Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A kazáncsere-pályázat bugyrai

2014/12. lapszám | Szilágyi László Szilágyi László |  3224 |

Figylem! Ez a cikk 10 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A kazáncsere-pályázat bugyrai

A technika ördöge juttatta a pokolba a fűtéskorszerűsítési pályázatot. Aki megpróbálta feltölteni az NFM (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) által kiírt és az ÉMI (Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.) által kezelt fűtéskorszerűsítési pályázatot, hasonlóan érezhette magát, mint Dante a pokol kapujában.

Az Isteni színjátékban is több körön keresztül juthatunk el a pokol mélyebb bugyraiba, és úgy néz ki, a kazáncsere-pályázat leadása sem fog könnyebben sikerülni.

A pokol tornáca

(fizikai fájdalom nem éri őket, sírva epekednek)

Szeptember 22-én kihirdette az NFM a fűtéskorszerűsítési pályázatot a ZFR-KAZ/14 kódszám alapján. A pályázat célja a globális, illetve nemzeti klímavédelem, a CO2-kibo-csátás csökkentése és egyben az energiahatékony rendszerek kiépítésének támogatása. A számos kritérium alapján sikerült nagyon leszűkíteni, hogy pontosan ki és mire pályázhat. Összességében a 4 lakásnál kevesebből álló lakóépületben élő magánszemélyek pályázhattak, kizárólag kondenzációs kazán beépítésére, és a beépítéshez szükséges épületgépészeti munkálatok elvégzésére. Természetesen a kazáncseréhez elengedhetetlen kéménycserét is tartalmazza a támogatható tevékenységek köre.

Első bugyor

(meztelenül járnak körbe-körbe, mindeközben ördögök ostorozzák őket)

Megmondom őszintén, akkora szükség volt egy lakossági pályázatra fűtéskorszerűsítés támogatására, mint egy falat kenyérre. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, és a jelentkezések számából is kiderül, hogy mekkora igény van rá. Sajnos a pályázati feltételek és a rendelkezésre álló keretösszeg (1 milliárd Ft) nem hasonlíthatók egy falat kenyérhez, inkább csak egy morzsához. A számok tükrében elmondhatjuk, hogy az esélyeink igen alacsonyak, ha pozitív pályázati határozatot szeretnénk kapni.

Második bugyor

(emberi ürülékben fulladoznak)

A maximális támogatás bruttó 650 000 Ft lehet, egyben nem lehet több a beruházás 40%-ánál. Az egymilliárd forintra vetítve ez azt jelenti, hogy nagyságrendileg 1500-1700 pályázó fog támogatást kapni. A cikk megírásának pillanatában 7443 fő regisztrált a pályázati portálon, tehát közel 6000 pályázat ki lesz zárva!

Harmadik bugyor

(a lelkek fejjel lefelé kőlyukakba vannak beszorítva, talpukat pedig tűz égeti)

A pályázati anyag benyújtásának kezdő dátumát a beadás előtt 5 nappal módosították, kibővítették. Bár ezen sokan felháborodtak, a pályázati kiírásban ezt előre levédték, hiszen egy mondatban utaltak rá, hogy túljelentkezés esetén módosítják a határidőt. Ezek szerint számítottak ilyesmire, már a kiírás pillanatában? Érthetetlen, hogy akkor miért nem készültek fel rá időben!

A módosítás elsőre roppant ésszerűnek tűnik, hiszen regionálisan más-más időkapukat adtak meg, hogy ne egyszerre töltse fel a pályázatot az egész ország. Ha jobban megvizsgáljuk, ez viszont jelentősen leszűkítette a pályázati esélyeinket. A népesség arányában a rendelkezésre álló forrásokat lekorlátozták, így például Budapest és Pest megye esetében a forrás 294 720 000 Ft lett. Ha ezt elosztjuk a 650 000 Ft egyéni támogatási összeggel, akkor összesen 453 pályázatra lesz csak elegendő forrás a fővárosban. Nem vagyok telhetetlen, de ez az összes igényhez képest elenyésző szám. A problémát abban látom, hogy míg 453 pályázó örül, több ezer szomorkodik, vagy inkább dühöng mérgében. Azért megnyugtatnak minket azzal a kiegészítéssel, hogy igény esetén a régiók közötti forrásokat átcsoportosíthatják. Félek, erre nem lesz lehetőség, mert egy pillanat alatt el fog fogyni a pénz.

Negyedik bugyor

(a jósok a nem látható jövőt nézik, ezért most arccal hátrafelé kell menetelniük)

Tovább növeli a feszültséget, hogy a pályázat beadásának rejtett költségei vannak. A pályázati kiírás nyíltan, külön pontban kijelenti, hogy a pályázati jelentkezés díjmentes. A gond azzal van, hogy olyan dokumentációk elvégzésére kötelez minket, amiket előre kell kifizetnünk, és ha nem nyerünk, azokat 100%-ban felesleges kiadásként könyvelhetjük el. Ha pályázat nélkül újítjuk fel a fűtésünket, akár 50-100 ezer Ft-tal kevesebb pénzből is megúszhatjuk, mint ha egy vesztes pályázat után kezdünk bele.

Ötödik bugyor

(a lelkek szurokkal teli üstökben főnek, mindeközben ördögök szurkálják őket vasvillákkal)

A pályázati útmutató megjelenése után 30 napot kaptunk a felkészülésre. Ez az idő akár elég is lehetett volna, ha nem a fűtési szezon közepén jelenik meg. Október hónapban minden normális épületgépész kivitelező tele van munkával. A szezon közepén kiírni egy ilyen pályázatot pokollá teszi a szerelők életét. Akik jó minőségű, megbízható munkát végeznek, általában annyira elfoglaltak ebben az időszakban, hogy jó esetben is néhány hetet kell várni, hogy szabad időpontot tudjanak adni. Ráadásul a pályázati űrlapok olyan szakmaidegen tételeket követelnek meg a szerelőktől, hogy egy kisebb tanfolyamot kell elvégezni, ha hiba nélkül akarják megírni a kivitelezési szerződést és a tételes árajánlatot.

Vajon miért került mégis a fűtési szezon elejére a pályázati kiírás? Félek, nem volt véletlen az önkormányzati választások közelsége. Pont a kampányidőszak utolsó szakaszában dobták be a lakossági kazáncsere-pályázatot, ami igazán komoly PR-értéket és pozitív kommunikációs üzenetet hordoz. Sajnálatos, hogy a politikai érdekek a szakmai érvek ellenében kerültek napvilágra.

Hatodik bugyor

(ólomcsuhában kell sétálniuk a lelkeknek)

A 30 nap felkészülési időn belül ráadásul meg kell bíznunk a kivitelezőn kívül egy energetikai tanúsítót, egy tervezőt és nagy eséllyel egy kéményes szakembert. Már nem is említem a pályázatírót, akinek a díját szinte biztosan mindenki megspórolja, és saját maga állítja össze a pályázati anyagot. A több mint 6 csatolandó dokumentum beszerzése is biztos jó néhány napunkat igénybe veszi. Ez alapján a minimum, hogy egy pár nap szabadságot is ki kell vennie annak, aki pályázni szeretne.

Hetedik bugyor

(mérges kígyók marják testüket, mely elporlad, majd újjáéled)

Ha kitöltöttük az 5 db űrlapot, összehangolva a korábban említett szakemberek által elkészített szerződésekkel és tanúsítványokkal, és mindent bedigitalizáltunk, kezdődhet az internetes pályázati portál felkeresése és a regisztráció. A pályázónak rendelkeznie kell ügyfélkapus regisztrációval, majd az ott megadott e-mail címmel újra be kell regisztrálni ezen a honlapon (zfr-kazancsere.hu). Az űrlapok kitöltéséhez a pályázati portál nyitása előtt néhány nappal feltöltöttek egy mintaűrlapot, hogy segítsenek a kitöltésben. Sajnos néhány kötelezően kitöltendő ponton hiányzott a minta, és nem derült ki, mit is értenek rajta pontosan.

Ítéletnap

November 19-én 00.00 órakor újra megpróbálhatták feltölteni a budapestiek a pályázataikat. Végre sikerrel! Már annak, aki korán kelt (le sem feküdt)... Ugyanis 19-én reggel már egy új közlemény fogadta a korán kelőket: „Forráskimerülés miatt szünetel a kazáncsere pályázatok benyújtása a közép-magyarországi régióban.” A korábbi ígéret, miszerint senki nem marad le a pályázatról, kicsit elhamarkodott volt, hiszen, akik nem akartak harmadik alkalommal is éjszakázni a feltöltés miatt, arra ébredtek, hogy elfogyott a támogatási pénz. Ez cseppet sem volt meglepő, hiszen a keretösszeg és a túljelentkezés alapján erre számítani lehetett.

A becsület azt kívánja, hogy megemlítsük, a pályázati portálra még a felfüggesztés után 24 órán keresztül lehet feltölteni a pályázatokat, amiket utólag az energetikai megtérülés alapján rangsorolnak. Így az esély megvan még a támogatásra, csak kedve nem sok mindenkinek lesz egy olyan támogatásért sorban állni, aminek már felhasználták a keretét. Akik harmadszor is éjszakáztak, sikeresen feltölthették a pályázatukat, és reménykedhetnek, hogy megérte átélni a kínok kínjait, és sikeres pályázati határozattal tudnak majd nekikezdeni a fűtéskorszerűsítésnek.

Nyolcadik bugyor

(a lelkek lángnyelvekben égnek)

Roppant előrelátóan a kiírásban megadtak egy telefonszámot és egy e-mail címet, ahol az értelmezési kérdésekkel, a pályázattal kapcsolatban lehet segítséget kérni. Sajnos az e-mailekre egyáltalán nem válaszolt senki, nyilván a túlterheltség miatt. A telefonos segítségnyújtásra egyetlenegy hölgyet osztottak be. Az ő feladata a több mint 7000 pályázó kérdéseinek megálaszolása.

Ha valaki egy órán keresztül megszakítás nélkül hívja a leginkább foglalt vonalakat, akkor saját tapasztalatom szerint 30-40 hívásonként el is lehet érni. Minden tiszteletem a hölgyé, de szegény, saját elmondása alapján, nem kapott bővebb tájékoztatást a pályázatról, mint a lakosság, így hát az értelmezési problémák őt még inkább nyomasztják, mert fogalma sincs róla, hogy az űrlapokat megfogalmazó mire gondolt. Személyes véleménye szerint a pályázati portál úgyis össze fog omlani, mert nem megfelelő a pályázati anyagok fogadására. Meglepő, hogy ezt már a nyitás előtt sejteni vélték, mégsem tettek semmit ennek elkerülésére.

Kilencedik bugyor

(ezeknek a lelkeknek a testük fel van nyitva, kilógnak a belső szerveik)

Bár a pályázatok feltöltésének sorrendje nem egyezik meg az elbírálás sorrendjével, mégis nagyon fontos, hogy az elsők között legyünk, ha nyerni szeretnénk. Az útmutató szerint az ÉMI megvizsgálja az adott lakások energia-megtakarítását, és ez alapján fogja rangsorolni a befogadott pályázatokat. Nyilván szeretnének minél pozitívabb eredményt felmutatni a pályázat végén – nagyobb megtakarítás, nagyobb siker.

A gond az, hogy amint elfogy a régióra szánt keretösszeg, a pályázatot felfüggesztik. Elsőre jól hangzik, hogy a forrás kimerülésekor egy hírt tesznek közzé, és még 24 órán át nyitva tartják a feltöltési portált, hogy senki ne maradjon le. Persze ezek a pályázatok már nem fognak nyerni, hiszen a forrás kiapadt, maximum utólagos kizárás esetén kerülhetnek be ezek a tartalékosok az esélyesek közé.

Tizedik bugyor

(rühesek, ronda sebeiket tépik, szaggatják körmeikkel, olthatatlan szomjúság kínozza őket)

A pályázatok beadásának kezdeti időpontjának október 22. 00:00 órát határoztak meg. Nem túl szerencsés véleményem szerint egy 4 napos munkaszünet előtti napra tenni az oldal nyitását, hiszen a pályázatkiíró munkatársai a megnyitás után el is mennek haza.

Egész napos munka után éjfélkor nekiállhatott hazánkfia a pályázat feltöltésének. Igazán megadhattak volna egy reggeli időpontot, hogy ne éjjel kelljen az 5 oldalas űrlapot kitölteni, de ezt a kényelmetlenséget sokan bevállalták. A rutinosok már éjfél előtt beléptek a pályázati portálra, hogy induláskor azonnal fel tudják tölteni az űrlapokat. Éjfél után néhány percel beindult az oldal, megjelentek a kitölthető űrlapok. Elkezdtük feltölteni az adatokat, de a mentési lehetőségre kattintva ki is dobott minket.

Tíz perc elteltével már be sem lehetett lépni, majd újabb 5 perc elteltével minden feltöltést megszakítottak. 0 óra 20 perckor már a teljes menüpontot is törölték. A rendszer teljes összeomlását hirdetményben jelentették be, és türelmünket kérték a hiba kijavításáig. Kis idő múltán újabb üzenet jött: „Az Otthon Melege Program Fűtéskorszerűsítés (Kazáncsere) Alprogram pályázatra a várakozásokat felülmúló érdeklődésből adódóan informatikai túlterheltség jelentkezett. A pályázatok beadása jelenleg szünetel. A probléma megoldásán kollégáink megfeszített erőkkel dolgoznak, elhárítását követően a pályázatok beadása ismételten lehetségessé válik. Amennyiben sikertelen volt a pályázata benyújtása, úgy a beadásokkal kapcsolatos új információkat leghamarabb 22-én délelőtt 10 órakor találhat a pályázati portálon.”

Estére jött is az újabb megoldás. Az oldalt nem tudták megjavítani, ezért egy héttel elhalasztják a beadás kezdetét. Felháborítónak találom, hogy ilyet 2014-ben meg lehet csinálni! Nem bírta el a rendszer néhány ezer online kérdőív kitöltését? Nem tudunk befogadni 400-500 pályázatot elektronikusan? Ráadásul úgy, hogy tudtuk előre, hányan fognak pályázni, hiszen a legtöbben előre beregisztráltak.

Nem elég, hogy hagyták összeomlani a rendszert, még a tájékoztatás is teljesen kaotikus volt! Egy napon belül 3 különböző információt, határidőt adtak!

Kilencedik kör

(A lelkek egy befagyott tóban szenvednek)

Eltelt a hét, és jött az újabb határidő: október 28. A nyitás újra a misztikus 00:00. A nyitás előtt már értesültünk, hogy az előző nap megnyitott hűtőgéppályázat is a technika ördögének áldozata lett. A pályázati portálon nem jelent meg a felirat, mindössze lelki szemeink előtt láttuk: „Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!” Mi történt? Éjfél előtt most már be sem lehetett lépni a portálra, majd éjfélkor meg sem nyílt!!! Már kezdtem elveszteni a türelmem, mikor is jött a megnyugtató üzenet, kellemes kék háttérrel, hogy 1 órát késik a pályázat megnyitása. Ha már ennyi energiát beleöltünk, mit nekünk az az egy óra. Itt azonban megszakadt a tér-idő kontinuum, mert nekem úgy tűnt, hogy hajnali négykor is ugyanez az üzenet jelenik meg: 1 órát késik technikai okokból a kazáncsere-portál.

Reggelre a hibaüzenet eltűnt. Következett egy homályzóna, majd estére már az NFM által közölt jó hír érkezett: senki sem esik el a pályázati lehetőségtől. Tájékoztatnak minket, hogy rájöttek, még mindig nem tudják befogadni a pályázatokat, hiszen nem áll készen a technikai háttér. Majd szólnak, ha újra megnyitják a portált. 10 nap telt el azóta, és láthatóan nem történt változás, teljes a csönd a fűtéskorszerűsítési pályázattal kapcsolatban, hiszen az embereknek más dolga van, éppen tüntetnek az internetadó bevezetése ellen, a NAV vezetője pedig váratlan utazásra indult az ellene kirobbanó korrupciós botrány közepén. Kinek van ilyenkor ideje a fűtéskorszerűsítési pályázattal foglalkozni? A Portfolio gazdasági hírportál cikke jól illusztrálja az érzést, amin átestünk. „Ha ön sikeresen belépett a pályázati oldalra, feltöltötte az űrlapokat, megkapta a sikereses pályázati határozatot, megcsináltatta a fűtést és megkapta a támogatást, akkot csípje meg magát, mert valószínű, hogy elaludt, és mindig ott ül a pályázati portál előtt.”

Kilencedik kör harmadik köre

(rettenetes szomjúságot éreznek, azonban nem ihatnak. Előttük tiszta vízű patakok folynak)

Jogosan merül fel a kérdés, hogy a minőségellenőrzésért felelős ÉMI munkájának minőségellenőrzését ki látja el? Mindenesetre furcsának éreztem azt a nyilatkozatot, ami a cikkben taglaltak ellenére sikerről számolt be, miszerint az NFM pályázatára milyen nagy a lakosság érdeklődése. Ez nem az ő érdemük, hanem a hazai lakóépületek fűtési rendszereinek igen elavult állapotának következménye. Ez nem siker, hanem hatalmas veszély, kudarc.

A pokol mélypontján egy titkos ajtó vezet ki, ez egyben az Isteni színjáték Pokol fejezetének zárómondata: „és így jutunk ki a csillagokhoz” – „Sic itur ad astra”.

Végezetül pozitívumként meg kell jegyeznem, hogy a pályázat kihirdetésének a lakosságra kifejtett hatása elismerésre méltó. Az elmúlt évekhez képest kiemelkedő a lakossági érdeklődés a kazáncsere kapcsán. Bár esélyük nincs a támogatás igénybevételére, mégis felülvizsgálják a fűtési rendszerük felújításának lehetőségét. Ezt az igényt kell a szakkereskedőknek és a szakkivitelezőknek felismerni, és szakirányú tájékoztatással, kiszolgálással kielégíteni. Így nagyon pozitív irányba tudjuk elindítani közös erővel az épületgépészeti piacot.