Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2014. december

A kazáncsere-pályázat bugyrai

Szilágyi László Szilágyi László |  2880
1 5 (1)

A technika ördöge juttatta a pokolba a fűtéskorszerűsítési pályázatot. Aki megpróbálta feltölteni az NFM (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) által kiírt és az ÉMI (Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.) által kezelt fűtéskorszerűsítési pályázatot, hasonlóan érezhette magát, mint Dante a pokol kapujában.

Nyomás-, tömörségi próba

Leikauf Tibor |  5534
1

Sokan úgy vélik, hogy az égéstermék-elvezető berendezések, kémények esetén nincs szükség nyomáspróbára, pedig ez nem így van. A kémény járatában az egészségre ártalmas anyagokat (szén-monoxid, nitrogén-oxidok, kén-oxidok, korom, por stb.) tartalmazó égéstermék áramlik, ami a lakótérbe szivárogva mérgezést, súlyosabb esetben halált okozhat.

Tömegkályha

|  11 306
1

A tömegkályháról az interneten rengeteg elképesztő írást lehet olvasni, melyek csodálatos, már-már hihetetlen tulajdonságokkal ruházzák fel ezt a kályhatípust a cserépkályhával szemben. A hiteles alátámasztás viszont minden magasztaló írásból lemarad. Méltatlan dolog légből vett állításokkal eladni egy messziről előhúzott terméket, pláne lehúzni egy több évszázados szakmát. Ezért vettem a bátorságot, hogy összefoglaljam és egymással szembeállítsam a tömegkályhás tévhiteket és a cserépkályhás tényeket.

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv

|  2353

Már több mint egy éve működik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ), melynek létrehozását az építőiparban tapasztalható, egyes becslések szerint több százmilliárd forint nagyságrendű ki nem fizetett tartozás kezelése, rendezése tette szükségessé.

Előszigetelt távhővezetékek kiválasztása

Kaszab Gergely |  6911
1

​Az előszigetelt, földben vezetett távhővezetékeket tervezők és kivitelezők széles köre használja manapság. Míg korábban csak a hőszolgáltatók terveztettek és kiviteleztettek távhővezetékeket, manapság már ezeken túl is gyakran találkozunk ezzel a termékkörrel.

Szaküzletmustra

|  8745

Újabb öt épületgépészeti szakkereskedés vettünk górcső alá. A múlt hónaphoz hasonlóan ez alkalommal is az udvariasságot, a szakmaiságot, valamint a kiszolgálást pontoztuk.

Kéményrendszerek

Kocsis Csaba |  3538
1 5 (1)

Épületek tervezése során történő kéményválasztásban a megszokott módszerek, sablonok alkalmazása gyakori jelenség napjainkban is. Veszélyes pályára tévedhet, aki a tüzelés- technikában tapasztalt fejlődésről tudomást nem véve, a múlt gyakorlatát aktualizálás nélkül fekteti tervasztalra.

Gőzfejlesztők

Biberika János |  4670
1 5 (1)

Tizenöt-húsz éve Magyarországon a gőzfejlesztő szó, akár a szűkebb körben vett szakmában is sokszor csak a magasnyomású mosót vagy valami mobil eszközt jelentett. Ipari gőzigények kielégítésére akkoriban még szinte csak ún. vízteres gőzkazánokat használtak, akár néhány száz kg/h teljesítményigényre is (ez néhány száz kW-nak felel meg, ipari gőzben relatíve kicsi teljesítmény).

Hőkamerák az épületgépészetben VIII.

Koczka Péter |  1848

A termográfia, mint érintésmentes diagnosztika az elmúlt évek során egyre inkább teret hódított az épületek energetikai vizsgálatat terén szintúgy, mint az ipar számos területén. Jelen cikksorozat célja, hogy bemutassa, hol és hogyan használható a hőkamera az épületgépész szakemberek mindennapjaiban.

Piactisztulás?

Riport Prokop Miklóssal, a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft. ügyvezetőjével

|  9192

2008 óta szinte minden, cégvezetővel készített riportunkat a következő kérdéssel kezdjük: „Milyen a piac? Javult már a helyzet?” Ne térjünk hát el a hagyományoktól.

Termomax,a soha véget nem érő történet

Lantos Tivadar |  25 289
1

Becslések szerint mintegy 150-180 ezer Termomax kazán van beépítve a magyar háztartások fűtési rendszereibe, ezekből 12-13 ezer kondenzációs. Bár a cég csődbe ment, de a kazánok szervizelhetők. Van hivatalos importőr, tehát nem kell a berendezéseket lebontani, feketén értékesíteni, minden alkatrészt lehet kapni csaknem minden típushoz.

Smart metering Magyarországon

Schalbert Erik |  3956
1 5 (1)

Mitől lesz okos egy okosmérő? Mi szükség van egy ilyen grandiózus – és minden bizonnyal jelentős anyagi ráfordítást igénylő – vállalkozás keresztülvitelére? Mit jelent ez a fogyasztók számára? És egyáltalán: mi is az a Smart Metering, amit a brüsszeli döntéshozók olyan fontosnak tartanak, míg a hazai szolgáltatók részéről legjobb esetben is egyfajta tartózkodó távolságtartás övez?

Téli és nyári üzemi tapasztalatok

Csorba Tamás |  3895
1 5 (1)

Elöljáróban néhány gondolat arról, miért is ragadtam „tollat” e témában. A lakosság, de talán még a szakma egésze sincs tisztában azzal, hogyan „működik” egy jól hőszigetelt, közel „A” energiaosztályú épület. Azt máris kijelenthetem, egész másképpen, mint azt hittem, és talán sokan mások is gondolnák.

Közjegyző a bíró helyett

Lantos Tivadar |  954

A közjegyzői kar – jelmondata szerint – a jog vitán felül álló érvényesítéséért tevékenykedik. Érdemes azonban közelebbről is megvizsgálni, hogy ez a mottó mit jelent a gyakorlatban, illetve milyen előnyökkel járhat a vállalkozások számára.

Földgázfelfedezések

Dobai Gábor |  9170
1 5 (1)

A földgázt felhasználó és értékesítő ipar már a kezdetektől arra törekedett, hogy a gázt ne csak világításra, lakások fűtésére és kazánokban való eltüzelésre használják fel, hanem kémiai termékek előállításához szolgáló nyersanyagnak is. A legelső földgázból előállított ipari nyersanyagok a nyomdafestékek, fekete színű lakkok, tinták, műszaki tus, másolópapírok, hanglemezek gyártására szolgáló gázkorom voltak.

BB golyóscsapok

Áttekintő táblázat

|  2482

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat