telepen

Üzemlátogatás a Budapesti Központi Szennyvíztisztító telepen

Pintér László, Energetikai Szakkollégium |  1841

2015 márciusában az Energetikai Szakkollégium szervezésében a Budapesti Központi Szennyvíztisztító telepre, köznapi nevén a csepeli szennyvíztisztítóba tett látogatást egy csoport. A közel 50 érdeklődő két csoportban tekinthette meg az üzemet, őket a telepen üzemeltetési mérnökként dolgozó Farkas Attila fogadta.

A polipropilén csőrendszerek szerelési hibái, minőségi szerszámai és a kapcsolódó szolgáltatások

A polipropilén csőrendszerek szerelési hibái, minőségi szerszámai és a kapcsolódó szolgáltatások

Kaszab Gergely |  12 672
1

Az ivóvíz- és HMV rendszereknél hazánkban is egyre gyakrabban alkalmaznak polipropilén csöveket az alapvezetékek, felszálló vezetékek és ágvezetékek területén. Az első két területen a horganyzott acélcsöveket váltják ki vele, hiszen a külső és belső korrózió – gyors átlyukadás, a vízkőlerakódás, keresztmetszet-szűkülés és az egészségre káros baktériumok élőhelyének létrejötte – ebbe az irányba befolyásolja a szakmát.

Zuhanyfolyókák

Zuhanyfolyókák

 2550

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat