VGF&HKL szaklap

Schalbert Erik

 180 | |

Schalbert Erik cikkei

Schalbert Erik

Fair Billing Közérthető számlázás

2015. május 4. |  1743

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter február végi, a Főgáz számlázási rendszerével kapcsolatos nyilatkozata ráirányította a figyelmet a közművek és a fogyasztók közötti elszámolás metódusára. A politikus szerint nem megfelelő módon zajlott a fogyasztások megállapítása, több ponton is tisztázatlan a rendszer, és nem kizárható hasonló gyakorlat más szolgáltatók esetében sem. A jelentés ismeretének hiányában a kijelentés valóságtartalmáról nehéz volna biztosat mondani, azonban a miniszter úr szavai egyvalamire biztosan rámutatnak: szükség van a jelenlegi elszámolási rendszer átláthatóbbá és közérthetőbbé tételére!

Schalbert Erik

Smart metering Magyarországon

2014. december 1. |  2134
1 5 (1)

Mitől lesz okos egy okosmérő? Mi szükség van egy ilyen grandiózus – és minden bizonnyal jelentős anyagi ráfordítást igénylő – vállalkozás keresztülvitelére? Mit jelent ez a fogyasztók számára? És egyáltalán: mi is az a Smart Metering, amit a brüsszeli döntéshozók olyan fontosnak tartanak, míg a hazai szolgáltatók részéről legjobb esetben is egyfajta tartózkodó távolságtartás övez?

Mire figyeljünk hőmennyiségmérők kiválasztásánál?

2014. január 31. |  2879

A hőfogyasztás mérése valamennyi közművel összehasonlítva már önmagában is a legösszetettebb méréstechnikai feladat, hiszen külön-külön mérni kell az átáramlott fűtőközeg mennyiségét, az előremenő és visszatérő ágak hőmérsékletkülönbségét, valamint a megfelelő algoritmus segítségével a mért értékekből ki kell számítani az elfogyasztott hőmennyiséget.